Autor tema: OGTT (test slatkom vodom)  (Posjeta: 3176 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline sanjin

• Diabetes junior
OGTT (test slatkom vodom)
« : Četvrtak, 19.05.2011 u 01:00:41 »
Molim vaša iskustva.

Supruga je prije par mjeseci sasvim slučajno doznala da ima problema sa glukozom. Tada još nije bila trudna. Počela je paziti na prehranu i to je pomoglo da do sada još uvijek ne uzima inzulin jer drži prosjek na rubu. U međuvremenu je zatrudnila. Ginekologica nije vjerovala na riječ da je dijabetičar pa ju je poslala na OGTT. To je bilo u prvom mjesecu trudnoće. Zbog samog nastupa nepovjerenja tražili smo mišljenje drugog ginekologa koji je rekao da ni slučajno ne radimo OGTT ako već znamo da ima dijabetes jer to bi moglo naštetiti plodu. Tražili smo sada stručno mišljenje dijabetologa oko tog testa u trudnoći i on je rekao da bi svakako trebala napraviti test i to bolje ranije nego kasnije, a trebala je i prije trudnoće ali sada šta je tu je, a kaže i da on nije ginekolog pa ne može znati kako bi to točno moglo utjecati na plod.

Ja sam šokiran takvim stručnjacima :visi:

Ako je doktorica dala dijagnozu dijabetes tip I i supruga od tada kontrolira glukozu (mjeri šećer, ujutro ispod 6, prosjek oko 7) čemu onda dodatno opterećivanje i eventualno riskiranje trudnoće radi OGTT? Da bi doktor mogao reći - da, da, imate dijabetes - ili taj test ima svoju višu svrhu osim potvrđivanja dijagnoze?

Koliko sam saznao guglajući OGTT se radi po potrebi u sedmom mjesecu trudnoće. Drugo ne znam.

Vaša iskustva?

P.S. Mi smo iz Rijeke.
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 19.05.2011 u 01:03:43 sanjin »

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: OGTT (test slatkom vodom)
« Odgovori #1 : Četvrtak, 19.05.2011 u 06:46:40 »
Ako ima dijagnozu dijabetesa (koji god da je tip) koju je postavio liječnik dijabetolog na osnovu krvnih pretraga, onda ginekologinja nema što njoj vjerovati ili ne "na riječ", jer to negdje piše crno na bijelo i potpisano od strane njenog kolege.

Nažalost, ne znam kakva je situacija u Rijeci, tko se bavi trudnoćom i pregestacijskim dijabetesom, ali postoje forumašice otamo pa ćemo ih pitati kome biste se mogli javiti.

Besmisleno je raditi OGTT ako dijabetes sigurno postoji, ali izgleda da taj dijabetolog kojeg ste sad kontaktirali ipak ima sumnje. Kakogod, očito je da sa šećerom koji se u prvom trimestru penje iznad 6, ona IMA problem.

DOĐITE U PETROVU! Nazovite profesora Đelmiša, i dođite u Zagreb. Ovo je sve što doživljavate je.. blesavo.

Evo, tia55 je iz Rijeke, nedavno je rodila:

http://diabetes.hr/Forum/index.php/topic,610.0.html

Isto i tina_ri

Tia kaže da je imala dobrog endokrinologa (to je u stvari dijabetolog).

Moram priznati da se, koliko znam, u Zagrebu kod Đelmiša ne događaju ovakve pizdarije. Excuse my French.

« Zadnja izmjena: Četvrtak, 19.05.2011 u 06:50:40 cathy »

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #2 : Četvrtak, 19.05.2011 u 06:52:59 »
Svaku pretragu, pa tako i OGTT imate pravo ODBITI!
To je nesto o cemu morate biti svjesni. Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne zelite neku pretragu, ponavljam ne samo OGTT nego bilo koju pretragu, mozete ju odbiti.
Kroz trudnocu ce se pokusati napraviti pregrst pretraga koje nisu potrebne!
No, kako je svaka trudnica drugacija, i posto je svaka trudnoca drugacija tako su neke pretrage za jednu osobu ok, a za drugu nisu.

Kako je cathy napisala, ja bi isto preporucio da se javite u Petrovu u ZG porofesoru Djelmisu, pa cete tamo vidjeti dalje kako.

Sretno!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Četvrtak, 19.05.2011 u 11:18:14 »
Dok ne dodjete do kompetentnih lijecnika, savjetujem da napravite profil secera, ako vec niste.

