Autor tema: Planinarenje i dijabetes  (Posjeta: 447 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Planinarenje i dijabetes
« : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 08:13:12 »
Jučer sam se vratio s prvog "ozbiljnijeg" planinarenja od kada mi je otkriven dijabetes, pa imam neka pitanja za planinare na forumu.
Naime, nisam bio siguran kako se ispravno dozirati. Od kad imam dijabetes uglavnom sam išao na manje planinarske izlete (sljeme, samoborsko gorje) koji su prošli sasvim ok s dijabetičke strane.

Ovaj puta smo planinarili na Zavižan od Oltara (oko 3,5 sata uspona) pa onda po Premužičevoj stazi do rosijeve kolibe (još oko 4 sata hodanja).
Sljedeći dan smo se samo spustili na more i okupali. Zbog dužine puta planirao sam za obroke više pojesti a dati si uobičajenu dozu inzulina. Odnosno, predozirati se ugljikohidratima. Mislio sam da će to biti dosta da pokrije potrošnju samog planinarenja bez da si moram mjeriti razine šećera svakih 2 sata. E pa ovo su rezultati (mjerenja):

Prvi dan:
7:20   - 3,6 mmol/L
14:19 - 3.1 mmol/L
20:26 - 3,1 mmol/L
22:45 - 2,9 mmol/L

Drugi dan:
7:24   - 3,4 mmol/L
11:48 - 2,7 mmol/L
14:23 - 3,7 mmol/L
17:22 - 3,9 mmol/L

Dakle cijeli izlet sam bio u blagoj hipoglikemiji. Ono što mene zbunjuje su razine šećera u krvi koje su tako uniformno niske, a opet bez nekog većeg pada ili rasta. Ne mogu vjerovati da sam svaki put dao jednu jedinicu inzulina previše (jer da sam si dao jedinicu manje sva mjerenja bi bila veća za 2). S tim da sam si za put pripremio 300g badema koje sam grickao za vrijeme cijelog uspona, a na šetnjici po Velebitu sam pojeo jednu jabuku. Prije spavanja, nakon što sam izmjerio 2,9 mmol/L, pojeo sam dvije banane i opet se probudio u hipo(znam da sam trebao popiti mlijeka ili neki jogurt ali ništa takvog nije bilo pri ruci).

Da li netko ovdje planinari i kako si za potrebe planinarenja promjenite doziranja i obroke?

Offline krcko

• Administrator
Odg: Planinarenje i dijabetes
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 08:20:01 »
Ja si ipak smanjim doze inzulina. Drugi fenomen je da po povratku s planinarenja i sl. secer podivlja na dan-dva. Tad treba povecati doze.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 08:27:06 »
Ja si ipak smanjim doze inzulina. Drugi fenomen je da po povratku s planinarenja i sl. secer podivlja na dan-dva. Tad treba povecati doze.

Ups... a ja sam ih smanjio. No dobro, vidjet ću prije ručka. Ako bude visoko bar ću znati zašto.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 13:05:18 »
Poanta je da se i vecer prije, tjekom naravno, i vecer poslije daje barem 20% MANJE dugodjelujuceg inzulina!
Dakle lantus, insulatard, Levemir i ini inzulini na -20%.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 13:21:34 »
Ja nikad ne cackam po dugodjelujucem. Efekt promjene doze Levemira mogu skuzit tek nakon tjedan dana, unutar kojih ce se desavati svasta. Povecanu i smanjenu potrebu za inzulinom reguliram iskljucivo prilagodbom bolusa.
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 18.07.2011 u 13:25:00 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 18.07.2011 u 13:21:34 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.