Autor tema: Djeca i tip 1  (Posjeta: 1555 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline andreja

• Diabetes junior
Djeca i tip 1
« : Ponedjeljak, 31.10.2011 u 17:37:03 »
Pozdrav svima!
Ja sam mama od maloga Karla koji ima tri godine.Prije 2 mj.mi smo mu otkrili dijabetes tip 1.Koristi inzulin inzulatard i actrapid ujutro 4j i 0.5,po po potrebi mu dajemo pred ručak i večeru 0.5j actrapida.Evo jedan plus je već nekih 3 tj.ne koristi inzulin inzulatard za noć,jer mu se radi njegov inzulin i noć mu je dobra.

dobro došla,andreja,
tu smo da pomognemo jedni drugima i razmijenimo iskustva.
 i moj dječak će za nekoliko mjeseci napuniti 3 godine i godinu od kada ima dijabetes.

kako ste vi regulirali šećere,dali je dijete na pumpi ili injektore koristi?

Offline daisy2

• Diabetes junior
Djeca i tip 1
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 31.10.2011 u 20:04:18 »
afcgnujfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Pozdrav svima!
Ja sam mama od maloga Karla koji ima tri godine.Prije 2 mj.mi smo mu otkrili dijabetes tip 1.Koristi inzulin inzulatard i actrapid ujutro 4j i 0.5,po po potrebi mu dajemo pred ručak i večeru 0.5j actrapida.Evo jedan plus je već nekih 3 tj.ne koristi inzulin inzulatard za noć,jer mu se radi njegov inzulin i noć mu je dobra.

dobro došla,andreja,
tu smo da pomognemo jedni drugima i razmijenimo iskustva.
 i moj dječak će za nekoliko mjeseci napuniti 3 godine i godinu od kada ima dijabetes.

kako ste vi regulirali šećere,dali je dijete na pumpi ili injektore koristi?
Kad smo izasli iz remisije tesko je islo sa regulacijom secera. Sve je dobro ako je jos u remisiji, mi smo sad na levemiru i novorapidu. ujutro 6 jedinica levemira, i po dvije novorapida uz obroke.
Nezgodno je kod male djece barem kod mog djeteta, sto se stalno povecavaju doze, dijete kako raste , vise jede, i samim tim treba vise inzulina.
mi smo sa dvije jedinice levemira, dosli do sest, a uskoro cemo preci na sedam. eto ja bih bila sretna da jedna doza potraje barem dva mjeseca.
mislim da je jos mali za pumpu, bojim se ako padne, kad trci, slomice pumpu, ili ce je jednostavno pocupati "u naletu bijesa", ja cu sacekati jos koju godinu.

Offline andreja

• Diabetes junior
Djeca i tip 1
« Odgovori #2 : Srijeda, 02.11.2011 u 08:39:48 »
Kada ste saznali dali ste odma išli na inzulin?nakon koliko vremena je došlo do remisije i koliko dugo je trajalo?

Offline daisy2

• Diabetes junior
Odg: Djeca i tip 1
« Odgovori #3 : Srijeda, 02.11.2011 u 10:15:11 »
Kada ste saznali dali ste odma išli na inzulin?nakon koliko vremena je došlo do remisije i koliko dugo je trajalo?

Da, kad smo saznali odmah smo išli na inzulin. Remisija je kod nas vrlo kratko trajala, ali to je individualno za svako dijete.
Ne znam ides li na edukaciju na klinici, ja sam na edukaciji učila o nekoliko primjera u kojima je remisija trajala i nekoliko godina.
Znači to je stanje kada dijete ima još svog inzulina, to se utvrđuje na osnovu nalaza C peptid, to ces sigurno dobiti na otpustu iz bolnice.
Remisija je nezgodna u smislu što zavarava roditelje, ja sam se često tješila na početku da je to stanje prolazno, jer su šećeri bili skoro idealni,
a to je bilo zato što je dijete imalo svog inzulina.
Eh onda kad je to prošlo, uspostave se prave doze koje se postupno povećavaju. Evo sad nam je dijabetolog propisao tačno onoliko jedinica koliko dijete ima kg, i ja se trudim da to ne prelazim.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Srijeda, 02.11.2011 u 10:25:28 »
A zasto se trudis ne prelaziti te doze, jel doktor ista rekao o tome? Sto s korekcijama kad su potrebne?

