Autor tema: Alternativa Bernsteinu - vrlo inspirativno!  (Posjeta: 839 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Alternativa Bernsteinu - vrlo inspirativno!
« : Subota, 24.12.2011 u 21:20:41 »
Dragi moji,
sa odobrenjem autorice, stavljam ovdje na forum e-mail napisan meni i ženi, o tome kako si je ona pomoću Interneta i zdrave pameti pomogla.
SVAKAKO PROČITATI

Draga Andre,
mislim da su 2 sistema prehrane daleko pogodnija za dijabetičare nego standardna piramida: ona koja naglasak stavlja na kombinaciju proteina i povrća, i sirova hrana.

Ja sam prije 6 mjeseci krenila sa sirovom hranom, potaknuta čistim očajem: nisam imala energije ni za popet se na 1. kat, noge su mi oticale (zbog viška soli u prehrani) i postalo mi je teško obući čarape, imala sam tonu kg. Šećeri su bili relativno ok - HbA1C oko 7, jer sam prehranu utemeljenu mahom na UH pokrivala s 35-45 jedinica inzulina dnevno. Međutim, relativno dobre šećere sam plaćala gomilanjem kilograma, jer ja, da bi zadržala težinu ili mršavila, moram davati manje od 25 jedinica dnevno, ukupno bazal i bolus.
To me je psihički ubijalo, jer već dugo radim jogu, igram tenis i skijam, i nikako se ne percipiram kao couch potato, a baš sam tako izgledala.

Kao ni ti, ne volim meso, ne jedem ga već 17 godina, osim ponekad ribu, i ako baš nema ništa drugo, uzmem malo mesa. Zbog toga mi se sirova hrana učinila dobrim izborom za mene.

Ono što je u sirovoj hrani najzdravije su zeleni kašasti sokovi, koje dobiješ blendanjem sirovih listova npr. špinata, i banane. Dodaš stevije, cimeta, kakao i sl. i uživaš. Kad kreneš sa ovakvim sokovima, bitno je da su ti fini (da ti se ne ogade za cijeli život), pa staviš samo nekoliko listova špinata, i bananu. Kasnije ćeš lako povećavati količinu povrća.

Krenula sam junački, pila samo guste kašaste sokove od povrća i malo voća (Viktorija Boutenko ima dobrih recepata), 3 puta dnevno za glavne obroke + u međuobrocima nešto orašastih plodova ili malo voća. Ne mogu ti opisati kojom sam brzinom osjetila znatno poboljšanje: suvišna voda je otišla iz tijela, gubila sam kilograme, imala dosta energije. Dajem 15-20 jedinica inzulina dnevno, i kad imam hipo, riječ je o blagoj varijanti - dajem male doze inzulina, pa nema nagomilanog inzulina da me srese i da iz hipa odem s glavoboljom. Divota!

Pošto si ti u situaciji da se želiš udebljati, ukoliko bi se odlučila za sirovu hranu, ovo su ti smjernice, uz obavezne zelene kašaste sokove:
- banana je voće koje većinu ljudi deblja, ako je voliš, pojedi po jednu za svaki obrok (ima sirovojelaca koji su skloni mršavosti, pa konzumiraju i do 20 banana dnevno. Dijabetičari na sirovoj hrani pišu da su im prije, dok su svašta jeli, za bananu trebale 2 jedinice inzulina, a otkad su sirovi 0.6.
Mršavi sirovojelci kažu da su banana i datulja kao tjestenina i riža za ljude koji se uobičajeno hrane. Ja zbog problema s težinom nisam išla u tom pravcu, ali želim ti reći da to nije rijetkost).
- ono što najviše deblja u sirovoj hrani su kombinacije suhog voća i orašastih plodova: na tvom bi mjestu krenula sa 100 g pomješanih suhih smokava i oraha, ili datulje s pistacijima, datulje s bajamima...To mi je jako fino, ali pazim da se ne otmem kontroli.

Mislim da ti, kao mršava osoba, ne bi smjela bježati i od voća. Čak i meni, koja želim mršaviti, u danu treba nešto suhog voća, običnog voća, oraha, a tebi pogotovo.
Ja ti skoro svakodnevno jedem i mladi kozji sir Caprofresh, mislim da on ne spada u sirovu hranu, ali dosta je fin i zasitan, pa ga uzmem kao iznimku.

Dr. Cousens pacijente odmah prebacuje na ogromne količine povrća, nešto orašastih plodova i malo neslatkog voća-grejp, borovnice i sl. Onaj tko ima gadnu zdravstvenu situaciju, kao što sam ja imala, ima motiv odmah se na to prebacit.
Mislim da je ipak za većinu ljudi puno lakše zamijeniti doručak ili večeru kašastim sokom. Jednom kad osjetiš kako ti sok čini dobro, i koliko ti energije da, zavolit ćeš ga, čak i ako ti je u startu bio bljak. Uz to tokom dana što više salate i nešto orašastih plodova, suhog voća i dr.

