Nemam takvo iskustvo, jer moje dijete se drugačije ponašalo. U prvih 2-3 mjeseca budio se po 2 puta noću radi sisanja, i da, bilo mi je to fizički jako teško (a daleko je podnošljivije od tvoje situacije). Onda je to smanjio na jedno buđenje, a spavao je skupa s nama pa se ja skoro ni nisam budila. Uvijek sam ga hranila na zahtjev, tako da nije u pitanju nekakvo "stjecanje navika" i slične fore. Djeca su jednostavno različita.
Voljela bih da mogu dati neki savjet koji nije teoretiziranje. Ovako, mogu samo reći kako sa strane gledam na tu situaciju:
Mislim da on ima takav ritam hranjenja iz dva razloga: prvi je vezan za glad/žeđ, a drugi je naravno potreba za blizinom i maženjem, i možda nenutritivno sisanje (duda?). Blizinu i maženje nema smisla naglo ukidati, ali na prvom dijelu bi se možda dalo raditi. Prvo što mi pada napamet je da mu navečer daš masnije mlijeko (iz one cice iz koje je jeo u zadnjih 2-3 pa i 4 sata). Opet, to ne rješava problem žeđi, ali za žeđ mu možeš dati vode na čašu. Vjerojatno ste započeli s dohranom, možda da organiziraš dohranu tako da navečer pojede više? Pričam napamet, sori ako je bedasto.
Mislim da je dovoljno veliki da bi se moglo izbjeći noćno hranjenje na zahtjev, pod uvjetom da nekako osigurate da nije stvarno gladan. Možda će nakon par noći u kojima ne dobije cicu (ali ne da ga mučite glađu), spontano po danu pojesti više? Ovi upitnici su pitanja koja sama sebi postavljam, jer naglas razmišljam.
Za situaciju da jest gladan, ja bih mu neko vrijeme nudila izdojeno mlijeko iz čaše ili na bočicu. Možda da mu tata da jesti, jer znam kako je kad mala pirana osjeti miris mamine kože
Naravno, ostaje i opcija da potpuno prestaneš dojiti i daš mu adaptirano, i to je također OK.
Znam da ti ovakav dosadašnji režim radi probleme s regulacijom, ali razmisli, i da nemaš dijabetes, također bi ti bilo preteško. Mjesecima ne sastaviti više od 2 sata sna nikako nije u redu, i mislim da to svakako treba mijenjati, bez obzira na dijabetes.