Inace, potrebe za inzulinom se povecavaju kako dijete raste ne samo zato sto dijete treba vise hrane, nego zato sto se rastom povecava broj stanica u organizmu.

Jednako se dogadja i odraslima na inzulinu ako se udebljaju, tj. "narastu" ;D (sto bi rekla moja 88-godisnja baka "poprave se"). OK, tu ima i jos faktora koji mogu utjecati na povecanje potrebe za inzulinom, ali efekt rasta broja stanica uvijek je tu.

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Srijeda, 02.11.2011 u 13:59:29 »
A zasto se trudis ne prelaziti te doze, jel doktor ista rekao o tome? Sto s korekcijama kad su potrebne?

Inace, potrebe za inzulinom se povecavaju kako dijete raste ne samo zato sto dijete treba vise hrane, nego zato sto se rastom povecava broj stanica u organizmu.

Jednako se dogadja i odraslima na inzulinu ako se udebljaju, tj. "narastu" ;D (sto bi rekla moja 88-godisnja baka "poprave se"). OK, tu ima i jos faktora koji mogu utjecati na povecanje potrebe za inzulinom, ali efekt rasta broja stanica uvijek je tu.

Ustvari, 14 jedinica na njegovih 14 kg je onoliko koliko mu i treba. Nekad se desi da pojede više ako mu se neko jelo više svidi ili slično, tada naravno dobije 1 ili 2 jed. više, ali dijabetolog kaže da ne treba prelaziti tu propisanu dozu, tada se stvari neki efekat, sad nisam sigurna tačan naziv, pa zato ne spominjemali ako nekog zanima potražit ću. Ranije smo imali dosta problema kada smo na 13 kg davali nekad i 17, 18 jedinica, tada su bile strašne oscilacije šećera. Evo sad smo tek postigli neku stabilizaciju.

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #6 : Srijeda, 02.11.2011 u 14:04:45 »
Samo još da dodam da je kod male djece dijabetičara (ne znam kako je kod ostalih) prisutan stalan osjećaj gladi. I to je zapravo razlog što smo davali više inzulina nego što mu treba, jer je jeo jaaako puno, a to nismo smjeli dozvoliti.
Odrasli zna koliko smije i može pojesti, a kod djece je to vrlo nezgodno, posebno kada im se ne može ni objasniti.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Srijeda, 02.11.2011 u 14:06:21 »
Da, razumijem. To se i nama odraslima događa. Zato su pumpe dobra stvar.

Slijedite dijabetologa, ovo što ovdje propitujemo sve je laički.

Offline andreja

• Diabetes junior
« Odgovori #8 : Srijeda, 02.11.2011 u 16:28:47 »
Imali smo edukaciju dok smo bili u bolnici,tih 2 tj.Kod mojeg sina se proizvodi inzulin,to najbolje vidimo navečer.On koristi ujutro inzulin i po potrebi pred ručak i večeru brzi.Ja sa dogovorom doktorice dajem količinu inzulina,a i po potrebi povečam ako vidim da mu nije dovoljna ta količina koju je doktorica propisala.Našla sam na nalazu piše da c-pepetida u 24h u urinu ima 0.73nmol/24h,pa neznam koliko je to dovoljno?

Da, kad smo saznali odmah smo išli na inzulin. Remisija je kod nas vrlo kratko trajala, ali to je individualno za svako dijete.
Ne znam ides li na edukaciju na klinici, ja sam na edukaciji učila o nekoliko primjera u kojima je remisija trajala i nekoliko godina.
Znači to je stanje kada dijete ima još svog inzulina, to se utvrđuje na osnovu nalaza C peptid, to ces sigurno dobiti na otpustu iz bolnice.
Remisija je nezgodna u smislu što zavarava roditelje, ja sam se često tješila na početku da je to stanje prolazno, jer su šećeri bili skoro idealni,
a to je bilo zato što je dijete imalo svog inzulina.
Eh onda kad je to prošlo, uspostave se prave doze koje se postupno povećavaju. Evo sad nam je dijabetolog propisao tačno onoliko jedinica koliko dijete ima kg, i ja se trudim da to ne prelazim.

