Autor tema: pumpa i djeca  (Posjeta: 445 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ivan

• Ja znam...
  • Spol: Muški
pumpa i djeca
« : Srijeda, 12.10.2011 u 14:02:28 »
Pozdrav društvo  :W.
Evo pred neki dan sam promjenio terapiju i sad sam na pumpi.
Starci su se bojali kako ću prihvatiti da je nešto non-stop vezano za mene, ali mogu vam reći da mi uopšte ne smeta, no možda samo malo, pogotovo kod sjedenja u sjedalici u autu, ako me baš posjednu na nju. Nosim je pričvršćenu zakačkom za hlače sa stražnje strane. Pazim je i uopšte je ne diram i nedam nikome da je dira, osim mami i tati. Nema više pikanja i ne trpaju hranu u mene svaka 3 sata.
Jedino se starcima čini da sam postao puno življi na novom inzulinu (Novorapid) nego prije (Actrapid i Insulatard), puno sam veseliji, aktivniji.... i lakše me je spustit kad odem u visine, i lakše me je stjerat u hipo, pa me zato mjere i do 12x dnevno, vele, dok ne skuže.
Ima li koji klinac na pumpi na forumu, pa da malo podjelimo iskustva? Zanima me gdje je najbolje za stavljat kanilu (zasad mlenjam ljevu i desnu stranu guze)
Pozdrav.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: pumpa i djeca
« Odgovori #1 : Četvrtak, 13.10.2011 u 15:29:48 »
Nisam djete, ali...
Guza pod broj 1, a onda trbuh i ruke. Noge mi se cine neprakticne...

Inace postoji pojas za djecu i pumpu, pa se nosi na ledima, kao ruksak.
Zgodno je za trcanje, skakanje, parkove, jer (gotovo) nikad ne padas na ledja nego na ruke i koljen.

Sretno!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
    • Pripreme za prvi maraton
« Odgovori #2 : Nedjelja, 16.10.2011 u 08:14:12 »
Pozdrav društvo  :W.

Pozdrav, baš si umiljato smiješan na ovoj slici.

Inače, guz se općenito smatra najpraktičnijim mjestom, ali treba paziti da se na dobro mjesto aplicira kako djetetu ne smeta pri kretnji/sjedenju/spavanju.

To s padanjem je relativna stvar, jer dovoljno da jednom padnes na krivo mjesto, i onda teorije padaju u vodu. Tipa, postoji i roba za malenu djecu s džepićem poput ovog (Amerikanci naravno... http://www.pumpwearinc.com/pumpshop/index.php?l=product_list&c=86), što omogućava praktičnost za nošenje, ali pad...nema pravila.

i P.S. ni ja nisam dijete, samo izrazavam mišljenje, sorry...  :)

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 17.10.2011 u 15:29:09 »
Nemam ništa pametno za reći jer nemam iskustva s pumpama, ali jako mi je drago da Ivan ima pumpu i da je na Novorapidu, te da mu to sve očito godi. Bravo za Ivana (i roditelje i liječnike). :)

Offline andreja

• Diabetes junior
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 24.10.2011 u 18:48:13 »
Mene zanima koliko dijete mora biti staro da bi koristio pumpu?i kako ta pumpa funkcionira?ima dijete staro 3 god.novootkriveni dijabetičar.prije 2 mj.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 24.10.2011 u 22:46:52 »
Maleni strojcek s ampulom inzulina. Kroz cjevcicu stalno lagano upumpava inzulin pod kozu. Cjevcica se zapikne s kanilom i mijenja joj se mjesto svaka 2-3 dana. Evo slikica.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Utorak, 25.10.2011 u 11:03:48 »
Mene zanima koliko dijete mora biti staro da bi koristio pumpu?i kako ta pumpa funkcionira?ima dijete staro 3 god.novootkriveni dijabetičar.prije 2 mj.
Pozdrav :W
Evo ja sam na pumpi oko 3 tjedna. Imam 2 godine i 3 mjeseca, dijabetes godinu i pol.
Pumpa ima i prednosti i mana.
Prednosti su što je dosta lakše sa hranom, kod prijašnje terapije Actrapidom i Insulatardom moraš jesti u točno vrijeme i određenu količinu, a sa pumpom je režim malo blaži, ali opet ima to i svojih mana, sad koristim priliku, pa dosta puta ne želim pojesti kompletnu porciju povrća ili voća  :mama:, jedem samo ono što mi u datom trenutku odgovara i dovodim starce do ludila :gaah:Lakše me stjerat u hipo, pogotovo sad jer sam još relativno friški na pumpi, pa starci uče na meni. Isti slučaj je i sa hiperom, samo što se sad lakše i brže spuštam. I nema pikanja - ogromna prednost, svaki treći dan se postavlja kanila, jedan ubod.I nekako sam "živnuo", postao puno aktivniji, veseliji, bolje volje, pun energije....
Nosim je u malom ruksaku na leđima koji sam dobio preko doznake (jest da je stari zvao pola dana sto brojeva i teti u apoteci  i teti pedijatrici "nacrtao" što točno trebam, dao joj šifre koje treba napisati na doznaku, šifru za narudžbu od dobavljača...), al uspjeli smo ga dobiti.Stave mi ga na leđa na bodić, ispod majce i gotovo da se ni ne primjeti.
Jedna od većih "mana" je što me sada ne ostavljaju kod bake i djeda, jer se boje i jedni i drugi, prije sam često znao ostat, tad bi starci objasnili baki što i koliko i kada moram pojest i to bi bilo to, a sad toga više nema, sad svaki obrok treba "pokriti" inzulinom, a baka i djed još to neznaju, znaju stopirat pumpu.
Da sad ne opisujem rad pumpe, google sve zna.
Evo baš danas idem na prvu kontrolu ba me baš zanima HbA1c.
pozdrav i sretno. :)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #6 : Utorak, 25.10.2011 u 11:03:48 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.