Autor tema: Godišnji odmor i dijabetes  (Posjeta: 724 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Godišnji odmor i dijabetes
« : Srijeda, 10.08.2011 u 10:43:51 »
Evo upravo se vratih s prvog "pravog" godišnjeg otkad mi je dijagnosticiran dijabetes (tip 1) pa sam htio podijeliti neka iskustva.
Dakle u tih dva tjedna što sam bio na moru u 59 mjerenja 3 puta sam imao visoku razinu šećera (s time da ja visokim smatram sve iznad 7.0 pa su mi ta tri visoka mjerenja bila 7,2 7,7 i 8,5). Inače mi u radnom tjednu u nekih 30-tak mjerenja u prosjeku oko 5 bude visoko.
Što se tiče hipoglikemija niti njih nije bilo baš previše, jednom samo 2,7 te nekoliko puta 3,3 do 3,9.
Naravno da sam zadovoljan tim rezultatima, ali me zanima kako to postići kad nisam na godišnjem.
Pretpostavljam da je jedan od uzroka boljih rezultata povišena razina aktivnosti - svakodnevno plivanje i šetnje, te smanjeni stres - nisam ni pogledao mobitel niti upalio laptop prvih tjedan dana. No da li ima i neki drugi razlog?
Palo mi je na pamet da je možda jedan od bitnijih faktora i povećana količina vitamina D zbog izloženosti suncu. Da li je netko ovdje eksperimentirao sa uzimanjem vitamina D i praćenjem kako se to odražava na razine šećera u odnosu kad vitamin niste uzimali?
Znam da postoje razne studije oko smanjene količine vitamina D kod ljudi koji su dobili dijabetes, kao i o tome da taj vitamin povećava osjetljivost na inzulin, ali volio bih čuti neke priče iz stvarnog života.

Inače uzimam vitamine (ABC kompleks - hmm, morao bi ga zamjeniti a ABCD kompleksom), koji sadrže vitamin D i to 200% RDA, pa nije baš da do sada nisam uopće uzimao vitamin D. No možda je ipak 200% RDA premalo?

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
  • Spol: Muški
    • Pripreme za prvi maraton
Odg: Godišnji odmor i dijabetes
« Odgovori #1 : Srijeda, 10.08.2011 u 11:45:32 »
Ja ti ne bih bas rekao da je to zbog (neznam kakve) izlozenosti vitaminu D.

Bio si u stress free situaciji, drzao si se kontrole, pazio na sebe i poznavao svoje navike. Moje misljenje: BRAVO!

Cestitam! Ovakvim vrijednostima i ja tezim.

Berac

• Gost
« Odgovori #2 : Četvrtak, 11.08.2011 u 15:43:21 »
zašto je samo meni šećer visok kad sam na moru? :(

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Utorak, 23.08.2011 u 23:18:34 »
Zato sto mi starci pijemo puno alkohola dok smo na moru :mig:

[sad_za_ozbiljno]Alkohol je stetan i ne preporucuje se uopce tamo negdje do tridesete, a nakon toga samo vikendom.[/sad_za_ozbiljno]

Na godisnjem je vikend svaki dan :angel:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Berac

• Gost
« Odgovori #4 : Petak, 26.08.2011 u 12:51:22 »
ne pijete samo vi starci :P

ali bez obzira na sve stvari koje snižavaju šećer, kad sam na moru mi je uvijek šećer +10, onda se vratim doma i sve normalno.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #4 : Petak, 26.08.2011 u 12:51:22 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.