Offline andreja

• Diabetes junior
« Odgovori #9 : Srijeda, 02.11.2011 u 16:34:03 »
Zanima me dali Vi idete na predavanja u zdd u Zagrebu?Evo ja ću ići danas na Predavanje na temu "Dijabetes i debljina"koje predaje njegova doktorica  dr.med. Lavinija La Grasta-Sabolić
srijeda 2.11.2011. u 18 sati u ZDD-u Ilica 48/I

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #10 : Srijeda, 02.11.2011 u 18:58:18 »
Zanima me dali Vi idete na predavanja u zdd u Zagrebu?Evo ja ću ići danas na Predavanje na temu "Dijabetes i debljina"koje predaje njegova doktorica  dr.med. Lavinija La Grasta-Sabolić
srijeda 2.11.2011. u 18 sati u ZDD-u Ilica 48/I

Nažalost ne, jer živim u Sarajevu ali bih rado došla na predavanje. Dolazim povremeno u Zagreb, bila sam u zdd, sve pohvale za rad,
i na rebro idemo povremeno.

Offline sunce 1

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #11 : Subota, 17.12.2011 u 10:33:06 »
Lijepi pozdrav svima vama. Ne znam ni kako se piše po ovom forumu, te ću pokušati ovako. Imam veliki problem te molim bilo koga ko zna za pomoć.
Molim nekog da mi odgovori na par pitanja. S obzirom da znam malo o dijabetesu, imam veliki problem. Zanima me koliko dijabetičari mogu da obole od nekih opasnih zaraznih bolesti, ako im je higijena ravna nuli. Zanima me jer je sestra od mog muža ovisna o inzulinu već 19 godina, a jako neodgovorna prema svojoj bolesti i kao takva u čestom kontaktu sa mojom malom bebom. Pa me strah da li je može ona nečim zaraziti. Naime, ta cura ne pristupa svojoj bolesti odgovorno kao vi. Ona i više od četiri puta uzima inzulin, ali nikada ne mjeri šećer u krvi, niti podiže trakice. ne znam, možda ih i podiže pa proda, ali ih ne koristi. A kada treba dati inzulin, ne čisti ruku alkoholom i vaticom, već samo ubode. Nećete mi vjerovati, jedan put sam je našla kako preko jakne zavlači iglu i brzinski prima dozu jer žuri na bus. Pa mi je nemoguće da ta igla, dok prolazi kroz prljavu jaknu i ulazi u njeno rame i u njenu krv, ne unese neke bacile i tako ne zarazi njenu krv. A o njenol ličnoj higijeni da ne govorim , ona je još i gora od njenog odnosa prema bolesti. Te vas molim da mi pomognete, da li je takvo biće opasno za moju bebu i da li može da je zarazi nekom opasnom bolesti koja se skriva u njoj?
Puno vam hvala i lijepi pozdrav.
Zabrinuta mama

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Subota, 17.12.2011 u 11:20:29 »
Tvojoj bebi nece biti nista nakon kontakta s osobom koja ne koristi alkohol i vatu pri davanju inzulina.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #13 : Subota, 17.12.2011 u 12:27:07 »
Mislim da je tvoja zabrinutost pretjerana. "Opasna bolest koja se skriva u njoj" mislim da ne postoji, jer su zarazne bolesti većinom simptomatske. Bez obzira na higijenu, osoba može biti savršeno zdrava i obrnuto.
« Zadnja izmjena: Subota, 17.12.2011 u 12:37:25 Eva »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #14 : Subota, 17.12.2011 u 18:17:00 »
Sunceko, nemoj brinuti. Mladi roditelji cesto budu paranoicni po pitanju higijene - govorim iz vlastitog iskustva. Po mojoj slobodnoj procjeni vecina dijabeticara ne koristi alkohol i vatu. Ja sam odustao od toga nakon tjedan dana. Statisticki dijabeticari ne oboljevaju vise nego ostali od zaraznih bolesti, nego od bolesti krvozilnog sustava. To sto ti sogorica ne koristi trake nije bas dobro za njezinu glikemiju, ali ne predstavlja nikakvu opasnost za tvoju bebu.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Subota, 17.12.2011 u 18:17:00 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.