Autor tema: Roditeljske dileme  (Posjeta: 475 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Eva

• Moderator
  • Spol: Ženski
Roditeljske dileme
« : Ponedjeljak, 07.11.2011 u 19:33:05 »
Pozdrav svima, ja sam mama jedne tinejđerice novootkrivene koja je u svemu presavršena pa tako i u želji da kontrolira svoj dijabetes samostalno  :) Ona to sve radi s takvom lakoćom, mene sasvim isključuje, tako da sam ponekad očajna... moram doslovno krasti glukometar i provjeravati šećere...

Dobrodošla, stara!  :) Ovo mi je najbolji nick na forumu  ;D
Da te malo utješim: i ja sam bila tinejdžerica koja je sve obavljala samostalno i vrlo uspješno. Svaka čast tvojoj curki da se već ponaša odraslo prema svom dijabetesu.
(i, da, tu i tamo ukradi glukometar i provjeravaj, ipak još nije punoljetna, a i tebi će srce biti na mjestu  :mig:)
« Zadnja izmjena: Utorak, 08.11.2011 u 13:53:33 krcko »

Offline krcko

• Administrator
Roditeljske dileme
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 07.11.2011 u 21:33:58 »
Ne znam bas :ne zna: Ja po3.14zdim kad mi stara viri u glukometar :gaah: Ako joj HbA1c bude OK mozda bolje pustiti...

Ovo su upute za laksi suzivot s dijabeticarima. Br. 4 i 8, 9, 10 mi se cine relevantnim u ovom slucaju.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline stara

• Tek učim pisati...
  • **
Roditeljske dileme
« Odgovori #2 : Utorak, 08.11.2011 u 08:59:18 »
Hvala Eva na razumijevanju (a nick nisam dugo smišljala, jednostavno se nametnuo).
Joj, Krcko, naravno da imam tih etičkih problema, ali ona ipak spada u mlađe tinejdžerice, a tek tri mjeseca se bori s tim. Mislim, stvarno je ozbiljna i odgovorna, ali ja si ne mogu pomoći, ne mogu živjeti kao da toga nema. Hvala na linku, baš je lijepo izvučeno ono najbitnije.

Offline krcko

• Administrator
Roditeljske dileme
« Odgovori #3 : Utorak, 08.11.2011 u 10:22:41 »
Sorry stara, nisam htio moralizirati. Brojeve u glukometru nije lako interpretirati, tj. razlikovati lokalne stvari od globalnih trendova (koji bi zahtijevali uplitanje). Druga stvar je da u dijabetesu ucenje na vlastitim pogreskama vrijedi vise od instant rjesenja. Metabolizam je promjenljiva stvar. Ono sto funkcionira danas ne mora funkcionirati za godinu dana, cak i u organizmu koji se ne mijenja tako brzo kao tinejdzerski.

Htjedoh reci da je dosta sirok raspon od "zivjeti kao da toga nema" do kradje glukometra. No znam da nije lako donositi prave odluke iz dana u dan. Moji klinci su jos mali i nemam iskustva s tinejdzerima (osim sa samim sobom :angel:).
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Eva

• Moderator
Roditeljske dileme
« Odgovori #4 : Utorak, 08.11.2011 u 11:42:37 »
naravno da imam tih etičkih problema

Ajde, ajde, ne čitaš joj dnevnik, brineš za nju i njezino zdravlje (što ti je i obveza)  :police:

Offline stara

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: Roditeljske dileme
« Odgovori #5 : Srijeda, 09.11.2011 u 19:25:44 »
naravno da imam tih etičkih problema

Ajde, ajde, ne čitaš joj dnevnik, brineš za nju i njezino zdravlje (što ti je i obveza)  :police:

Ma naravno, zato i "kradem" redovito  :mig:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Subota, 26.11.2011 u 20:10:16 »
Totalno razumijem zašto je provjeravaš, ali ako te skuži moglo bi biti kontraproduktivno.

Možda bi otvoreni razgovor bio dobar način, dakle reći joj da su neke informacije o njenom dijabetesu važne i za roditelje zato što i oni moraju naučiti dosta toga. Krenuti od malih i praktičnih stvari: npr. kod kupnje namirnica neka sama bira ali neka usput pojasni kako joj pojedine stvari utječu na glikemije, slično i kod kuhanja.

Dakle, ne postaviti se kao da je želiš provjeravati i nametnuti kontrolu, jer to joj je poruka da sama nije dovoljno kompetentna da sama vodi brigu o svemu i jako je demoralizirajuće. Baš radi budućnosti bitno je da ne doživi normalnu i razumljivu majčinsku brigu kao pokušaj kontrole. Objasniti joj da su informacije važne i ukućanima ali dozvoliti joj da sama odluči koliko će vam reći.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 01.12.2011 u 14:32:42 »
meni bi bilo dovoljno da mi samo kaze hba1c jednom godisnje, ne bi provjeravao dnevnike, nema smisla. Dnevnik je ipak osobna stvar  ;D , a i kaj mozes vidjeti, da je tu i tamo visok tko zna zbog cega, stresa, zaboravnosti ili nizak zbog aktivnosti i slicnih stvari.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Četvrtak, 01.12.2011 u 14:32:42 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.