Autor tema: Djeca roditelja dijabetičara?  (Posjeta: 2436 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Djeca roditelja dijabetičara?
« : Utorak, 12.04.2005 u 14:52:02 »
Pozdrav,
zanima me poznajete li neki par gdje su oboje dijabetičari i da imaju djecu?

Ja znam za jedne koji pokušavaju, ali im ne uspjeva, a još jedne koji su dobili dijete koje je odmah ili nedugo nakon rođenja oboljelo od dijabetesa (Mama doktor).
Ima li netko još nekakvih informacija / iskustava ??
Šanse su ako se na varam 60 %?

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Djeca roditelja dijabetičara?
« Odgovori #1 : Utorak, 12.04.2005 u 16:11:37 »
na www.diabetes.org/genetics.jsp (stranice americke dijabeticke udruge) pise ovako:

- ako ste muskarac s tipom 1, sanse da vase dijete dobije D su 1: 17 (to je oko 6%)

-ako ste zena, sanse su 4% ako ste mladji od 25 godina, odnosno 1% ako radjate nakon 25-te (ovo nisam znala)

- ako je u vasem zivotu D nastupio prije 11-te godine zivota, sanse da ce dijete dobiti D se podvostrucuju (valjda u odnosu na vec navedene brojke)

- ako su oba roditelja dijabeticari tip 1, sanse da ce dijete imati dijabetes krecu se od 10 do 25%

Offline IVANA

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: Djeca roditelja dijabetičara?
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 04.02.2008 u 13:41:54 »
Pozdrav,
zanima me poznajete li neki par gdje su oboje dijabetičari i da imaju djecu?

Ja znam za jedne koji pokušavaju, ali im ne uspjeva, a još jedne koji su dobili dijete koje je odmah ili nedugo nakon rođenja oboljelo od dijabetesa (Mama doktor).
Ima li netko još nekakvih informacija / iskustava ??
Šanse su ako se na varam 60 %?

Eto nas: mama tip I. + tata tip II.= 2 djece od kojih prvi sad vec veliki (6,5 g.) tip II. (kad je imao meningitis prije dvije godine, na taste izmjerili 7,0 pa smo dalje otisli na kontrole, na koje i dalje idemo ali za sada samo ide dijeta, bez pikanja) a drugi klinac je mali bebac (0,5 g.) i za sada je OK. Nadamo se za prvog da ce se uvrgnuti na tatu - koji je od malena isto imao povisene secere ali mu se nije nista dalje zakompliciralo. Nasa pedijatrica kaze da s obzirom na dosadasnje rezultate mozda ima "MODI" tj. taj oblik kod kojeg je ostecena tolerancija glukoze ali se ne razvije u tip I. No, naravno nema garanta.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Djeca roditelja dijabetičara?
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 04.02.2008 u 13:41:54 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.