Evo upravo se vratih s prvog "pravog" godišnjeg otkad mi je dijagnosticiran dijabetes (tip 1) pa sam htio podijeliti neka iskustva.
Dakle u tih dva tjedna što sam bio na moru u 59 mjerenja 3 puta sam imao visoku razinu šećera (s time da ja visokim smatram sve iznad 7.0 pa su mi ta tri visoka mjerenja bila 7,2 7,7 i 8,5). Inače mi u radnom tjednu u nekih 30-tak mjerenja u prosjeku oko 5 bude visoko.
Što se tiče hipoglikemija niti njih nije bilo baš previše, jednom samo 2,7 te nekoliko puta 3,3 do 3,9.
Naravno da sam zadovoljan tim rezultatima, ali me zanima kako to postići kad nisam na godišnjem.
Pretpostavljam da je jedan od uzroka boljih rezultata povišena razina aktivnosti - svakodnevno plivanje i šetnje, te smanjeni stres - nisam ni pogledao mobitel niti upalio laptop prvih tjedan dana. No da li ima i neki drugi razlog?
Palo mi je na pamet da je možda jedan od bitnijih faktora i povećana količina vitamina D zbog izloženosti suncu. Da li je netko ovdje eksperimentirao sa uzimanjem vitamina D i praćenjem kako se to odražava na razine šećera u odnosu kad vitamin niste uzimali?
Znam da postoje razne studije oko smanjene količine vitamina D kod ljudi koji su dobili dijabetes, kao i o tome da taj vitamin povećava osjetljivost na inzulin, ali volio bih čuti neke priče iz stvarnog života.
Inače uzimam vitamine (ABC kompleks - hmm, morao bi ga zamjeniti a ABCD kompleksom), koji sadrže vitamin D i to 200% RDA, pa nije baš da do sada nisam uopće uzimao vitamin D. No možda je ipak 200% RDA premalo?