Autor tema: Injekcijice  (Posjeta: 409 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Injekcijice
« : Utorak, 20.12.2011 u 16:40:15 »
Tako cemo od milja zvati jednokratne male injekcije za davanje inzulina Daily Dose. Dobio sam (tocnije pograbio  :) ) uzorak iz Dubaija, pa je red da napisem nesto o njima.

Na web stranici proizvodjaca nasao sam da ce zastupnik za Hrvatsku biti Bauerfeind (iliti neprijatelj seljaka :) ). Zvao sam ih i nazalost jos ne znaju cijenu, ali rekose da ce se pojaviti u prodaju pocetkom sljedece godine, mozda vec u sijecnju. Proizvod mi se cini iznimno praktican i koristan, samo ga treba nauciti pametno upotrebljavati. Zato imamo forum za razmjenu iskustava :grli:

Injekcijice se pune iz pena. Prvo pitanje koje covjeku padne na pamet je preciznost doziranja. Klipic od injekcijice ima oznacene jedinice, ali pokazuje malo manje od broja jedinica koje istisnemo iz pena. Punio sam ih iz FlexPena i za 3 jedinice na penu injekcijica pokaze jednu, a s 5 jedinica na penu indikator na injekcijici pokazuje 2-3. Razlika moze biti do oznacavanja pa sam isao mjeriti volumen. Kapnuo sam jednu jedinicu na stol direktno iz pena, a onda sam ponovio preko injekcijice. S jednom jedinicom klipic se nije ni pomaknuo, a s dvije velicina kapljice otprilike odgovara jednoj iz pena. Nakon toga sam punio mali cepic od igle za pen. Direktno iz pena treba 4 jedinice za napuniti ga. Za napuniti cepic preko injekcijice na penu sam morao namjestiti cak 8 jedinica. Zakljucak je da za odgovarajucu kolicinu inzulina u injekcijicu treba utisnuti vise, bar po mojem iskustvu s FlexPenom. Isprobajte s vlastitim penom da vam ne budem kriv za hipo :-*

Preciznost doziranja nije toliko vazna ako uzmemo u obzir da cemo injekcijice koristiti u izvanrednim situacijama. Dugodjelujuci nema smisla davati na taj nacin, a boluse samo kad je nezgodno nositi sa sobom pen. Pravu probu imat cu tek na ljeto, sad sam se samo igrao. Osim ljetnih vrucina razlog sa koristenje moze biti diskretnije pikanje u javnim situacijama, za sramezljive (nisam!). Spominjala su se i djeca, tj. mogucnost da se tetama u vrticu unaprijed pripreme doze i oslobodi ih doziranja. Kad ih pocnete koristiti svakako napisite u kojim su vam prilikama bile prakticne!
« Zadnja izmjena: Utorak, 20.12.2011 u 16:42:16 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline ann

• Ja znam...
Odg: Injekcijice
« Odgovori #1 : Srijeda, 21.12.2011 u 10:35:59 »
hm, zvuči prilično komplicirano  :ne zna:
Ne kužim zašto nisu malo bolje porihtali te mjere i usuglasili ih s pravim jedinicama.
Mislim, ima nas koje i jedna jedinica viška može baciti u hipo, a to je zadnje što nam treba u "izvanrednim" situacijama, pa je to dobar razlog zašto je preciznost doziranja bitna. Uvijek je bitna.

Možda sam zabrijala, ispravite me ako griješim  :ne zna:

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Srijeda, 21.12.2011 u 10:53:32 »
Ma krcko je zakomplicirao ;D

Teško je to riješiti pri konstrukciji jer ta razlika ne raste linearno s povećanjem doze.
Ako sam dobro shvatila iznimno zapetljano objašnjenje gore, to je posljedica činjenice da dio inzulina u injekcijicama ostaje na zidovima i ne može se istjerati, pa onda u nama završi manje inzulina nego kad si dajemo isti broj jedinica penom.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Srijeda, 21.12.2011 u 11:08:34 »
Mislim da jedinice inzulina ne odgovaraju fiksnom volumenu, nego se volumen odredjuje prema djelovanju ("clamp test" mi odjekuje praznim memorijskim hodnicima). Oznake na injekcijici su samo orijentir. Osim lijepljenja po zidovima i curenja van, pitanje koliko inzulina predje u injekcijicu (dio "potiska" se trosi na guranje klipa itd.). S druge strane nije svejedno punimo li cepic ili upikavamo u salo koje je pod tlakom. Komplicirano objasnjenje sluzi zato da opravda 10 igla i 2 injekcijice potrosene na eksperimentiranje :silly:

Bit price je da nam kod promjene nacina davanja inzulina ne gine ustimavanje, kao ni kod promjene vrste inzulina. U injekcijicu treba utisnuti malo vise, a koliko mora svatko odrediti za sebe.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Srijeda, 21.12.2011 u 11:33:45 »
Mislim da jedinice inzulina ne odgovaraju fiksnom volumenu, nego se volumen odredjuje prema djelovanju ("clamp test" mi odjekuje praznim memorijskim hodnicima). Oznake na injekcijici su samo orijentir.

Jedinice jesu definirane prema bioloskoj aktivnosti (dakle, 1 jedinica inzulina definira se kao kolicina inzulina potrebna da zecu teskom 2 kg koji nista nije jeo prethodna 24 sata spusti glikemiju za  tocno 2,5 mmol/L u roku od 4 sata). Kolicina kristalnog inzulina potrebna za to jest 1/22 miligrama (ili oko 44.5 mikrograma).

Medjutim, OTOPINA inzulina kojeg mi koristimo napravljena je precizno, tako da se u 1 mililitru otopine nalazi 100 takvih jedinica. Tako da jedinice inzulina odgovaraju fiksnom volumenu otopine, pod uvjetom da znamo kako je otopina definirana. A znamo, pise da je 100 jedinica u 1 ml. (Nekad prije radile su se otopine koje su sadrzavale 40 jedinica, a danas rade i 500-jedinicne.)
« Zadnja izmjena: Srijeda, 21.12.2011 u 11:47:12 cathy »

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Srijeda, 21.12.2011 u 15:57:47 »
ahaaaaa, onda ok  :silly:

Sretna sam da sam u godinu dana svladala doziranje penom (valjda),pa mi ovo mi zvuči ko znanstvena fantastika  :facepalm:

Ali to ne znači da sam tebi Krcko željela uskratiti očigledan ushit i veselje zbog nove igračkice  :mig:
Lijepo je vidjeti kako se u ove blagdanske dane veselimo malim stvarima  :visi:

:W

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #6 : Srijeda, 21.12.2011 u 22:49:26 »
Lijepo je vidjeti kako se u ove blagdanske dane veselimo malim stvarima  :visi

Što manje - to skuplje  :visi:

Ali to ne znači da sam tebi Krcko željela uskratiti očigledan ushit i veselje zbog nove igračkice  :mig:

Ja mislila da je on u drugom pubertetu, kad on u drugom djetinjstvu  :P

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 22.12.2011 u 08:26:32 »
Krivo brojis, draga. "Drugo djetinjstvo" bi znacilo da sam izasao iz prvog

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Četvrtak, 22.12.2011 u 08:26:32 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.