Ja sam ti bila klasični ljubitelj ugljikohidrata, da si mi prije 8 mjeseci rekla da ih prestanem jest, odgovorila bi da je najbolje da me odma ubiješ. Da sam mogla birati, živila bi samo na pizzi, sladoledu, tjestenini i pečenom krumpiru.
Voljela sam ja i povrće i voće, ali ne u mjeri u kolikoj ugljikohidrate. Tek sad kužim da sam bila ovisna o njima, i o valovima energije, sitosti i gladi koji se pojavljuju kad daš 6 jedinica inzulina, pa se najedeš tjestenine...al je problem što bi me opet za 1 sat uhvatila tešla glad. I šta ću onda? Trpit glad, a onda se razveselit hipu, jer mi nije trebalo onih 6 jedinica inzulina, 4 su bile dovoljne, pa jest kruh, pa za 2 sata budi gladna, i tako u krug.
To mi je i bilo najgore, što sam imala veliki višak kila, a nikada nisam jela ni vrstom hrane, ni količinom, što sam htjela. Praktički sam stalno živjela u nekom odricanju i gladi, a debela. Noćna mora!

Znaš šta mi je daleko najtužnija stvar što sam pročitala? Da su ljudi, koji imaju 100 kg a stalno bi jeli, zapravo pothranjeni - trpaju u sebe kalorije, ali im kronično fali minerala, vitamina, vode. I kad su puni, opet jedu, jer ništa vrijedno nisu stavili u sebe, i tijelo nije prehranjeno na pravi način.
Zapadni čovjek ne kuži da više HRANE dobije iz banane ili 100 g sirovog špinata, nego iz pola kila bijelog kruha sa šunkom i sirom. Pola kila kruha te neće ubiti ako trošiš jako puno energije, a la Nenad Šimunko, mlad si i ne osjećaš manjak energije, ali ako se osjećaš loše u svom tijelu, od toga treba bježati.

S druge strane, zeleno lisnato povrće je prepuno minerala, vitamina, klorofila. Za klorofil kažu da je po strukturi identičan hemoglobinu u krvi, osim što u centru ima magnezij umjesto željeza, i da konzumacija blendanog sirovog špinata na tijelo ima efekt kao transfuzija krvi. Ja sam to osjetila :-)

Pitaj šta god te zanima, rado ću ti pomoći.
Pozdrav,
Tiha

Online Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: Alternativa Bernsteinu - vrlo inspirativno!
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 26.12.2011 u 09:33:46 »
Tiha zbilja pise ok.
Moje misljenje je da bi ja puknuo ko kokica na takvu djetu.
S druge strane, sve sto je napisala mi drzi vodu!
IMHO treba probati tko ima motivaciju. Naravno ne treba bas izbaciti sve UH, pogotovo sto su oni vrlo vazni za zivot.

Da treba probati - treba. Odnosi se pogotovo na one koji imaju nekakvu vrstu problema, kao sto je tihana opisala.

Ako probate, vi ili netko drugi, volio bi dobiti izvjestaj kako napreduje, i da li ste zadovoljni.
Palo mi na pamet da pitamo i AMLC njeno misljenje, posto se o prehrani ona ipak najvise zna.

Good luck!

:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Petak, 06.01.2012 u 09:37:21 »
Mene je prijateljica koja je sklona tim alternativama pokušala uvjeriti da se ljudi "izliječe" od dijabetesa na toj vrsti prehrane - ona čula, pročitala, i tome slično, s tim da joj još uvijek strpljivo objašnjavam razliku između tipa 1 i tipa 2, ne kuži (zanimljivo mi je to, primijetila sam da je većini ljudi teško shvatiti tu razliku, ne kužim zašto...)
Pa me zanima vaše mišljenje, naišla sam na ovaj nekakav forum, pa ako vam se da pogledajte - ja se obično naživciram čitajući takve stvari, jer kako oživiti mrtvi organ - gušteraču koja više ne proizvodi inzulin???
Dakle, http://www.alternativa-forum.com/sirova-hrana/4625-sirova-hrana-i-diabetes.html
Što se mene tiče, nemam ništa protiv sirove hrane, biljkama sam uvijek bila sklonija, ali gdje su bjelančevine u cijeloj priči... Ja uz to imam i megaloblastičnu anemiju, tj. nedostatak B12 od koje često pate vegetarijanci, jer ćeš ga pronaći samo u konkretnom mesu, što onda?
Ne znam, ali ovaj mail što je Davor poslao ima smisla, u slučajevima kao što je bio kod ove žene, no, što onda kada nemaš viška kg, imaš urednu krvnu sliku i sve ostalo, a tip 1? - što je skoro uvijek slučaj s djecom i većinom ostalih tipa 1, zar ne? gdje je tu priča o prehrani? mislim, svakome dobro čini, ali dijabetes tip 1 koji se liječi, pa to bi valjda bila revolucionarna vijest, pa makar se svodila na dijetu sa sirovom hranom, zar ne??? ???

