Autor tema: Istraživanje o hipoglikemiji  (Posjeta: 3133 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline IvonaP

• Tek učim pisati...
  • **
Istraživanje o hipoglikemiji
« : Nedjelja, 11.12.2011 u 11:40:36 »
Dragi svi, ja se zovem Ivona Poljak i radim istraživanje o strahu od hipoglikemije kod dijabetičara tipa 1 za diplomski rad. Zamolila bih vas sva koji to žele da ispune online upitnik što će vam oduzeti desetak minuta vremena, a meni će puno pomoći u istraživanju. Ako imate kakvih primjedbi ili pitanja, slobodno se javite!
Hvala unaprijed!

Ovo je link za upitnik:

http://www.surveygizmo.com/s3/556977/Ivona

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Istraživanje o hipoglikemiji
« Odgovori #1 : Nedjelja, 11.12.2011 u 12:03:01 »
Bok Ivona,

Dobrodošla!

Ja sam već ispunila anketu, tema istraživanja je vrlo zanimljiva. Nadam se da će to učiniti i moji kolege forumaši.

Kad se samo sjetim koliko puta sam si držala šećere višim nego što je optimalno bojeći se hipoglikemije.... dođe mi da plačem. A opet, kad se sjetim svih ružnih hipoglikemija koje sam doživjela, ufff. Ipak, iz mog iskustva: današnji inzulinski analozi puno su predvidljiviji u djelovanju u odnosu na starije inzuline koji su se nekad koristili.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #2 : Nedjelja, 11.12.2011 u 12:24:21 »
Bok, Ivona, također sam ispunila anketu na tečaju za trudnice  :)
Bilo bi zgodno da nam objaviš rezultate istraživanja da vidimo jesmo li većinom hipo-trtaroši (ja jesam  ;D).
Sretno!

Offline IvonaP

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #3 : Nedjelja, 11.12.2011 u 12:35:48 »
Hvala vam što ste ispunili. Nadam se da će biti još odgovora. A rezultate ću svakako objaviti, u obliku nekog sažetka ili slično da ih vidite. Naravno, individualne rezultate nemam, tj. ne mogu vidjeti za svakog od vas posebno, već samo na grupnoj razini.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #4 : Nedjelja, 11.12.2011 u 12:43:24 »
A rezultate ću svakako objaviti, u obliku nekog sažetka ili slično da ih vidite. Naravno, individualne rezultate nemam, tj. ne mogu vidjeti za svakog od vas posebno, već samo na grupnoj razini.

Naravno!  :bye:

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #5 : Nedjelja, 11.12.2011 u 19:27:07 »
Naravno, individualne rezultate nemam, tj. ne mogu vidjeti za svakog od vas posebno, već samo na grupnoj razini.

Kako ne? Cathy i Eva su popunile papirnatu anketu, a ja sam popunio on-line. Lako ces razlikovati tko je tko :silly:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #6 : Nedjelja, 11.12.2011 u 19:29:42 »
Kako ne? Cathy i Eva su popunile papirnatu anketu, a ja sam popunio on-line. Lako ces razlikovati tko je tko :silly:

Bilo nas je puno na tečaju, može suziti izbor i sumnjati, ali znati tko je koja... :silly:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Nedjelja, 11.12.2011 u 19:30:46 »
Npr. ako je netko ostavljao dodatne komentare i pravio se pametan, to već dosta sužava izbor... ;D

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 12.12.2011 u 15:53:31 »
ispunila sam anketu i ja (ne budi mi lijeno:-)
no, nisam sigurna koliko su pitanja "realna" i na što se zapravo odnose. strah od hipoglikemije?
nešto što bi se tretiralo kao vrsta fobije, psiho problem?
jer, mislim da je svako od nas rijetko padao u one teške besvjesne kome, a "obične" hipo su manje-više svakodnevnica... i doslovno desnom rukom radim nešto, lijevom uzimam malo šećera, hoću reći, taj trenutak hipo stanja zbog adrenalinske reakcije jeste malo scarry, ali vrlo poznat svakome od nas, barem tako mislim.
ne znam da itko od nas toliko to povezuje ovako sa svakodnevnim životom, e da bi se "unaprijed" bojao, tj. da se stalno boji i projicira to ovako... toliko da bi mu ometalo svakodnevni život...
moraš biti jako nereguliran, tj. vrlo često u hipo da bi ovakva pitanja imala smisla (imala sam takvu fazu duge nereguliranosti, tj. svakonoćnih hipo, ali ni tada me nije bilo strah svega ovoga što se pita ovdje)
hoću reći, sve ovisi o nekim predispozicijama ličnosti, a ne o učestalosti hipoglikemija, tj. strahu od njih samo zato što si ih iskusio, tj. što si dijabetičar
sorry ako griješim :ne zna:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 12.12.2011 u 16:51:59 »
Ne slazem se s tobom.

