Autor tema: Koliko strogo se drzati uputa?  (Posjeta: 707 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline sanjin

• Diabetes junior
Koliko strogo se drzati uputa?
« : Nedjelja, 30.10.2011 u 14:57:31 »
Ako je dijabetolog odredio kada se treba uzimati inzulin (7:00, 12:00, 17:30...) a mjerenje izmedju tih faza ponekad (ne cesto, ali povremeno, kako koji dan, ovisno o prehrani) pokaze da je secer povisen (7, 8) - da li je u redu ako se samoinicijativno uzme koja jedinica inzulina da bi se secer normalizirao?

Radi se o trudnoci, a (navodno) poviseni secer opterecuje bebu koja aktivira inzulin iz svoje gusterace.

Dakle treba li se tih predodredjenih faza strogo drzati (kako djeluje cesce uzimanje inzulina?), ili je to u redu odnosno dapace pomaze? Bi li mogle nastati posljedice?

Ovo cu svakako pitati dijabetologa, ali zanima me i sto vi mislite odnosno radite.

Isto tako koliki je "problem" ako se uzimanje fula za sat do dva?

Radi se o dijabetesu TIP 2.

Hvala.

Offline wili

• Diabetes junior
  • Spol: Muški
Odg: Koliko strogo se drzati uputa?
« Odgovori #1 : Nedjelja, 30.10.2011 u 15:44:58 »
Poštovanje bio sam pred par mijeseci u Vuku Vrhovcu i tu sam ostao par dana gdije su me prebacili sa tableta amarila na inzulin Novomix 30 ujutro 20jedinica naveće 8 i ali po odlasku kući rečeno mi je da od 2-4 jedinice mogu sam povisiti ili smanjiti ovisno o prehrani i fizičkom naporu tako da sam sada na 16 ujutro i 6 naveće sa šečerima od 5do 7.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Nedjelja, 30.10.2011 u 20:07:11 »
Većina ljudi na inzulinskoj terapiji educirana je od strane svog dijabetologa o tome kako davati korekcije.

U trudnoći je to nešto kompliciranije jer su kriteriji strožiji, odnosno ciljane vrijednosti GUK-a su još niže nego van trudnoće, a to zatim nosi veći rizik od hipoglikemije. Tzv. blage hipoglikemije, koje se lako rješavaju i kada nije potrebna pomoć druge osobe, neće naškoditi bebi ali mogu utjecati na stabilnost šećera poslije. Vrlo jake hipoglikemije, KOLIKO ZNAM, ne škode bebi, ali opasne su za majku i treba ih izbjegavati. Odnosno, rizik treba smanjiti što je više moguće. Prevedeno - ako samostalno istražujete kako dati korekciju, krenite vrlo vrlo oprezno, sa što manjom dozom.

E sad, detaljne upute o konkretnoj situaciji možete dobiti samo od dijabetologa - dakle, koliku korekciju dati u kojoj situaciji. U pravilu, glikemije u trudnoći ne treba puštati da idu preko 7.8.

Sretno i javite se :)

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #3 : Utorak, 01.11.2011 u 19:05:22 »
Hvala na odgovorima.

Pitam za svoju suprugu. Ona je u devetom mjesecu trudnoce. Ovdje sam se na forumu dosta davno obratio za savjete i ovim putem se zahvaljujem (jos jednom) svima na pomoci :-)

Sto se tice hipoglikemije, ginekolog kaze da je to jako opasno za bebu, navodno bi moglo biti kobno. Kaze bolje da secer izlazi iznad granice nego ispod granice. S druge strane dijabetolog spusta secer toliko nisko da je supruga u pocecima (kada su korigirali terapije) znala "osjetiti" hipoglikemiju (trne jezik). Tako da ona po potrebi (kada izmjeni vece vrijednosti, nakon jela) spusta secer naknadno dodatnim jedinicama da to ipak bude izmedju granica - ni iznad, ni ispod. Iako njoj to nitko nije savjetovao, ona je zakljucila da to moze napraviti... mozda je dobro i zakljucima, nakon toliko mjeseci (trudnoce, dijabetesa, terapije) najbolje poznaje svoje potrebe i reakcije. No svakako cemo traziti strucno misljenje od doktora dijabetologa, iako post festum, bolje sprijecit nego lijecit :-)

Eto ja sam ipak odlucio vidjeti sto kazu ljudi ovdje na forumu. Koliko vidim nije "ne daj boze" stvar za napraviti. No budemo pitali i dijabetologa bez obzira sto ce uskoro termin za porod.

Hvala.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Utorak, 01.11.2011 u 19:24:33 »
Hiperglikemije štete fetusu.

Na kakvu hipoglikemiju misli ginekolog kada kaže da bi mogla biti kobna za bebu?

Pitajte i profesora Đelmiša o tome svemu.

Edit: ne želim vas plašiti bezrazložno, ali znam za neke ne sasvim dobre ishode trudnoća gdje su se vodili načelom "bolje da su viši nego niži šećeri", pisalo se i ovdje o tome.

Ali ne brinite ako šećer ne prelazi 7.8.
« Zadnja izmjena: Utorak, 01.11.2011 u 19:39:42 cathy »

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #5 : Utorak, 01.11.2011 u 19:32:46 »
Koliko vidim nije "ne daj boze" stvar za napraviti.

Dapače, korekcije su itekako potrebne, jer visoke šećere moramo spuštati, to se pogotovo odnosi na trudnice-dijabetičarke. Pri tome se podrazumjeva da znamo koliko jedinica inzulina pri korekciji trebamo dati te da poznajemo djelovanje samog inzulina (početak djelovanja, duljina trajanja).

Iznijet ću svoje mišljenje (više znanje, ali uzmite me s rezervom i provjerite kod dijabetologa) - visoki šećeri štete djetetu, niski ne. Naravno, izuzetak su izrazito jake hipoglikemije i hipoglikemijske kome, koje prvenstveno štete majci (mislim da je dijete čak i tada zaštićeno).

Sretno!
« Zadnja izmjena: Utorak, 01.11.2011 u 20:06:58 Eva »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Utorak, 01.11.2011 u 19:32:46 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.