Autor tema: Trebam više inzulina  (Posjeta: 1128 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ann

• Ja znam...
Trebam više inzulina
« : Ponedjeljak, 10.10.2011 u 14:42:08 »
U posljednje vrijeme se borim s dosta visokim GUK-ovima, s obzirom na vrijednosti koje sam imala u posljednjih godinu dana od kad sam otkrivena.
Doze koje sam uzimala su bile 3-4-4 Novorapida i 6 j Levemira.
Posljednja otprilike dva mjeseca gukovi su mi loši uz iste , ali i veće doze.
Zvala sam dr. Prašek i uvela mi je još jednu dozu Levemira ujutro oko 10 da mi pokrije visoke popodnevne i večernje vrijednosti koji su prije večere bili oko 10, s tim da je vrijednost guka 2 sata poslije ručka bila ok.
E, sad ja sam uvela tu dodatnu dozu Levemira, ali su mi i nakon toga gukovi loši,još lošiji, skaču do 15, recimo 2 sata poslije ručka, a i večere.
Povečala sam dozu Novorapida na čak 7 jedinica (s dosadašnje 4).
Nisam sigurna da dobro radim, možda mi treba više baznog inzulina (Levemira)....nemam pojma.
Znam da vas ima iskusnih i pametnih, pa prije nego ulovim svoju dr. , htjela bi čuti i vaše mišljenje.
Ono što me muči je i zašto su mi se odjednom potrebe za inzulinom udvostručile? Možda je gotov moj honeymoon? :mama:

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Odg: Trebam više inzulina
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 10.10.2011 u 15:16:50 »
Pozdrav,
sumnjam da ti itko moze tocno odrediti koliko kada i cega da uzmes posto tu ima jako puno parametara koji utjecu na GuK. Ja osobno sam sklon dosta mijenjati doze Novorapida, dok sam nasao nakon nekog vremena optimalnu ravnotezu Insulatarda. Dakle parametar Insulatard sam drzao konstantnim tako da sam samo pratio odziv organizma na kolicinu Novorapida. Naravno, totalno drugi ritam imam vikendom kada silom prilika zbog posla iz sjedeceg prelazim u mnogo aktivniji ritam, pa se zna cesto dogoditi da skoro uopce nemam potrebu za novorapidom. Stres takodjer tu igra ulogu, gibanje, unos ugljikohidrata (i ne samo njegov unos vec i kombinacija s masnocama...), kolicina inzulina. Uz to sve, meni je bio cilj prvih godina povecati tjelesnu masu, posto sam izgledao kao smrt na dopustu kad sam dijagnosticiran. Dakle vidim da trazis najpovoljniju kombinaciju inzulina s malim promjenama doze, sto bi ti svatko i preporucio, naravno, da ne bi doslo do nezeljenog hipa. Moja preporuka ti je da drzis bar jedan od ta dva inzulina konstantnim pa da vidis kako ces povecavati i dozirati Levemir. Samo pazi da ga ne izdoziras da ti se njegova amplituda pogodi s nekom od amplituda Novorapida tokom noci !
...a mozda ti je i samo gotov honeymoon :D

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 10.10.2011 u 19:56:08 »
Uz ovo Hrvojevo dodao bih jos samo da se ne treba uzrujavati oko povecanja doze. Ako ti treba - treba. C-peptidi mogu pokazati je li uzrok kraj hanimuna ili je nesto drugo, ali to je ionako teorija. Dok ne postignes zadovoljavajucu regulaciju nema druge nego polagano podebljavati inzulin. Uz dogovor s dijabetologom, naravno.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline daisy2

• Diabetes junior
« Odgovori #3 : Utorak, 11.10.2011 u 10:21:22 »
mom sinu je takodje dijabetes otkriven prije godinu dana. cesto smo povecavali doze tako da sam se ja u jednom momentu prepala da dobiva previse inzulina. onda sam naučila da je 1 jedinica po kg tjelesne težina odgovarajuca količina inzulina. on sa 14 kg dobiva dnevno 14 jedinica inzulina. povecavali smo kad je završen honeymoon, a to je kod nas trajalo veoma kratko. c peptid je pokazao da nema vise svog inzulina.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Utorak, 11.10.2011 u 10:52:24 »
mom sinu je takodje dijabetes otkriven prije godinu dana. cesto smo povecavali doze tako da sam se ja u jednom momentu prepala da dobiva previse inzulina. onda sam naučila da je 1 jedinica po kg tjelesne težina odgovarajuca količina inzulina. on sa 14 kg dobiva dnevno 14 jedinica inzulina. povecavali smo kad je završen honeymoon, a to je kod nas trajalo veoma kratko. c peptid je pokazao da nema vise svog inzulina.

