Autor tema: fruktozamin?  (Posjeta: 580 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline daisy2

• Diabetes junior
fruktozamin?
« : Utorak, 11.10.2011 u 13:20:48 »
nalazi su nam pokazali povisen fruktozamin, vrijednost je 554. to sam vidjela tek po povratku iz bolnice, nista mi nisu rekli, pretpostavljam da nije nista strasno, ali ne znam sta je to zapravo? svi ostali nalazi ok.
na googlu sam nasla fruktozamin samo vezano za trudnocu i porod, ali sta je to kod dijabetesa?

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: fruktozamin?
« Odgovori #1 : Utorak, 11.10.2011 u 13:32:09 »
Fruktozamin je test koji ima slicnu ulogu kao i odredjivanje HbA1c: da pokaze kakvi su seceri bili u nekom vremenskom periodu prije testa.

Ako je povisen HbA1c, onda je logicno da je i fruktozamin visi, ali ne znam precizno jedinice i vrijednosti.

Ja bih pitala lijecnika za znacenje tog testa u vasem konkretnom slucaju. :)

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #2 : Utorak, 11.10.2011 u 14:39:49 »
da povisen je Hb1Ac hvala ti Cathy.
mislila sam da ima neke veze sa fruktozom i voćem, jer jedemo puno voća. ::)

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #3 : Srijeda, 07.12.2011 u 12:12:57 »
Koliko ja znam o fruktozaminu ....

Fruktozamin je genericko ime za ketoamine proteina plazme, nastaje interakcijom glukoze i amino skupine lizina u albuminu...

Kako je biolosko vrijeme serumskih proteina krace od hemoglobina koncentracije glikiranog albumina odrazavaju kontrolu glukoze tokom 2-3 zadnje sedmice....

Takodjer, moja dr kada sam je nekada davno pitala sta je fruktozamin, objasnila mi je da on pokazuje regulaciju glukoze u poslijednje dvije sedmice ... tako da se ja drzim toga .... i kad god mi je bio povecan hba1c i fruktozamin mi je bio povecan ....

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Srijeda, 07.12.2011 u 13:30:13 »
Koliko ja znam o fruktozaminu ....

Fruktozamin je genericko ime za ketoamine proteina plazme, nastaje interakcijom glukoze i amino skupine lizina u albuminu...

Kako je biolosko vrijeme serumskih proteina krace od hemoglobina koncentracije glikiranog albumina odrazavaju kontrolu glukoze tokom 2-3 zadnje sedmice....

Ajd ti to pojasni da razumiju laici.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Srijeda, 07.12.2011 u 15:53:34 »
Pa ono sto je valjda bitno, je da odrazava kontrolu glukoze u poslednje 2/3 sedmice :) ...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Srijeda, 07.12.2011 u 15:53:34 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.