Dakle, neka tvoja supruga izmjeri secer u 7 ujutro (na taste), i zatim svaka tri sata: 10, 13, 16, 19, 22, 1, 4 i opet u 7 ujutro.

Neka svaki rezultat zabiljezi, a dnevna prehrana po sastavu i rasporedu obroka taj dan neka bude JEDNAKA kao i inace. (To je jako vazno.)

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #4 : Četvrtak, 19.05.2011 u 17:47:46 »

Supruga je prije par mjeseci sasvim slučajno doznala da ima problema sa glukozom.

Ginekologica nije vjerovala na riječ da je dijabetičar pa ju je poslala na OGTT.

Tražili smo sada stručno mišljenje dijabetologa oko tog testa u trudnoći i on je rekao da bi svakako trebala napraviti test i to bolje ranije nego kasnije, a trebala je i prije trudnoće ali sada šta je tu je, a kaže i da on nije ginekolog pa ne može znati kako bi to točno moglo utjecati na plod.

Ako je doktorica dala dijagnozu dijabetes tip I i supruga od tada kontrolira glukozu (mjeri šećer, ujutro ispod 6, prosjek oko 7) čemu onda dodatno opterećivanje i eventualno riskiranje trudnoće radi OGTT?

Sanjin, zanima me tko je tvojoj supruzi i na temelju čega postavio dijagnozu? Možda dr. opće prakse? Ili je dijagnozu postavio dijabetolog? Svakako se javite u Petrovu bolnicu (pretpostavljam da supruga ima Povijest bolesti u kojoj piše dijagnoza dijabetesa?).

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:10:55 »
Sanjin, zanima me tko je tvojoj supruzi i na temelju čega postavio dijagnozu? Možda dr. opće prakse? Ili je dijagnozu postavio dijabetolog? Svakako se javite u Petrovu bolnicu (pretpostavljam da supruga ima Povijest bolesti u kojoj piše dijagnoza dijabetesa?).

Dijagnozu je postavila dr. opće prakse na temelju periodičnog (tjednog) pregleda, ali ona nije tražila pregled dijabetologa već sam to ja tražio čim sam na ovom forumu pročitao da postoji specijalist za dijabetes... na žalost meni je to sve još novo, vjerovao sam da ne trebam pametovati doktorima, ali počeo sam sumnjati kada dva ginekologa kažu oprečne stvari.

Sada je eto bila i kod dijabetologa pa nismo niš pametniji :-(

Ovdje sam pročitao najbolje preporuke za Petrovu i mislim da ćemo otići s dijagnozama tamo barem jednom pa poslušati što bi bilo pametnije dalje.
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 19.05.2011 u 19:12:42 sanjin »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:21:36 »
Nema šanse da dr. opće prakse postavi dijagnozu tipa 1 u ovako atipičnoj situaciji, bez dodatnih pretraga i bez konzultacije s internistom, i poslije i endokrinologom-dijabetologom. Da je došla u stanju dijabetičke ketoacidoze, ok. Ali samo povremene blage hiperglikemije nisu dovoljne za definitivan zaključak o kojem se tipu radi. Jel na povijesti bolesti zbilja piše "tip 1"? Koja je šifra dg? Što je rađeno od krvnih pretraga?

Ovo ti pišem samo zato da preispitaš sve.

Ispričavam se što malo glumim doktoricu, NISAM medicinar, samo koristim zdrav razum.

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #7 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:41:05 »
Besmisleno je raditi OGTT ako dijabetes sigurno postoji, ali izgleda da taj dijabetolog kojeg ste sad kontaktirali ipak ima sumnje. Kakogod, očito je da sa šećerom koji se u prvom trimestru penje iznad 6, ona IMA problem.

Tako je bilo i prije trudnoće, a dijagnozu je dobila svega nekoliko mjeseci prije trudnoće i to sasvim slučajno pregledom iz urina dr. je primjetila povišenu razinu glukoze. Kasnije je kroz par tjedana pratila razinu i zaključila da ima dijabetes.

A supruga se zapravo žalila na čudne simptome kao npr. čudan okus čokolade, velika želja za paštom i nekom drugom hranom, itd. mislili ona trudna, kasnila joj menstruacija, kad ono tek par mjeseci kasnije (kada smo se već pripremali na terapiju tabletama za poticanje trudnoće) konačno potvrđena trudnoća. Čudno. Tko zna što li je, može biti da je gotovo neosjetno spontano pobacila u vrlo ranoj fazi pa je imala klasične trudničke simptome, a koliko ja znam u trudnoći može doći do problema s glukozom tek u kasnijoj fazi (treći trimestar).

