Autor tema: Najgora hipoglikemija?  (Posjeta: 21552 )

0 članova i 5 gostiju pregledava ovu temu.

Offline sergio

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: Najgora hipoglikemija?
« Odgovori #90 : Nedjelja, 28.03.2010 u 12:56:20 »
To sto ti se vec kod secera od 4,5 zamanta u glavi to je normalno u pocetku,jer tvoj organizam nije navikao na pad secera jer je prije lucio hormon glukagon koji je povecavao secer.Medjutim kako je pankreas prestao sa radom ne moze da luci ni insulin ni glukagon,pa zbog toga je reakcija organizma vec na 4,5 takva kakva je u pocetku...ali kasnije ce sve doci na svoje mjesto...

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #91 : Nedjelja, 28.03.2010 u 16:35:56 »
Super su mi vaši savjeti i iskustva - ovog ću se definitivno držati: "uvijek neka voćka prije spavanja"...

mamica, ipak nemoj uzimati savjete zdravo za gotovo. Nekome odgovara komad voća prije spavanja, a nekome nikako ne.

Npr. ja kad pojedem išta od voća navečer, završim sa šećerom preko 10 preko noći, i to je tako oduvijek. Sjećam se tog efekta još 80-ih, kad sam bila u honey moon fazi, tada sam mjerila samo šećer u urinu. I skoro uvijek je bio negativan, ali voće navečer bi mi izazvalo dva križa šećera u urinu ujutro. Usput, otkako sam na Levemiru, ne treba mi nikakav "noćni obrok", a prije sam obično uzimala malo jogurta oko 11 navečer. Nekome drugom ipak treba taj obrok... jer nismo svi isti.
« Zadnja izmjena: Nedjelja, 28.03.2010 u 16:37:49 cathy »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #92 : Nedjelja, 28.03.2010 u 23:29:32 »
Meni isto voce prije spavanja nikako ne pase. Voce sadrzi glukozu i naglo dize secer. Navecer mi odgovaraju "spori" ugljikohidrati koji ce me drzati cijelu noc.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline mamicaSlatkica

• Diabetes junior
« Odgovori #93 : Srijeda, 31.03.2010 u 14:38:29 »
Evo prebacit ću dio iz jednog svog posta ovdje jer je ovo tema o hipoglikemiji:

Danas mi je dan počeo "štreberski" ( mjerim prije, pa 2 sata poslije glavnih obroka): 5,8  - 5,6 .... 6,1  - 4, 8  - dakle doručak i ručak sam izvagala ko od šale ...a onda je počelo:

Kak sam se na 4,8 malo već osjećala smušeno a išla sam u grad malo sam si žešći međuobrok pojela, pokoji ugljikohidratić više jer sam znala da se bum nahodala pa da se nađe ...
Kod doktorice mi je sat nakon međuobroka izmjereno guk 16    
Zatim jesam malo hoduckala po dućanima ..pa je nakon toga već palo do 13 ...  večerica mi je bila malo skromnija, smanjila sam i kruh na pola šnite, možda malo fulala inzulin i HOP - ..... 2 sata nakon večere evo me na GUK 2       Bombončić i jogurt me trgli ... evo mene prije sat vremena na finih 5,2 ...sad idem pajkiti .... levemir i jabukica ..i to je valjda to ...  

Moram priznat da me fino drmnulo ovo guk=2, al isto tako brzo sam došla k sebi. Sad me malo manje strah, ipak se može prepoznati i reagirati na vrijeme - čak i kad do 2 dođe.

Dakle to je bilo jučer, danas mi je malo padalo prijepodne, bilo oko tri pa i niže no snašla sam se... inače ostatak mjerenja ok - od 5 do 6.

Uglavnom,
meni izgleda paše jabukica prije spavanja - hvala na savjetima i na upozorenju da ne uzimamo sve zdravo za gotovo - treba poslušati druge ali pažljivo to na sebi provjeriti, i vidjeti kaj paše a kaj ne.
Nije me niš budilo tokom noći a ujutro šećer uredan - uvijek oko 5.
Tak mi je bilo i u bolnici.

Jel da si navijem alarmić pa da sad u ovoj početnoj fazi provjerim koji put guk i po noći? Pretpostavljam da to nije loše na početku.

Levemir uzimam oko 23h, i onda popapam jabukicu, perem zube i idem spat.
S obzirom da oko toliko sati poklopam voće kad bi bilo dobro da provjerim guk - oko 1, 2 poslije ponoći?

Offline sergio

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #94 : Srijeda, 31.03.2010 u 16:52:09 »
U pocetku bi bilo pozeljno mjeriti secer oko 3 sata poslije ponoci bar sam ja tako radio..
« Zadnja izmjena: Petak, 02.04.2010 u 15:31:12 cathy »

Offline mamicaSlatkica

• Diabetes junior
« Odgovori #95 : Četvrtak, 01.04.2010 u 21:09:55 »
Slažem se da treba napomenuti da se svi savjeti uzimaju sa rezervom.  Što više ovdje pričamo to se pokazuje točnijim da nije kod svakog isto.
No isto tako hvala svima koji dijele svoja iskustva i "gorljivo"  ;D :mig: ih zastupaju ...  iz svega toga učimo i pomažemo si.
I svima vam želim da uspješno nađete svoju ravnotežu.

