Autor tema: Novi inzulin "Levemir"  (Posjeta: 31595 )

0 članova i 5 gostiju pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Novi inzulin "Levemir"
« Odgovori #90 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 10:02:52 »
E da, opći akt još nije stupio na snagu, a ka'će ne zna se  ;D  ::)

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #91 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 11:16:04 »
ej Cathy jel ti pada šećer tokom noći od levemira?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #92 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 11:29:09 »
Ne, imam znatno manje hipoglikemija nego kad sam bila na Insulatardu, iako ne mogu reci da je ikada bilo bas problematicno. Kad sam imala hipoglikemije na Levemiru, smanjivala sam dozu, i to postupno, po jednu jedinicu. S Insultardom mi je bio problem ubosti sredinu - ako bih smanjila dozu nakon hipo, bio bi mi visok ujutro. Plus, smanjenje od 1 jedinice Insulatarda u stvari i nije rjesavalo problem hipoglikemije. Povecavati hranu nisam htjela.

Naravno, trebalo mi je neko vrijeme da istitriram kolicinu Levemira. S tim da meni treba vise inzulina u drugom dijelu menstrualnog ciklusa (nakon ovulacije), nego nakon sto dobijem menstruaciju i u narednih 10-15 dana, pa je to bila dodatna komplikacija pri odredjivanju doza.

Ja takodjer dajem Levemir u dvije doze, u 10 ujutro, i u 22.

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #93 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 12:06:54 »
Ako ti je šećer prije spavanja normalan koliko si daš jedinica levemira.............samo otprilike okvirno da znam ako nije tajna...
Ja sam luda zadnja četiri dana legnem sa normalnim šećerom a budim se sa višim od 15,kao da lantus više ne djeluje.Sinoć sam si umjesto 20 jedinica dala čak 30,ali ništa,ma katastrofa.........zbog lošeg jutarnjeg cijeli dan mi je povišen..........
Imam doma zaliha inzulina humulin N,koji sam prije lantusa koristila,ali od njega obavezno padne po noći koja god doza da bila jer ima pik oko 3 ujutro,onda se najedem previše i ujutro opet visok,tako da mi je isto........

Kod dijabetologa sam naručena tek za 20ak dana tako da nemem pojma šta da radim.Doktorica opće prakse mi je rekla da ako želim da će mi dati recept za levemir pa da probam sa njim,ali me je strah,neznam kako djeluje,niti znam koliko jedinica da si dajem ni koliko da pojedem............

A taman su bili savršeni pola godine i onda evo,ma znala sam da će kiks doći kada tada,baš kad sam zaplanirala trudnoću............sada opet ništa dok ih ne izreguliram.......

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #94 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 13:26:17 »
Taj Humulin N je po sastavu isto sto i Insulatard... genericko ime je NPH (Neutral Protamine Hagedorn), samo sto Humulin N proizvodi Eli Lilly, a Insulatard je od Novo Nordiska.

Reci cu ti svoje doze, ali trebas znati da je to jako individualno. Dakle, ujutro u 10 uzimam 8 jedinica Levemira, a navecer 10. Ako mi je secer prije spavanja visi od mojih ciljanih vrijednosti, onda radije uzmem korekciju Humalogom, ne mijenjam dozu Levemira. Sto opet ne znaci da je to tako dobro (rizik od hipoglikemije!), ali eto, meni funkcionira.

Levemir "glumi" bazalni inzulin, medjutim, meni je dio potreba za bazalnim inzulinom pokriven i Humalogom. Tj. doza Levemira, u slucaju da potpuno pokriva moj bazal, bila bi visa, dok bih istodobno trebala manje Humaloga. Medjutim, meni ne odgovara uzimati manje doze Humaloga jer mi je onda skok secera poslije obroka preveliki. Na ovaj nacin drzim stvar OK.

Moj prijedlog tebi je da jednu noc mjeris secer nekoliko puta, da vidis sto se desava. Najbolje je da ga izmjeris pred spavanje, zatim u 1, pa oko 4 i konacno negdje oko 6-7, ovisno o tome kad ustajes. Kad sam se spremala na trudnocu, bilo je dana kada sam mjerila secer svakih sat, nekad dva. Ne kazem da je to uvijek OK, ali meni je pomoglo da shvatim sto i kako mi se ponasaju seceri.

