Autor tema: kakva je trenutno situacija sa pumpama  (Posjeta: 2088 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline dado

• Ja znam...
  • Spol: Muški
    • http://www.diabetes-split.hr
kakva je trenutno situacija sa pumpama
« : Četvrtak, 08.09.2011 u 15:13:31 »
nema baš nekih svježih postova pa san otvorija novu temu.
Kakva je trenutno stanje što se tiče pumpi? Dali postoji nekakav određeni broj koji se godišnje dijeli.Koliko znam prvi na "listi" su djeca, trudnice i sl. (bar je tako bilo).Postoji li kakav kriterij za dobivanje pumpe ili da i ja zaglavim u kojoj jami?
Koja je trenutno cijena pumpe?

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Odg: kakva je trenutno situacija sa pumpama
« Odgovori #1 : Utorak, 13.09.2011 u 12:49:38 »
Nesvakidasnje geste kao sto je zaglavljivanje u jami, definitivno pomazu.
Sljedeca stvar je lose regulirani dijabetes. Trudnice ce tesko do pumpe.. Djeca nesto prije.

Ako si prosjecno lose regulirani dijabeticar i jednostavno smatras da seceri iznad 7.5 nisu dobri, te da ti treba pumpa - na zalost, bez odredjenih doktorskih protekcija   - 'ne buš ju dobil'...

Ako se ne varam cijena nove je ispod 20.000kn. Ali ako ju i kupis sam, do besplatnih katetera ces tesko doci.

(Molim da me se ispravi ako grijesim)
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.09.2011 u 12:51:13 davor »

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #2 : Utorak, 13.09.2011 u 19:27:17 »
Malo pretjerano zboris.
Posto su pumpe skupe, logično je da oni s tezim simptomima dobivaju prije pumpu. Trudnice dobivaju lakše sada pumpu nego prije, no opet se razmatra prvo opce stanje dijabeticarke.
Mislim da nova košta oko 12000kn, ali nisam dugo provjeravao.  Sto se katetera tiče, teze je doći do toga da plaća HZZO, ali nije nemoguće. Ja sam primjr za to.
Jedna stvar koja je bitna je-garancija. Ja sam kupio 3 pumpe od 2004-te, a sada sam korisnik šeste! Sve su pod garancijom zamjenjene.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Srijeda, 14.09.2011 u 10:27:05 »
Mislim da nova košta oko 12000kn, ali nisam dugo provjeravao.  Sto se katetera tiče, teze je doći do toga da plaća HZZO, ali nije nemoguće. Ja sam primjr za to.

Dakle, ako sam kupiš pumpu, onda je teško do besplatnih katatera (tj. nije jednostavno izboriti se za to da HZZO pokriva potrošni materijal).

Ali ako pumpu dobiješ preko HZZO-a, onda oni svakako pokrivaju i potrošni materijal, jel tako?

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #4 : Srijeda, 14.09.2011 u 11:15:48 »
Pumpu mozes dobiti preko medicinske ustanove (klinike, ...), a ne direktno preko HZZO.
I da, ako je dobijes preko klinike, lakse ces dobiti odobrenje i za potrosni materijal.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Četvrtak, 15.09.2011 u 13:42:36 »
Fino ste ga rapisali :)
Cathy,
jedno solidno vrijeme (ako ne i jos uvijek) prakticki si preko klinike Vuk i sličnih - jedino i mogla dobiti pumpu. HZZO je doslovce rekao: ako klinika da svoje pare za pumpu, mi cemo pokrit katetere. - To je kao "Dokaz neke ozbiljnosti i realne potrebe konkretnog pacijenta za pumpu"

« Zadnja izmjena: Utorak, 27.09.2011 u 21:25:11 cathy »

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #6 : Subota, 17.09.2011 u 19:00:36 »
Vidim ja Davore da bi i ti na pumpu.
Nije to neki bauk, fakat.
A sto se tiče jakih hipica, to i je indikacija za pumpu. Nebi dijabetolozi bez veze to stavljali kao glavnu indikaciju.

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 19.09.2011 u 09:13:19 »
Pozdrav.
Kako sve izgleda i ja ću kroz par dana na pumpu. Starci čekaju poziv sa Rebra za edukaciju.Baš se radujem što neće biti igle i što neću morati jesti točno u minut ako mi se ne jede.Zanima gdje ću ga nositi i još hrpa toga. Npr, zar baš za svaki obrok, pa i zalogaj, moramo dati bolus?Ima li pumpa kakvu "blokadu" da si slučajno sam ne dodam bolus?Kako se spava sa pumpom?......

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 19.09.2011 u 15:54:33 »
Ja bi ženu stavio na pumpu koja ju ionako želi. No, njoj bila trudna ili ne - nedaju. Istovremeno nece zicat, pa ni sama platit sav taj novac.

Ako/kad ona kaže da je dobro, onda bih zapoceo proces razmisljanja  :ne zna:

Rezime: puno ce jos vode proteč potokom Bliznec dok pumpa osvane pored moje škembice  ;D

S druge strane, možda ove godine na IDF konferenciji u Dubai-ju nešto novo pokažu zbog čega se opet preslože prioriteti  :W

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 19.09.2011 u 15:54:33 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.