Autor tema: Koliko "traje" inzulin Novorapid?  (Posjeta: 442 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline daisy2

• Diabetes junior
Koliko "traje" inzulin Novorapid?
« : Srijeda, 26.10.2011 u 13:58:25 »
U našem slučaju teorija je jedno a praksa drugo.
Dok smo bili na humulinu R, on je trajao oko dva tri sata, a u literaturi sam pronašla negdje oko 5 sati.
Sad mi nije jasno za Novorapid, počinje djelovati nakon 15 minuta, ali ne znam koliko traje? U literaturi piše 5 sati.
Levemir 16 sati. ali i to mi se čini u našem slučaju kraće.
Dijete ima dvije i po godine, ujutro primi 6 lev i 2 nov, pojeo jutros dvije jogobele light, užina integralno
pecivo od bundeve, u podne šećer 27 . dijabetolog bi na ovu situaciju rekao da mu dam 3 novorapida što sam i sama uradila,
ali meni nije jasno koliko taj novorapid djeluje?

Offline krcko

• Administrator
Odg: Koliko "traje" inzulin Novorapid?
« Odgovori #1 : Srijeda, 26.10.2011 u 14:08:09 »
Moje iskustvo je da nakon 3 sata djelovanje NR-a mozes zanemariti (osim ako si dao previse i zavrsio u hipu). Probavni sustav nekad treba vise od 3 sata da preradi pojedeno u glukozu, narocito kad su u pitanju integralne stvari. Ako se prejedem, meni jedna povecana doza NR-a ne bude dovoljna za ispeglati secer. Potrebne su dvije doze u razmaku oko 2 sata.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Srijeda, 26.10.2011 u 14:39:19 »
da, novorapid je prilično kratak :(

taj skok na 27 mi se čini užasno velik, baš prevelik
dijete je očito trebalo veću dozu - osobito što (ispravite me ako griješim) "light" jogurti su isto zašećereni, nisu li? i ta užina mi je sumnjiva, i nju je valjda trebalo pokriti novorapidom

ja npr. (nisam dijete - barem naizgled ne :mig: u obični jogurt jednostavno nasjeckam voće

isto s levemirom - ja ga volim u dvije doze na 12 sati, jer nije sasvim ravan

zaključak - sve to je individualno, a vjerujem posebno kod malene djece, a vaše djetence je ostalo bez inzulina i opteretilo se kalorijama

ja mislim da se ne treba držati strogo pravila i inzulin prilagođavati djetetovim potrebama a ne obratno

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #3 : Srijeda, 26.10.2011 u 14:53:03 »
ma naravno jogobela ima taj glukozno fruktozni sirup unutra,  ali to je jedini "slatkis" koji moze pojesti, ako ne racunam cokolade i bombone dijetalne koje mu ionako ne dajem jer dižu šećer.
uzina - ma to je forneti pecivo, isli u setnju i to mi se ucinilo kao najprihvatljivija ponuda.

mi smo stalno u tim skokovima, dok se ne uhodamo s tom promjenom inzulina sa hum r na novorapid.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Srijeda, 26.10.2011 u 15:17:25 »
A koliko je to sve skupa ugljikohidrata, u dvije jogobelle i tom pecivu?

Jel određujete doze Novorapida prema količini UH?

Zapravo pitam jel brojanje UH dio edukacije o prehrani i doziranju inzulina koju dobijete u klinici, ili to ide nekako drugačije.

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Srijeda, 26.10.2011 u 16:25:56 »
A koliko je to sve skupa ugljikohidrata, u dvije jogobelle i tom pecivu?

Jel određujete doze Novorapida prema količini UH?

Zapravo pitam jel brojanje UH dio edukacije o prehrani i doziranju inzulina koju dobijete u klinici, ili to ide nekako drugačije.

Ustvari ako je ujutro secer ispod 10 dajemo uvijek isto, ako za rucak jede vise pojacamo inzulin i tako.
ne brojimo UH nego gledamo vrijednosti secera.
imali smo edukaciju na klinici, to s brojanjem UH mi baš i nije najjasnije..jer ima tu puno drugih faktora..od tog koliko ima svog inzulina, koliko ima fizičke aktivnosti, ...nekako mi je logičnije da idem prema vrijednosti glukoze..i lakse.
sad stvarno ne znam koliko ima UH u te dvije jogobele i u tom pecivu-
recimo da je pecivo kriska kruha ima 1 UH jedinica ili dvije maksimalno...

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #6 : Srijeda, 26.10.2011 u 17:15:55 »
Je, važna je i vrijednost glukoze, ali svejedno treba znati koliki je omjer između UH i inzulina (to je individualno) da se procijeni koliko inzulina treba za pokriti neki obrok.

Jer nije isto ako je glukoza npr. 5, date mu 2 jedinice Novorapida i onda on pojede doručak koji sadržava 15 grama UH u odnosu na situaciju kada je glukoza 9, vi opet date 2 jedinice Novorapida a on zatim pojede obrok od 30 ili još više grama UH.

U šniti kruha od otprilike 5-6 deka ima 30 grama UH (2 jedinice). Mislim da jedna jogobela sadržava 12-13 g UH, treba vidjeti kako piše na kutiji.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Srijeda, 26.10.2011 u 17:47:56 »
to s brojanjem UH mi baš i nije najjasnije..jer ima tu puno drugih faktora..

Kolicina UH je najvazniji faktor za odrediti bolus. Cak je manje vazno o kojoj se vrsti UH radi (slatkisima, tjestenini, crnom ili bijelom kruhu...). Nabavite si digitalnu vagu i tablicu u kojoj pise udio UH i mjerite dok se ne uštosite. Problem s davanjem inzulina prema izmjerenom GUK-u je sto se nikad necete nauciti predvidjeti dozu. Secer ce mu stalno skakati gore-dolje i morat cete mu stalno davati korekcije.

Naravno, ni brojanje UH nije potpuno egzaktno. Mjerenje i korekcije ne mogu se izbjeci, cilj je nauciti sto bolje predvidjeti potrebnu kolicinu NR-a za pojedini obrok.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Srijeda, 26.10.2011 u 17:47:56 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.