Ovo pravilo niposto nije univerzalno! Prosjecne potrebe odraslih ljudi krecu se od 0.3 do 0.8 jedinica po kilogramu tjelesne mase dnevno. Ali sasvim je u redu i ako postoje odstupanja od toga, jer na potrebe za inzulinom ne utjece samo tjelesna masa, nego i mnogi drugi faktori.

« Zadnja izmjena: Utorak, 11.10.2011 u 11:17:59 cathy »

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Srijeda, 12.10.2011 u 08:27:17 »
Hvala vam na odgovorima,
nije upitna promjena moje prehrane ili nekih drugih okolnosti koje su mogle dovesti do povećane potrebe za inzulinom, pa me to i zbunjuje u cijeloj situaciji. Bit će da je ipak kraj honeymoona.
Mislim da mi se jednostavno povećala potreba za baznim inzulinom, samo je sad stvar određivanja prave doze.Naručila sam se na kontrolu ,ali tek za mjesec dana,pa u međuvremenu moram pokušati sama naći neki balans jer se osjećam jako loše, umorna sam za poluditi, jedva funkcioniram.
A i oči su mi koma,krvave, umorne, mutne.
Imate li vi problema s očima kod viših vrijednosti GUK-a?

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Srijeda, 12.10.2011 u 08:54:07 »
meni je medeni mjesec trajao tako otprilike godinu dana a kad je počeo urnebes nisam vjerovala - bila sam uvjerena da sam ja nešto kao dobro regulirana, kad tamo... meni se čini da ti je prije svega to u pitanju...
ne trebaš se plašiti većih doza, na sve se to s vremenom navikneš i korigiraš između ostalog i ovisno o onome što ideš pojesti
Ja levemir držim 2X 13 + 10, a novorapid mi klizi kako kad.
ispočetka je to bilo naravno sve u bobu određeno, ali to je bilo već u nekom drugom životu koji u dijabetičarskoj stvarnosti ne postoji... iluzija honey moona
dakle, suočiti se s realnošću i slobodno dati koliko je potrebno.
još nešto: kad vidim da mi je visok, uvijek uzimam dodatni inzulin, izračunam koliko mi treba, a uglavnom mi 1 jedinica inzulina spušta 1,5 šećera.
a s levemirom i novorapidom se, vjeruj mi, ne trebaš plašiti teških i iznenadnih hipo u odnosu na sve druge inzuline (koje sam isprobala)

što se tiče očiju, da, kad su šećeri visoki, ali to bi trebala biti prolazna nuspojava, barem je meni tako

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #7 : Srijeda, 12.10.2011 u 09:21:38 »
Sto se tice ociju, meni cim se povisi secer pocinje da mi se zamucuje vid, posebno "na daleko", ali kao sto Dada rece cim se vrati u neku normalu i vid se stabilizuje.

S tim, da sam ja i otkrila da imam dijabetes jer sam naglo pocela da slabije vidim (tokom dana su se izmjenjivali periodi vidim/nevidim), gdje me je doktor kao usput poslao da izvadim i nalaze (koje nisam vadila godinama prije toga) i SUK je bio 24....

