Autor tema: Planiranje trudnoce  (Posjeta: 1915 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline mallena

• Diabetes junior
Planiranje trudnoce
« : Utorak, 20.09.2011 u 14:21:07 »
Dragi forumasi.... meni je potrebna pomoc .... naime vec zadnjih 10 tak mjeseci pokusavamo srediti secer kako bi uopste mogli razmisljati o trudnoci (izricit zahtjev dijabetologa)... A on kao u inat u zadnjih 10 mjeseci divlja i iako svakim danom sve vise i vise pokusavamo da pazimo sta jedemo, iscitavamo sve moguce knjige, istrazivanja, casopise, forume, ukljucili smo svakodnevnu fizicku aktivnost, mjerimo se 5-6 puta dnevno itd..... svako mjerenje hba1c u poslednjih 10 mjeseci je svaki put sve gore i gore ...Januar 7,1...april 7,8....juni 8,0 septembar 8,6 .... Da li iko ima bilo kakav savjet, da li je imao bilo kakvo iskustvo na koji nacin da spustimo hba1c makar ispod 7 :( ....
Koristim inzulinsku terapiju Lantus + Humalog ... Dijabetolog je rekao da cemo mijenjati terapiju prije trudnoce ali prije toga mora hba1c biti ispod 7 ....

Unaprijed hvala na svim prijedlozima i sugestijama :)

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Planiranje trudnoce
« Odgovori #1 : Utorak, 20.09.2011 u 15:51:42 »
Predlaže li dijabetolog išta konkretno osim savjeta "sredi šećere"?

Možda bi vrijedilo da on predloži druge inzuline?

Što se prehrane tiče, mislim da je brojanje ugljikohidrata praktičan način za imati stvari pod kontrolom.

Dalje, jesu li drugi nalazi u redu? Štitnjača, bubrezi, tlak, željezo... i sve drugo?

Ono što možeš sama (meni je pomoglo) je par dana baš intenzivno pratiti šećere, tj. još češće se mjeriti (ako treba i svaka 2 sata) i bilježiti rezultate precizno, kao i hranu i sve drugo što može utjecati na šećer u krvi. Na taj način ćeš bolje skužiti što se događa s glikemijama kroz dan, i još važnije i kroz noć. Moguće je da su noću kad spavaš šećeri viši, pa to utječe na rezultat HbA1c.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #2 : Srijeda, 21.09.2011 u 14:00:55 »
Hvala na savjetima...

Sve to nekako i sama pokusavam, primjetila sam da ponekad nocu imam hipoglikemije, kojih sam svjesna tek ujutru kada se probudim sa secerom od 14 (kada krenem na spavanje secer je 6 ili 7) i sa mokrom kosom.

Kod dijabetologa idem za neke 2 sedmice, pa cemo vidjeti sta je njen prijedlog vezano za inzuline, ja stvarno ne znam sta ja mogu jos da uradim i ako grijesim gdje grijesim, jer ocito nesto pogresno radim.

Ostali nalazi su ok, barem do sada, mada sto se tice ocnog dna jedan dr kaze da na jednom oku postoje pocetne promjene a drugi dr kaze da je sve ok, znaci trebace mi misljenje treceg dr. Sto se tice bubrega zasada je sve ok, nalazi (hormoni) stitne zlijezde su ok (nisam radila ultrazvuk), zeljezo je ok mada bi moglo biti i bolje.

Da, to sam zaboravila, dijabetes imam 8 godina.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #3 : Srijeda, 21.09.2011 u 14:08:44 »
Djelujes mi kao idealan kandidat za pumpu (npr. ako promjena inzulina ne pomogne)
No, po "naglasku" bih rekao da si iz Bosne. Ako si te srece da si iz Sarajevskog kantona, pumpa ti je mozda blize nego sto mislis. Nedavno sam se druzio s nekim Bosancima koji su mi spomenuli da se tamo stvari krecu bolje nego sto bi covjek pomislio.

Ovo zadnje sto je dijabetolog rekao mi je malo kontadiktorno: zasto bi mijenjali terapiju nakon sto sredite secere.  Ona stara: "prestajemo busiti kad stignemo do nafte" vise ne vrijedi?

btw. terapiju treba mijenjati puno prije trudnoce - Kako bi se sve stabiliziralo na vrijeme. U novije vrijeme taj Lantus se pomalo povezuje s rakom (da ne idem u detalje).
Iako ne volim preuvelicavati stvari, mislim da postoji nekoliko razloga zasto se buduce trudnice micu sa Lantusa.