Bojazan da ce se dogoditi cak i blaga hipoglikemija u svakodnevnom zivotu itekako moze utjecati na proces donosenja odluke koliko inzulina uzeti, koliko hrane pojesti, i opcenito moze utjecati na ciljane vrijednosti glikemija. Sto itekako utjece na razinu regulacije, a onda dalje na pojavu mikroangiopatija. S druge strane, cak i blage hipoglikemije koje tretiramo secerom sa strane utjecu na stabilnost u ostatku dana.

U svakom slucaju, hipoglikemije se dogadjaju i onima koji su dobro regulirani, iako ne svima. :mig:

Edit: Ali poanta istrazivanja i jest da razliciti ljudi daju svoje odgovore na pitanje o strahu od hipo. Ti tog straha nemas i to je super, tvoji odgovori su jednako zanimljivi kao i odgovori osobe koja je rekla nesto drugo/drugacije. Nije svrha istrazivanja dokazati da se svi jednako osjecamo ;D nego bas istraziti KAKO se osjecamo oko konkretnog pitanja i kako se onda nosimo s time. (Pretpostavljam, Ivona sori ako baljezgam)

« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 12.12.2011 u 16:57:45 cathy »

Offline IvonaP

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #10 : Ponedjeljak, 12.12.2011 u 17:05:06 »
Tako je, meni su svi odgovori bitni jer je cilj ovog vidjeti što će utjecati na pojavu tog straha. Kod nekih ljudi je to jedna stvar, kod drugih druga, a naravno da ima i onih koji mogu imati i iskustva težih hipoglikemija i različite druga, a opet ne razviti taj strah.

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Utorak, 17.01.2012 u 21:48:19 »
Popunila anketu  :)

Offline IvonaP

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #12 : Četvrtak, 19.01.2012 u 17:40:31 »
Hvala na popunjavanju ankete. Hvala vam svima koji ste sudjelovali, to mi je jako važno. Molim vas isto da zamolite da ispune anketu oni koji nisu, a vi ih znate i imaju dijabetes tip 1 kako bi što više ljudi sudjelovalo u istraživanju. Hvala!

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Četvrtak, 26.01.2012 u 08:04:41 »
Popunio.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline IvonaP

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #14 : Četvrtak, 10.05.2012 u 09:56:42 »
Dragi svi, evo, kao što sam rekla, šaljem vam sažetak svog istraživanja o strahu od hipoglikemije. Znam da je malo dugo trajalo, ali se nadam da će sad ove informacije biti zanimljive.
Puno vam hvala svima koji ste sudjelovali u anketi, bez vas nikad ne bih dobila te podatke  :).
Ako vam nešto nije jasno, slobodno pitajte, nadam se da ću znati odgovoriti  :).

Prediktori straha od hipoglikemije kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 1

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prediktore straha od hipoglikemije kod bolesnika oboljelih od dijabetesa tipa 1. Ukupno 83 sudionika koji boluju od dijabetesa tipa 1 su ispunila Ljestvicu anksiozne osjetljivosti i Skalu straha od hipoglikemije. Isto tako su ispunili neke demografske podatke o samoprocjeni prepoznavanja simptoma hipoglikemije, čestini blagih i teških hipoglikemija te vrijednosti  glikoliziranog hemoglobina. Od ukupnog uzorka, 42% sudionika je doživjelo tešku hipoglikemiju. T-testom za velike nezavisne uzorke nađeno je da postoji razlika u intenzitetu straha od hipoglikemije kod sudionika koji su imali iskustvo teške hipoglikemije i onih koji nisu. Nađene su umjerene i pozitivne korelacije anksiozne osjetljivosti i njezinih faktora sa strahom od hipoglikemije i subskala Briga i Ponašanje. Linearnom regresijom pokazano je da su anksiozna osjetljivost i iskustvo teške hipoglikemije značajni prediktori u objašnjavaju varijance straha od hipoglikemije, zajedno objašnjavaju 26.1 % varijance. Samoprocjena prepoznavanja simptoma hipoglikemije i čestina blagih hipoglikemija nisu se pokazale značajnima. Rezultati su razmotreni s obzirom na kliničke implikacije i smjeru daljnjih istraživanja.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 10.05.2012 u 09:56:42 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.