Autor tema: Planiranje trudnoce  (Posjeta: 1915 )

0 članova i 3 gostiju pregledava ovu temu.

Offline mallena

• Diabetes junior
Odg: Planiranje trudnoce
« Odgovori #30 : Nedjelja, 02.10.2011 u 22:54:16 »
Sto se tice pumpe sve i da skupimo novac za pumpu, postoji veliki problem a to je potrosni materijal od 400 KM mjesecno, plus troskovi trakica koji meni kada ih nabavljam po najpovoljnijim uvjetima ipak iznose nekih 100 KM mjesecno :) i to je otprilike 50 % mjesecne plate :)

Tako da nema sanse ni da razmisljam o tome...

Ono sto sam ja nasla, zadnje za ortopedska pomagala je da Zavod pokriva potrosni materijal za djecu do 18 god,takodjer odobrava i pumpe (na osnovu neke komisije za pumpe na Pedijatrijskoj klinici) za djecu do 18 god.

Amna jos ako imas nekoga u Americi (kome mozes poslati kupljene trakice, pa onda taj neko tebi posalje bez problema) mozes nabaviti jos puno povoljnije trakice, jer samo par njih salje u BiH, a svi ostali (koji cesto imaju mnogoooo povoljnije cijene) salju u USA ...

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #31 : Srijeda, 12.10.2011 u 15:51:16 »
Djelujes mi kao idealan kandidat za pumpu (npr. ako promjena inzulina ne pomogne)
No, po "naglasku" bih rekao da si iz Bosne. Ako si te srece da si iz Sarajevskog kantona, pumpa ti je mozda blize nego sto mislis. Nedavno sam se druzio s nekim Bosancima koji su mi spomenuli da se tamo stvari krecu bolje nego sto bi covjek pomislio.

Ovo zadnje sto je dijabetolog rekao mi je malo kontadiktorno: zasto bi mijenjali terapiju nakon sto sredite secere.  Ona stara: "prestajemo busiti kad stignemo do nafte" vise ne vrijedi?

btw. terapiju treba mijenjati puno prije trudnoce - Kako bi se sve stabiliziralo na vrijeme. U novije vrijeme taj Lantus se pomalo povezuje s rakom (da ne idem u detalje).
Iako ne volim preuvelicavati stvari, mislim da postoji nekoliko razloga zasto se buduce trudnice micu sa Lantusa.

... samo pazi da ti ne uvale stari inzulatard - to bi bio skolski primjer skoka s konja na magarca! Jedina opcija ti je Levemir

Prije par dana sam bila na konsultacijama kod svog Dr i on  preporucuje Humulin N i R, po njemu su to jedine opcije za trudnocu....

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #32 : Srijeda, 12.10.2011 u 16:27:02 »

Prije par dana sam bila na konsultacijama kod svog Dr i on  preporucuje Humulin N i R, po njemu su to jedine opcije za trudnocu....

Prema iskustvima iz drugih zemalja (ne samo Hrvatske), to nisu jedine opcije. Odi kod vec spomenute dr. Ascic-Buturovic, pitaj i nju za misljenje.

Pacijentice u Zagrebu (kod prof. Djelmisa) bez problema su na analozima, s time da se kao dugodjelujuci obicno koristi Levemir, za Lantus ne znam. Kratkodjelujuci su Novorapid ili Humalog, za Apidru mislim da jos nije odobrena.

Ja sam rodila 2006., i bila sam na Humalogu (i Insulatardu, ali samo zato jer je meni tako tad odgovaralo).

Moguce je da taj dr ima neke najnovije spoznaje koje jos nisu nigdje publicirane, ali to je jako malo vjerojatno.

« Zadnja izmjena: Srijeda, 12.10.2011 u 16:29:03 cathy »

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #33 : Četvrtak, 13.10.2011 u 09:53:04 »
Sve ja to znam.... sto se tice spomenute Dr, radi zajedno sa mojim Dr....

Kada sam prosle sedmice bila na kontroli upoznala sam djevojku koja ima malu bebu od 7 mjeseci a vodi je opet treca dr koja radi s njima i bas sam je pitala koje je inzuline koristila tokom trudnoce, kaze da je prije trudnoce bila na Lantusu ali su je cim je ostala trudna prebacili na Humulin, (mada joj je internista sa porodjajne klinike predlagao da ostane na Lantusu, takodjer trebala je da odluci da li ce je tokom trudnoce voditi taj internista sa porodjajne klinike ili njen dijabetolog). On je meni rekao da on preferira Humulin, da ne bi zelio da ostanem na Lantusu, mada u svijetu ima slucajeva da zene ostanu na Lantusu tokom trudnoce, mada Lantus jos uvijek nema odobrenje za koristenje u trudnoci.

Mislim kako ja vidim stvari, meni je jedino rjesenje da dodjem u Zagreb kod dr.Djelemisa, ovdje ne postoji tim strucnjaka niti ginekolog koji je specijalizovan za trudnice dijabeticarke (cak ni na pedijatrijskoj klinici), svi oni pricaju istu pricu, ako je secer dobro regulisan to ce biti kao i svaka normalna trudnoca (a bila sam kod 3-4 koji slove za najbolje strucnjake u gradu), ja ne mogu sama odluciti koji cu inzulin uzimati, zdravstveno osiguranje daje inzulin samo na osnovu recepata koje daju nasi ljekari specijalisti (moram imati papir sa klinike).

Znam ja da je moje zdravlje u pitanju, ali poznajem dobro djevojku koju niko od dijabetologa nije htio voditi na klinici jer su se njeni roditelji i ona zalili na dr koji ju je vodio (s pravom) i nijedan od njegovih kolega nije htio voditi tu djevojku, tako da su jedva nasli djecijeg endokrinologa (iako ona vise nije bila dijete) i nekog internistu u domu zdravlja koji ce je voditi. (sve se to desavalo u jednom drugom klinickom centru, ali bez obzira na sve to to je strasno i mislim da daje pravu sliku naseg mentaliteta).

U svakom slucaju, mislim da cu pokusati da vodim trudnocu u Zg, vidjecu koliko ce to biti izvodljivo, ali potrudicu se, barem jednom u dva mjeseca na kontrole tamo da dolazim. U svakom slucaju imam osjecaj da ce sve ovo da bude malo teze nego sto sam ja zamisljala.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #34 : Četvrtak, 13.10.2011 u 09:56:13 »
I da, hvala Cathy na svim odgovorima, prijedlozima i sugestijama ....

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #35 : Četvrtak, 13.10.2011 u 14:12:29 »
Nevezano za planiranje trudnoće, možda nije loša ideja da pređeš na Levemir, čisto zbog pokušaja da dobiješ bolju regulaciju :ne zna:

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #36 : Nedjelja, 29.04.2012 u 13:30:01 »
Cure,koliko prije nego ste planirali trudnoce ste isle ili je pozeljno otici na prekoncepcijsku obradu?

Online Maja

• Ja znam...
« Odgovori #37 : Ponedjeljak, 30.04.2012 u 07:50:44 »
Ja sam već bila trudna kad sam otišla u Petrovu na prekoncepcijsku  ::) pa nisam neko mjerilo.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #38 : Ponedjeljak, 30.04.2012 u 08:04:52 »
Ako je HbA1c u zadnjih pola godine-godinu ispod 6.5 i nema nekih većih problema, onda je nekih 3 mjeseca prije planiranog začeća sasvim OK.
Ali moraš računati da samo zatrudnjivanje ne mora ići po planu, može se otegnuti iako je s plodnošću sve u redu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #38 : Ponedjeljak, 30.04.2012 u 08:04:52 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.