... samo pazi da ti ne uvale stari inzulatard - to bi bio skolski primjer skoka s konja na magarca! Jedina opcija ti je Levemir
« Zadnja izmjena: Srijeda, 21.09.2011 u 14:10:39 davor »

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #4 : Srijeda, 21.09.2011 u 14:29:50 »
Da, ja sam iz Sarajeva i ovo je jedini nacin da saznam iz "prve ruke" da je neko ko ima diab.m tip 1 prosao kroz ono sto mi zelimo sada :)....

O pumpi sam razmisljala ranije (prije par godina) ali su nas uvijek odgovarali a kao razloge su navodili da ne postoji tim dr koji rade ovdje s tim (navodno samo na pedijatriji postoji par slucajeva ali to su uglavnom roditelji inicirali)i u slucaju da dodje do bilo kakvih komplikacija navodno nema mi ko pomoci :) i uvijek se pominje finansijski aspekt (koji u svakom slucaju nije zanemariv, mada sam ja digla ruke od toga tako da i ne znam koliki bi bio trosak nabavke pumpe u ovom momentu kao i trosak potrosnog materijala). Sto se tice zavoda zdravstvenog osiguranja, oni nama u Kantonu Sarajevo pokrivaju recimo jednu trakicu dnevno za aparatice za mjerenje secera i to je to...Sve ostale trakice narucujemo preko ebay-a

Planirala sam svakako otici do Zavoda ovih dana da provjerim da li imam ikakvo pravo na veci broj trakica tokom trudnoce, ali to je vec sada druga prica ipak do toga je pred nama jos dug put.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Srijeda, 21.09.2011 u 14:32:37 »
Za lantus i njegovu povezanost sa rakom vec znam, citala sam i ovdje o tome... Iskreno nadam se da ce nova terapija biti Levemir...

Inace, da li vi mozete sami insistirati da vam dr mijenjaju terapiju? Ja sam stekla dojam da ja bas i ne mogu zahtjevati od dr promjenu terapije sama....

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Srijeda, 21.09.2011 u 14:57:15 »
Nisam nikada bila u situaciji da nesto moram bas zahtijevati od dijabetologinje. Zadnji put kad sam mijenjala inzulin situacija je bila takva da sam otprilike zakljucila da bi mi to odgovaralo i na kontroli sam to i spomenula. Dr je zatim rekla da i ona misli da bi to bilo ok, i ponudila mi dvije opcije - ja sam onda rekla koja mi vise odgovara i tako smo se dogovorile. Da je ona smatrala da ne trebam promjenu, pitala bih je mozda za detaljnije pojasnjenje ali ne bih inzistirala jer joj i inace vjerujem.

Sto se tice Lantusa, ne trebas pretjerano brinuti, ali pretpostavljam da ces ga ionako trebati mijenjati zbog trudnoce.

Nevezano za trudnocu, sto se tice reguliranosti etc., nekada nije nuzna potreba za mijenjanjem vrste inzulina, mozda treba malo presloziti shemu davanja - u Zagrebu jedan dijabetolog nekim pacijentima preporuca davanje Levemira u tri dnevne doze (ne svima). Netko drugi smatra to pogresnim, ali nije bitno tko je apsolutno u pravu, vazno je da stvar funkcionira za konkretnog pacijenta.

Ideja o pumpi takodjer je dobra, pitaj dr sto misli o tome u tvome slucaju.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 22.09.2011 u 12:09:19 »
Sto se tice zavoda zdravstvenog osiguranja, oni nama u Kantonu Sarajevo pokrivaju recimo jednu trakicu dnevno za aparatice za mjerenje secera i to je to...Sve ostale trakice narucujemo preko ebay-a
Planirala sam svakako otici do Zavoda ovih dana da provjerim da li imam ikakvo pravo na veci broj trakica tokom trudnoce, ali to je vec sada druga prica ipak do toga je pred nama jos dug put.

Daj pokusaj saznati sto friskije informacije o vasim pravima u Sarajevu. Korisno je nama da znamo di smo, a korisno je i za brojne posjetitelje foruma iz BiH.

E-Bay ?!?!
Baš sam neinformiran i zaostao...
Na našem oglasnik.hr koštaju cca 100kn/kutija od 50kom. Što je cca 25KM.
Sad gledam Ebay.com, npr Roche-ve kostaju cca 25us$ = 137kn = 34KM (naravno, za veće kutije/količine ima popusta)
U oba slučaja za vas Bosance je pitanje troškova dostave.. Ali kako li plaćate? Što je paypal proradio u BiH?
Daj nas malo nauči, možda ima i boljih cijena?
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 22.09.2011 u 12:11:15 davor »

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Četvrtak, 22.09.2011 u 12:12:19 »
Ja sam stekla dojam da ja bas i ne mogu zahtjevati od dr promjenu terapije sama....