Ja sam danas, recimo, fulala očito količinu inzulina za ručak pa sam poslije ručka nekoliko puta morala nadoštukavati da ne frknem u hipo ... osjetila sam na vrijeme - bila sam u kupaoni, i odmah bombon u usta..nakon toga poslije mjerim - 4,1 ...za pola sata opet - mjerim : 3,9 ... no uz jogurt i malo kruha se sredilo ....a kaj ću - nisam još stigla kupit preciznu vagu.
Moram to što prije nabaviti.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #96 : Četvrtak, 01.04.2010 u 23:09:31 »
Ne bih vam htjela kvariti štimung na forumu, koji je super, ali ovo je za mene grozna i akutna tema trenutno  :-\
naime, opet sam doživjela onaj svoj grozni epi-hipo napad i ničeg se ne sjećam... znam samo da sam danas u totalnom outu... po riječima ukućana i hitne, bila je horor-situacija, tako da ne bih opisivala ovdje to. nego, ono što me je zbunilo jeste da sam jučer smanjila inzulin do krajnjih granica i šećer mi je bio stabilan. jedina loša stavka u danu je što sam imala neki priličan stres. je li moguće da mi stres bude okidač za takav napad, a ne klasična hipo, u kojoj nekako ne mogu vjerovati da sam bila (prošli put sam se sama probudila iz svega toga)... ili, što mi je neurolog rekao da mi se možda tolerancija na niske vrijednosti toliko poremetila da u snu s nekom i netipičnom hipo vrijednosti upadnem u to? ne znam, vidjet ćemo, idem doktoru svakako, ali ni prošli put nekog instant recepta nije bilo, tj. nije kao previše tipično, ili što li već, nemam pojma... :'(
ovdje mi je rečeno (hvala krcko, ti si jedini kojeg znam u tom smislu sličnog) da je imao dva epi napada u fazi nereguliranosti. ja se isto trenutno takvom smatram trenutno, ali ovih dana definitivno nisam bila. ili ipak stres? ako ko zna kakav savjet ili mu nešto pametno sine, please answer me
 ???

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #97 : Ponedjeljak, 12.04.2010 u 12:56:46 »
Dužna sam ispravak netočnog navoda iz svojih prijašnjih komentara o najgoroj hipoglikemiji, da ne bih nekog zbunila svojim "kukanjem" i opisom "hipoglikemija".

dakle, nakon učinjenih pretraga, ono što sam prethodno nazivala epi-hipo ustanovilo se da je riječ o paralelnoj dijagnozi, neovisnoj o dijabetesu. znači, dijagnosticirana mi je epilepsija i već sam na terapiji. znači, epi napadi su me bacali u hipo a ne obrnuto. negdje na stranim stranicama sam čak pronašla da se diskutira i istražuje o vezi između te dvije dijagnoze u smislu sklonosti (a ne posljedice, da ne bi netko pogrešno shvatio), no to još ništa nije dokazano. eto, toliko od mene... sorry, tj. don't worry :mig:

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #98 : Ponedjeljak, 12.04.2010 u 20:12:44 »
Evo i mene. S obzirom da sam u nekom čudnom stanju, pokušavam jesti što više ali sam knstantno nizak (već sam otvorio topic o tome).

Neku večer sam sasvim normalno razgovarao na telefonu a kad sam ušao u kuću žena je odmah reagirala i dala mi neki kolač i sok. Uopće nisam pojma imao o ničemu, skroz brzo sam pao. Žena mi nije niti mjerila već je odmah reagirala. Noćni (oko 3h) je naravno bio 16,8. Uz korekciju NovoRapidom je jutarnji došao na lijepih 5,1.
Sutradan nazovem lika ponovno i pitam ga jesam li mu bio čudan i zbunjen u razgovoru a on kaže sasvim normalno da smo razgovarali.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #99 : Utorak, 13.04.2010 u 00:41:20 »
Mozda je i on bio hipo?

To je dokaz da za sitna cakulanja uopce ne treba glukoza...  :mig:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Berac

• Gost
Re: Najgora hipoglikemija?
« Odgovori #100 : Srijeda, 29.09.2010 u 09:55:16 »
probudio sam se usred noci, nisam ni mjerio secer, samo sam otisao do frizidera i uzeo jogurt. sjeo sam za stol i stavio jogurt ispred sebe, nisam ga otvorio. onda je dosla moja draga majka pa me pogledala i vidjela da sam pun znoja, da se cjeli tresem itd.
onda mi je izmjerila secer - 2.3, brzo bomboni. i nakon 10 minuta opet mjerim secer - 2.3. opet bomboni, voda sa secerom... najgore je to sta se ja niceg ne sjecam :S

edit : od tada nikako nemogu imati normalan secer, skoro uvijek je iznad 10.
« Zadnja izmjena: Srijeda, 29.09.2010 u 12:33:24 Berac »

ana12345

• Gost
« Odgovori #101 : Srijeda, 29.09.2010 u 22:45:36 »
imam jedno pitanje, malo je morbidno ali cu ga svejedno postaviti..
dakle, jeste li ikad culi da je netko preminuo zbog hipoglikemije?
stanje opasno po zivot, a ja recimo nisam nikad cula da je neki dijabeticar stvarno preminuo zbog hipoglikemije.
a cula sam puno prica i situacija koje su se svodile na-za dlaku..i onda je netko naisao i sretan kraj..
jel to nas netko cuva? :-)

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #102 : Srijeda, 29.09.2010 u 23:27:30 »
Ne, ne cuva te!
I da, poznavao sam jednu osobu. Ostala je 4 godisnja kcer iza nje.
Nazalost nisu price...
Cuvajte se, svi mi!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #102 : Srijeda, 29.09.2010 u 23:27:30 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.