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Subota, 07.01.2012 u 23:05:23 »
Forum alternativaca necu citati jer ce me nazivcirati i dignut ce mi secer :gaah: :police:

Sto se tice Tihe, stvarno ne zelim biti cinican i negativan prema necemu sto joj ocito pomaze.
Medjutim, pitam se koliku ulogu ima zblendana zelenjava (koja je sigurno zdrava i vjerujem da
moze biti fina), a koliku to sto je smanjila kolicinu kalorija koju unosi. Prije dijagnoze hranio sam
se otprilike kao ona prije nego sto je postala sirovojedac. Trpao sam u sebe ogromne kolicine
hrane jer sam stalno bio gladan. Kad su mi doktori objasnili kako se trebam hraniti i da trebam
pojacati fizicku aktivnost, streberski sam poslusao i tako sam si privremeno "izlijecio" tip 1.
Razumijem da nekome upravo alternativa moze biti poticaj da promijeni stil zivota i podrzavam
to, mada nije moj film (ako ne zabrazde previse u teorije zavjere).

Inace, sirovo povrce najvise volim u krutom agregatnom stanju, tj. u vidu salate. Olaksava
zvakanje ako se sitno nasjecka ili nariba. Probat cu jednom i frape od spinata :) Sirovo meso
i riba takodjer nije za baciti, kad je fino pripremljeno kao carpaccio
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Eva

• Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Nedjelja, 08.01.2012 u 15:13:06 »
Sirovo meso i riba takodjer nije za baciti.

Ma, je, za baciti je, ali na tavu  ;D

Ja sam i dalje pristalica raznolike prehrane, koja uključuje i ugljikohidrate i masti i bjelančevine.
Naglasak bih stavila na organski uzgojenu hranu i na međusobne omjere.
Mislim da je danas glavni problem "zatrovanost" hrane pesticidima, hormonima, antibioticima. Pogotovo se to odnosi na piletinu, mlijeko, a i jabuke koje su jedno od najviše "špricanog" voća.
A vodu drži i nemiješanje UH sa bjelančevinama, ima nešto u tome (ali za nekog drugog čvršćeg karaktera  ::)).
Nemam ništa protiv za radikalne poteze na kratke staze (dok se netko ne udeblja/ne smršavi/rješi neki zdravstveni problem) i onda pređe na raznovrsnu i količinski umjerenu prehranu.
Ovo je samo moje mišljenje, ne i preporuka  :kava:

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 13.02.2012 u 21:44:05 »
Ne znam, ali ovaj mail što je Davor poslao ima smisla, u slučajevima kao što je bio kod ove žene, no, što onda kada nemaš viška kg, imaš urednu krvnu sliku i sve ostalo, a tip 1? - što je skoro uvijek slučaj s djecom i većinom ostalih tipa 1, zar ne? gdje je tu priča o prehrani?
Jako dobro pitanje, ali ima i dobar odgovor:
Ljudi koji nemaju viška kilograma su skloni većim i bržim oscilacijama GUK-a. Jedan "zdrav" način da se to izbjegne je teorija malih brojeva, tu ne mislim na kalorije, nego na ugljikohidrate koji najviše i najbrže upropaštavaju dobre šećere.  Najčešće puno brže nego što ih inzulini ponovno "oprave".

Drugi razlog su hipoglikemije, koje su garantirano puno manje kada nam je standardna doza inzulina npr. 3-6 i.j. umjesto npr 8 -12 i.j. po obroku.

Ne tvrdim da to nije moguće i sa standardnim omjerima UH-a, ali je sigurno puno teže. Posebno ako nam ciljevi nešto viši, tj. gotovo nikada ne izmjerimo GUK iznad određenih vrijednosti.

Naravno, postoje ljudi koji općenito vrlo malo jedu, pa onda i taj veći postotak UH-a puno lakše kontroliraju.

(npr. Osobno si mogu priuštiti čak i solidnu količinu pohanog mesa sa zelenom salatom, sa vrlo malim dozama inzulina i dobrim postprandijalnim GUK-om. Naravno, ne uzet sa stola taj vražji krumpir ili rižu je često velik izazov)
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 13.02.2012 u 21:45:46 Davor »

Offline Eva

• Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 13.02.2012 u 22:27:19 »
Ljudi koji nemaju viška kilograma su skloni većim i bržim oscilacijama GUK-a.

???

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 20.02.2012 u 14:52:27 »
Eva, pojašnjenje na upitnik:
Ako si mršava - dvije šnite kruha će imati puno veći utjecaj na razinu glukoze u krvi, nego ako si deeebela.
Isto tako će 8 jedinica inzulina imati puno veći utjecaj na razinu GUKA ako si "thiny", nego ako nisi.

No, onda se nameće sljedeće pitanje: kako da mršavci ne izgube još kilograma?!
Odgovor leži u masnoćama. One ne djeluju tako loše na GUK-ove kao što se mislilo, a pomažu kod brojnih drugih stvari.

Ja na žalost ne znam sve to dobro prenijeti, pa se ispričavam...

Ali ovo je provjereno na ženi i stvarno radi. Da ne kažem da više nije ni približno zimogrozna kao prije
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 20.02.2012 u 14:54:04 Davor »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 20.02.2012 u 14:52:27 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.