Autor tema: Operacija želučane premosnice (gastric bypass surgery)  (Posjeta: 543 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Berac

• Gost
Operacija želučane premosnice (gastric bypass surgery)
« : Srijeda, 29.06.2011 u 09:27:26 »
nemam pojma kak se kaže gore navedena operacija na rvackom, al nema veze.
i nisam znao gdje da smjestim temu. oprostit ćete mi  8)
ugl. na jednoj stranici (insulin), na fejsaču, bilo je nešto o tome kako se tom operacijom može 'izlječit' dijabetes. kasnije sam pročitao da tip 2 može skroz 'izgubit' sve tablete, štaveć, a tipu 1 može tolko pomoći da će se potrošnja inzulina smanjit za više od 50 %.
ako možda netko zna više neće mu biti problem napisat, jelda?
« Zadnja izmjena: Srijeda, 29.06.2011 u 09:48:10 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Operacija želučane premosnice (gastric bypass surgery)
« Odgovori #1 : Srijeda, 29.06.2011 u 09:57:04 »
To je operacija kojom se pretilim ljudima omogućava da smršave tako što im se smanji želudac. Onda manje jedu jer im nema gdje stati hrana.

Tipu 1 nema što pomoći, osim ako osoba nije jako debela. Mislim da BMI treba biti barem 35 da bi se uopće kvalificirao za tu operaciju. Na visinu od 175 cm, to znači da treba imati minimalno oko 110 kg. Inače, ako je netko debeo, naravno da mu je ukupna dnevna doza inzulina veća (inzulin služi da ubacuje šećer iz krvi u stanice, a više kila znači više stanica, ukratko)
Plus, postoji još i povećanje inzulinske rezistencije do kojeg dolazi kod pretilosti, pa i to povećava potrebu za inzulinom.

Ako je dakle netko fakat jako debeo, da, mršavljenje će dovesti do toga da mu treba ukupno manje inzulina.

Ako osoba nije pretila, onda nema nikakvog smisla.

Berac

• Gost
« Odgovori #2 : Srijeda, 29.06.2011 u 10:23:04 »
hvala za promjenu imena. :)
i to sam sve već znao, a tek sam sad skužio da je većina na toj stranici, malo, jel, deblja. i još su amerikanci, pa se ne razlikuju od ostatka nacije previše.
znači nama, kolko-tolko normalnima nemere pomoć?

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Srijeda, 29.06.2011 u 15:27:58 »
Pa ne moze, kako bi? Plus, ako nemas indikacije za takvu operaciju (BMI minimalno 35), nitko ti je ne bi htio napraviti.

Postoje debeli ljudi koji ipak nisu dovoljno debeli da bi ih itko htio operirati.

Kako bi ti konkretno moglo pomoci to sto bi ti doze inzulina bile nesto manje? Isto se moras piknuti, isto moras znati koliko ces cega pojesti, i tako dalje.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #3 : Srijeda, 29.06.2011 u 15:27:58 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.