Ma doktori su ti kao i muškarci, ako imaš neku ideju, prezentiraj im ju kao da je njihova i sve će biti dobro  :laugh:

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #9 : Četvrtak, 22.09.2011 u 13:21:30 »
U svakom slucaju cu se raspitati sta Zavod sve pokriva a sta ne, samo mislim da cu ipak licno morati otici do Zavoda, ali u svakom slucaju sve sto saznam svakako podijelim s vama....Rapitat cu se malo i o pumpama, gdje se mogu nabaviti i koja je cijena...

Sto se tice ebay-a najveca mana je sto vecina prodavaca ne dostavlja robu (u ovom slucaju trakice) izvan USA (u USA ih uglavnom salju besplatno) Postarina nije strasno skupa oko 7,5 usd (cca 40 Kn)....Sto se tice cijena one varijraju, ja obicno kupujem preko 300 kom (min 6 kutija, ja koristim Bayer Contour i Bayer Contour TS) i kutijica od 50 kom sa postarinom dodje oko 0,5 KM/ trakici to je otprilike oko 25 KM ili 100 Kn. Postoje i periodi kada nema bas puno ljudi koji salju izvan USA i tada su im cijene malo vise ali ja sam do sada najvise placala oko 0,7 KM/trakici to je oko 35 KM ili oko 130 - 140 Kn.
Ima i povoljnijih ponuda samo obicno ih ne zele slati izvan USA, medjutim s obzirom da su kod nas u apotekama trakice oko 1,7 KM, ja za jednu kupljenu trakicu ovdje dobijem 3 trakice, tako da je to poprilicna usteda. Naravno, ovo je sve i do kursa dolara koji je sada jako povoljan za nas, posto su cijene u USD (trenutni kurs je 1 KM = 1,4 usd... do skora je bio 1 KM = 1,2 usd, ako se ikada vrati na staro kada je bio 1,9 pa cak i 2 ne znam koliko ce nam biti isplativo).
Ali o tome cu razmisljati tada :).
Sto se tice paypala, u BiH je proradio na nacin da mi mozemo placati preko Paypala ali nije moguce primati novac preko njega.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #10 : Četvrtak, 22.09.2011 u 13:24:12 »
Ja sam stekla dojam da ja bas i ne mogu zahtjevati od dr promjenu terapije sama....

Ma doktori su ti kao i muškarci, ako imaš neku ideju, prezentiraj im ju kao da je njihova i sve će biti dobro  :laugh:

:) :) :)

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #11 : Petak, 23.09.2011 u 12:26:47 »
Mallena, postaješ moj Bosanski idol u snalažljivosti  :angel:

Ako i ode dolar tamo di mu nije mjesto, takvi kao ti će naći načina  :W
Bravo

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #12 : Ponedjeljak, 26.09.2011 u 09:09:53 »
Hvala Davore  :)  :)  :)

Nije bas da imam/imamo izbora... :)

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 26.09.2011 u 09:41:58 »
mallena,
sigurna sam da ima jos mladih zena koje planiraju trudnocu ali im trenutna regulacija nije dovoljno dobra da dobiju zeleno svjetlo od dijabetologa.

Mozda mozes malo detaljnije napisati kakve konkretno probleme imas pri postizanju bolje regulacije. Spomenula si nocne hipoglikemije nakon kojih se ujutro budis s visokim secerom. Prepostavljam da to nije jedini problem, kakav je tvoj secer sat ili dva nakon obroka? Imas li hipoglikemije po danu? Brojis li ugljikohidrate, ili se drzis nekog drugog plana prehrane? Neki ljudi ne drze se skoro nikakvog plana nego jedu "intuitivno" pa su opet OK sto se tice glikemija. Meni se ipak cini da nekakva rutina olaksava situaciju.

Ne mislim da ce itko dijeliti medicinske savjete (ako pokusa, mi brisemo ;D) ali razmjena iskustava mozda moze pomoci da bolje uocimo sto se dogadja s glikemijama kroz dan.