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Srijeda, 12.10.2011 u 11:16:19 »
Dodajem ja inzulina kad vidim da mi je visok, stvarno često mjerim i korigiram.Malo duže traje taj period, stalno sam mislila prolazno je ,pa nisam poduzimala neke drastičnije promjene vezane uz Levemir, a Novorapidom sam "ubijala"velike skokove.Sad će se valjda stanje vratiti u normalu, a ja se pomiriti s činjenicom da više nemam baby doze  :mig:

I meni je loš vid bio jedan od simptoma,ali ja sam išla okulisti koja mi je rekla da mi je dioptrija koju sam imala do tada skočila za 1,5.Kad sam ju pitala kako je moguće da mi se tako nešto dogodilo naglo, uvjeravala me da je to normalno i da sam si to umislila, da se sigurno to nije dogodilo naglo, nego ja nisam to primjećivala.I naravno, napravila sam si nove naočale, kupila nove leće i to neke skupe koje mi je preporučila jer su mi oči bile suhe,pa kao trebam neke ekstra leće.Da bi sama nakon nekoliko dana otkrila da imam dijabetes. I to je bila jedna cijenjena stara doktorica na sv. Duhu.
Kad sam nakon toga došla k njoj i rekla joj da sam dobila dijabetes i da mi sad ona dioptrija više nije ok, samo je šutila.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Srijeda, 12.10.2011 u 11:53:46 »
Ja sam isto hodala od liječnika do liječnika jer sam imala "napade" osipa po tijelu, ali baš nikome (a svi su cijenjeni kao što kažeš:-) nije palo na pamet poslati me na obično vađenje nalaza da se vidi šta mi je sa šećerom... samo neke skupe kreme i tome slično
Sve dok nisam slučajno nabasala na nekog anonimnog (namjerno ovo ističem jer mi ga niko nije preporučio i nije bio poznat) liječnika koji mi je čim me je pogledao rekao - idi vadi šećer odmah! - i spasio mi život jer sam bila u teškoj ketoacidozi...

Dakle, što sam htjela reći, meni stvarno nije jasno kako se svi ti doktori dovoljno ne obrazuju da pokušaju razlučiti simptome tako očite tj. dovoljne da se posumnja na dijabetes... To mi je stvarno impresivno...

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Srijeda, 12.10.2011 u 15:20:25 »
da , prilično je teško shvatiti da liječnici, a pogotovo pojedini specijalisti nisu u stanju prepoznati tipične simptome, a tiču se njihove specijalnosti( kao u mom slučaju okulist).
Imala sam muke i s misterioznim upalama bubrega(3 u 6 mjeseci), pa Iridociklitis (bolest oka koja se najčešće dogodi kad je neka autoimuna bolest u pitanju).To su mi fino rekli,pa kad sam pitala kako ćemo  ispitati i utvrditi da li je strvarno autoimuna bolest u pitanju, rekli su mi da ako mi se ponovi ,tada slijede pretrage i eventualno otkrivanje uzroka.
Skrenula sam s teme, ali evo odvuklo me...... :mig:

Eh, sjetila sam se da me je moj ginekolog nakon što sam mu rekla da sam dobila diabetes tip1 pitao koje sam simptome imala,ja mu nabrojim i između ostalog kažem kako sam smršavjela, a on kaže:hm, stvarno čudno,obično se svi udebljaju!  ???

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #11 : Srijeda, 12.10.2011 u 16:20:37 »
Eh, sjetila sam se da me je moj ginekolog nakon što sam mu rekla da sam dobila diabetes tip1 pitao koje sam simptome imala,ja mu nabrojim i između ostalog kažem kako sam smršavjela, a on kaže:hm, stvarno čudno,obično se svi udebljaju!  ???

E pa stvarno...

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #12 : Srijeda, 12.10.2011 u 20:20:40 »
jer sam imala "napade" osipa po tijelu

Mojoj sestri je to bio prvi simptom (prvi zamjećeni  :(). Taj dan je jela jagode pa smo prvotno mislili da je alergija na jagode. Srećom, postoje pametni liječnici pa su joj provjerili i guk.

Svejedno, tata i danas zbog toga ne voli jagode  ;D

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #13 : Srijeda, 12.10.2011 u 20:22:50 »

Hm, nadam se da svoju užu specijalnost bolje poznaje  ::)

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.10.2011 u 08:45:29 »
Pa slovi za dobrog , starog i iskusnog zgb ginekologa. :(
I meni je jedan od simptoma bio alergijske reakcije, svakakve na svašta.Čak mi je rečeno da imam intoleranciju na histamin,pa su mi i neke tablete dali da pijem.I kad sam išla na svoju ruku napraviti testiranje na histamin, zamolila sam u lab. da mi provjere GUK. Bio je 24. :visi:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.10.2011 u 08:45:29 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.