Autor tema: VOĆE  (Posjeta: 582 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ann

• Ja znam...
VOĆE
« : Nedjelja, 24.07.2011 u 13:45:25 »
Ponekad pomislim kako sam u kratkom vremenu svladala puno o prehrani dijabetičara, a onda se ulovim kako duže vrijeme muku mučim s nekim "običnim" starima.
Kao što i naslov kaže muči me kada jesti voće.Naime ,skužila sam da ga jako malo jedem ,iako mi fali i ustvari sam ga željna a sve zbog toga što ne znam kada bi ga "uglavila"u dnevni jelovnik, a da nemam velike skokove.
Da li je pametnije odmah poslije obroka uz više inzulina ili između obroka pa sa skokovima.
Kako vi radite i priuštite li si da se onako baš najedete recimo lubenice ili dinje ili.....jooooj ne znam šta bi prije  ;D

Offline daisy2

• Diabetes junior
Odg: VOĆE
« Odgovori #1 : Nedjelja, 24.07.2011 u 18:22:55 »
Mom sinu (2 g.) koji ima dijabetes tip 1, voće je obavezna užina. Lubenica, jabuka, dinju ne voli nikako, pola banane, maline to je prva užina poslije doručka, pokrivena levemirom koji prima ujutro.
Mislim da je  važno da je voće užina zbog svih vitamina koje sadrži.
Druga užina može biti mlijeko, keks, voćni jogurt.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Nedjelja, 24.07.2011 u 22:50:13 »
Kada i kako jesti voće ovisi o terapiji i dozama.

Voće sadržava ugljikohidrate, pa ga treba tretirati kao i svu drugu hranu koja ih sadrži: pojesti koliko trebamo, znati koliko je tu grama UH, i na kraju pokriti odgovarajućuom dozom kratkodjelujućeg inzulina. To sve fino zvuči u teoriji, ali svi znamo da stvari ponekad ipak ne idu glatko. Na kraju opet ispadne da je najbolje malo-pomalo eksperimentirati i istraživati kako primijeniti teoriju na sebe samog.

Edit: Moguć je naravno i scenarij kao što je daisy napisala, da se voće uzme da bi pokrilo neki pik inzulina. Tada se ne daje kratkodjelujući za pokrivanje, osim ako nije potrebna naknadna korekcija.
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 25.07.2011 u 00:15:03 cathy »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #2 : Nedjelja, 24.07.2011 u 22:50:13 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.