Npr. stvar koju vecina nas radi jest da pretjeramo s hranom kad smo u hipoglikemiji, pa onda time izazovemo groznu hiperglikemiju naknadno. Cesto se onda ta hiperglikemija ide spustati dodatnom korekcijom inzulinom - i evo nam opet rizika od hipoglikemije, upadne se u krug nestabilnosti iz kojeg nije lako izaci.

Offline mallena

• Diabetes junior
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 26.09.2011 u 14:28:37 »
Pokusacu biti sto konkretnija u odgovorima i ne duljiti suvise...

Moj veliki problem je u zadnjoj godini dana (preciznije 9 mjeseci) bio to sto sam se bas trudila da drzim secere pod kontrolom (bilo je perioda u proteklih 7 godina kada sam se vise ili manje trudila  :)), i moj aparatic mi je davao rezultate suk-a koji su bili poprilicno dobri ali rezultati hba1c su bili porazavajuci i nikako mi nije bilo logicno da ipak poprilicno dobro reguliran secer tokom dana daje tako visoke vrijednosti secera ujutru (bila sam svjesna da su nocne hipoglikemije, cak sam i smanjivala dozu Lantusa, pomijerala vrijeme davanja inzulina, pa sam vjerovala da je zbog fizicke aktivnosti jer sam vjezbala oko 8-9 navece, pa sam i to pomijerila na 5, najkasnije 6 znaci cim se vratim kuci s posla). Sto se tice brojanja ugljikohidrata, to nisam znala do prije 7 dana - tu sam samouka, nasla sam to na internetu, sama sebi izracunala i moram priznati da sam testirala i da za sada djeluje, sto se tice neke posebne edukacije ja je nisam prosla na klinici, mislim da je i nema jer ne vjerujem da samo ja to nisam prosla (cak sam i inzulin prvih par mjeseci sebi pogresno davala), nego sam najvise stvari sama ucila, citala, skidala jelovnike, eksperimentisala sama na sebi :).

Moram priznati da sam prije mjerila secer 4-6 puta dnevno, znaci jutarnji su bili visoki i onda tokom dana sve drzala na nekoj normali, do spavanja, ono sto mi je najvise pomoglo je savjet sa foruma o cescim mjerenjima, tako da sam u zadnjih 6 dana mjerila secer pred svaki obrok, sat nakon njega, pred svaku uzinu, pred spavanje i tokom noci. Rezultat toga je seceri sat vremena nakon obroka od 4,6 - 6,8. I potvrdila sam da tokom noci imam hipoglikemije, legnem sa secerom 6,8 i u 03:00 secer je 16,8.... i tako je svaku vece u poslednjih 6 noci.
Takodjer skontala sam da ne mogu preskakati uzine, jer onda odem u hipo, tako da kombinujem dijetu ok 1600 kcal i jos za svaki slucaj brojim ugljikohidrate.... Za sada mi se cini da ima nekog efekta, ali sama sam sebi rekla da idemo dan po dan i stvarno sam happy kad vidim da sat vremena nakon obroka imam secer od 5,5.... Sad samo ostaje da ovako izdrzim godinu dana :), i da sredim nocne vrijednosti secera sto cu ipak morati uraditi u dogovoru sa dijabetologom i nadam se promjenom inzulina (rekoste da se inzulin mijenja ne pred trudnocu nego prije trudnoce).

Sto se tice hipoglikemija i pretjeranog unosa hrane tto sam radila u prvih par godina, i bilo je grozno, i sada kad se sjetim bude mi lose i tih skokova secera sa 2 na 20 u roku od sat vremena ....A plus sam se jako udebljala jer sam stalno bila u hipu pa onda pojedem cijelu cokoladu pa secer skoci na 20 pa ja opet malo korigujem secer i onda u krug stalno....Sada kada sam u hipu uzimam iskljucivo tabletice grozdjanog secera (o tome sam citala na internetu kao jednu od mogucnosti rijesavanja tog problema prejedanja) i kod mene funkcionise, pojedem 5-6 bombonica i to jedva jer su meni ruzne. (ono o cemu se mora voditi racuna kod cestog konzumiranja ovih bomboncica je karijes). Ja sam to uspjela na taj nacin srediti i nisam pojela ni jedan slatkis vec 9 mjeseci (niti obicni niti one za dijabeticare), mada mi je voce zamjena za slatkise pa ga obavezno konzumiram svaki dan vise razlicitih vrsta.

Da li ja sve radim kako treba ne znam, nadam se da radim, trudim se , pa vidjecemo kakvi ce biti rezultati.... U svakom slucaju vasi savjetii su mi bili bas od pomoci :)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 26.09.2011 u 14:28:37 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.