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #95 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 15:40:57 »
Hvala na odgovoru.............
Ja isto uzmem korekcijsku dozu humaloga prije spavanja ako je šećer viši jer lantus ga uopće,odnosno vrlo polako spušta,a ne želim da se viši šećeri u krvi zadržavaju dugo.

Vidjet ću još večeras kako će biti,dizat ću se svaka 2 sata pa da vidim šta se dešava,nije mi jasno otkud "preko noći"takva promjena a do sada je sve bilo ok.Opet ću si dati 30 jedinica,nikad u životu mi mije toliko trebalo,peče za poludit.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #96 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 16:12:32 »
Nemoj misliti da je ovo savjet, samo cu ti napisati da znam da neki daju Lantus u dvije doze, kao Levemir. Zapravo znam i za slucaj gdje je dijabetolog uveo tri doze Lantusa i da je pomoglo da regulacija bude bolja. Ali mislim da se tu radilo o dnevnim secerima koji su radili problem... zbilja ne znam vise.

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #97 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 17:45:53 »
Ma kažem meni nije problem tokom dana, uopće mi ni bazalni inzulin nije potreban jer mi humalog sam dobro održava šećere,i prije mi je preko dana bio šećer u redu dok nisam koristila bazalni lantus nego humulin

Ja sam sad u periodu nakon ovulacije kad je razina hormona povišena,pa možda je to uzrok ovaj puta.ipak ću se večeras buditi i mjeriti..

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #98 : Ponedjeljak, 09.03.2009 u 23:33:08 »
Kad citam kako vi radite sa secerom i o cemu sve pricate, ja sam isto tele. Al' haj' sad...
Kad sam bila na Lantusu, bilo mi je jako tesko regulisati secer. Faktiski, sam se patila sa hranom, vise sam bila gladna nego sita.
Primala sam ga samo navecer. Ali ja sebi uvedem sama, na svoju ruku, i ujutro. I bili su bolji seceri. Ali moja doktorica kaze da se ne daje dva puta, nego samo jednom, jer je takva sema za Lantus. Bilo kako bilo, meni je vise odgovaralo i ujutro i navecer.

Sad primam Novorapid i Inzulatard. Jedinice Inzulatarda ne mjenjam, nego secer korigujem sa korekcijskim dozama Novorapida.

Samo da kazem da kod mene nisu seceri u nekakvom normalnom rasponu 3-10.
Idu 1,8-17. Trudim se da budu do 12.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #99 : Utorak, 10.03.2009 u 09:29:30 »
Ma kažem meni nije problem tokom dana, uopće mi ni bazalni inzulin nije potreban jer mi humalog sam dobro održava šećere,i prije mi je preko dana bio šećer u redu dok nisam koristila bazalni lantus nego humulin

Humulin N si koristila kao "bazalni", s njim je problem jer trazi hranu zbog pika odnosno nema ravno djelovanje kao Lantus i Levemir (vise-manje).
Treba ti bazal i preko dana, i ti ga i imas - to ti je Lantus koji das navecer. Njegovo djelovanje traje oko 20-ak sati. Znaci ako ga das u  ponoc, drzi do 8 navecer sutradan. Humalog prekratko djeluje (kod mene ga nakon tri sata nema vise u sistemu - doduse to ovisi o dozi) da bi tri doze pokrile i bazal potpuno.

Visekratno davanje Lantusa omogucava njegovo ravnomjernije djelovanje, plus pokrije se bolje ta rupa do 24 sata. U principu se ukupna doza podijeli, znaci uvodjenje jos jedne doze Lantusa ne znaci povecanje ukupne doze.

Kao kad imas npr. 100 ml boje i zelis obojiti dasku odredjene povrsine. A malo si na knap. Ako odmah pljusnes svu boju na jedno mjesto, tesko ce biti dobiti ravnomjernu pokrivenost po cijeloj povrsini. Ako pola boje polijes na jednom kraju daske a pola na drugom, lakse ce biti dobiti ravnmjernu obojanost po cijeloj povrsini.

Amna, moji su "super strogi" ciljevi ne ici puno iznad 8 ili 9, nisam jako uzbudjena ako skocim na 10, ali preko toga korigiram. Buduci da si dajem korekcije, ocito je da mi secer ide preko 10... samo stvar je u tome ne dozvoliti mu da DUGO bude preko 10. I opet pri tome izbjeci prave hipoglikemije.

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #100 : Utorak, 10.03.2009 u 10:34:30 »
Vidim da vas dosta ima pitanja vezana uz Levemir pa evo malo stiva:
http://www.novonordisk.hr/Images/Images_from_old_site/PDF/LEVEMIR_FLEXPEN_SPC_10_08.pdf

Cak je i na hrvatskom pa ne bi smio bit problem u razumijevanju.
Posebno bih istakao tablicu na dnu stranice 8. i graf na vrhu stranice 9. a koji opisuju koliko dugo i kako Levemir djeluje.

Vlastitu potrosnju inzulina cete jednostavno izracunati formulom:
potrosnja (j/kg) = ukupna suma jedinica dana u roku od 24 sata / tjelesna masa.

Za moj primjer je to   16 j./ 80kg = 0.2 j/kg. Pregledom tablice ce dakle djelovati 12 sati.
Zbog toga i uzimam bazal dva puta u razmacima od 12 sati (8 j. u 10h i 8 j. u 22h).

Slicno vrijedi i za krivulju GIR (kolicina infundirane glukoze) u vremenskoj ovisnosi.
Za dozu od 0,2 j/kg, maximalni GIR po tablici je 1.1 mg/kg/min i pogledom na graf javlja se otprilike 4 sata nakon uzimanja.

VAZNO!!! Sve receno je iskljucivo u informativne svrhe. Tocno doziranje i titraciju MORATE raditi po savjetu svog dijabetologa.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #101 : Utorak, 10.03.2009 u 11:53:51 »
A slag i cokolada?  :mama:

;D

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #102 : Utorak, 10.03.2009 u 22:16:09 »
A slag i cokolada?  :mama:

;D

Ma ideeee.... :) Nadam se da si pripremila dovoljno Humaloga, barem dok i njega nisu makli na B listu. (sad ne znam koji bih ovdje smajli ubacio)

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #103 : Petak, 13.03.2009 u 19:46:01 »
Taj Humulin N je po sastavu isto sto i Insulatard... genericko ime je NPH (Neutral Protamine Hagedorn), samo sto Humulin N proizvodi Eli Lilly, a Insulatard je od Novo Nordiska.

Reci cu ti svoje doze, ali trebas znati da je to jako individualno. Dakle, ujutro u 10 uzimam 8 jedinica Levemira, a navecer 10. Ako mi je secer prije spavanja visi od mojih ciljanih vrijednosti, onda radije uzmem korekciju Humalogom, ne mijenjam dozu Levemira. Sto opet ne znaci da je to tako dobro (rizik od hipoglikemije!), ali eto, meni funkcionira.

Levemir "glumi" bazalni inzulin, medjutim, meni je dio potreba za bazalnim inzulinom pokriven i Humalogom. Tj. doza Levemira, u slucaju da potpuno pokriva moj bazal, bila bi visa, dok bih istodobno trebala manje Humaloga. Medjutim, meni ne odgovara uzimati manje doze Humaloga jer mi je onda skok secera poslije obroka preveliki. Na ovaj nacin drzim stvar OK.

Moj prijedlog tebi je da jednu noc mjeris secer nekoliko puta, da vidis sto se desava. Najbolje je da ga izmjeris pred spavanje, zatim u 1, pa oko 4 i konacno negdje oko 6-7, ovisno o tome kad ustajes. Kad sam se spremala na trudnocu, bilo je dana kada sam mjerila secer svakih sat, nekad dva. Ne kazem da je to uvijek OK, ali meni je pomoglo da shvatim sto i kako mi se ponasaju seceri.

Ja se dizala cijelu noć svaka 2 sata I NIŠTA se nije događalo.Šećeri cijelu noć normalni,a ujutro u 8 čak i niži 3.2,i od tada svako jutro se dižem sa normalnim šećerima.Ja neznam šta je to bilo tih par dana,totalno nerazumljivo,al dobro nije ni važno bitno da je sad ok.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #104 : Subota, 14.03.2009 u 23:35:06 »
Pa to je upravo super  ;D

Jos sam ti htjela reci da i nespavanje odnosno tako isprekidana noc moze poremetiti secer... mislim, podici ga.

Drzi se.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #104 : Subota, 14.03.2009 u 23:35:06 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.