Pa... bilo bi super, da tako kažem, ako je sve ovo "običan" gestacijski dijabetes.

DOĐITE U PETROVU! Nazovite profesora Đelmiša, i dođite u Zagreb. Ovo je sve što doživljavate je.. blesavo.

Hoćemo :-) Hvala!

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #8 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:47:06 »
Napišem post, hoću ga poslati i on nestade!!! Aaaaaaaa!

Evo, ponovo ću!

Ne mogu vjerovati da dr. nije tražila pregled dijabetologa, grrr...

Molim vas oboje da što prije nazovete Petrovu i raspitate se o daljnjem postupku (zamolite da vas spoje sa samim prof. Đelmišem tako da mu kažete o čemu se radi).

Ili,

nazovite Zavod za dijabetes "Vuk Vrhovec" (2353-800), gdje rade zaista vrhunski stručnjaci koji znaju svoj posao, objasnite o čemu se radi te pitajte kad možete dobiti termin kod dijabetologa (naglasite da vam je jako hitno). Postoji mogućnost da nema brzog termina (u zadnje vrijeme je frka s dobivanjem istih) pa se raspitajte da li možete sami snositit trošak prvog pregleda. Ipak, nadam se da ćete uspjeti preko uputnice obaviti potrebno.

Ovu situaciju shvatite krajnje ozbiljno zbog trudnoće. Ako se uistinu radi o tipu 1, potrebe za inzulinom se tijekom trudnoće povećavaju i nužno je održavati šećer u što normalnijim granicama (čak nešto niže). Za sve to je potrebno postaviti PRAVU dijagnozu, educirati se o svemu što dijabetes donosi (prehrana, inzulin, samokontrola).

Nadam se da ćete uspjeti sve obaviti da bi mama i beba bile zdrave i sigurne, a budući tata miran i spokojan!  :mig:

Pitajte sve što Vas zanima, ovdje će vam uvijek netko rado odgovoriti (iako nismo liječnici, iskusni smo, pametni i lijepi ;D).
 :bye:

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #9 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:53:09 »
Nema šanse da dr. opće prakse postavi dijagnozu tipa 1 u ovako atipičnoj situaciji, bez dodatnih pretraga i bez konzultacije s internistom, i poslije i endokrinologom-dijabetologom. Da je došla u stanju dijabetičke ketoacidoze, ok. Ali samo povremene blage hiperglikemije nisu dovoljne za definitivan zaključak o kojem se tipu radi. Jel na povijesti bolesti zbilja piše "tip 1"? Koja je šifra dg? Što je rađeno od krvnih pretraga?

Njezina povijest bolesti po ovom pitanju je rekla-kazala. Kada je dr. opće prakse posumnjala u dijabetes napravljena su mjerenja iz krvi svakih tjedan-dva i ustanovljeno je da ima malo povišen šećer. Prvi puta joj je rečeno da je to tip 1 kada je došla kod drugog ginekologa, naime prva ginekologica nije vjerovala (iako je na dan pregleda test iz mokraće pokazao povišen šećer što je nama bilo normalno ali ginekologici beskorisno) pa ju je poslala na OGTT za što je pak drugi ginekolog rekao da to ne preporuča u trudnoći.

Ovo ti pišem samo zato da preispitaš sve.

Ispričavam se što malo glumim doktoricu, NISAM medicinar, samo koristim zdrav razum.

Hvala na savjetima.

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #10 : Četvrtak, 19.05.2011 u 19:56:13 »
Dok ne dodjete do kompetentnih lijecnika, savjetujem da napravite profil secera, ako vec niste.

Dakle, neka tvoja supruga izmjeri secer u 7 ujutro (na taste), i zatim svaka tri sata: 10, 13, 16, 19, 22, 1, 4 i opet u 7 ujutro.

Neka svaki rezultat zabiljezi, a dnevna prehrana po sastavu i rasporedu obroka taj dan neka bude JEDNAKA kao i inace. (To je jako vazno.)

Pametno! :-)

Napravit ćemo ovo, to je najmanje što možemo učiniti kao neku vrstu osnovne kontrole.

Hvala!

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #11 : Srijeda, 01.06.2011 u 03:18:16 »
Draga je neki dan napravila "kucni test" i ovo su rezultati:

- 07:00 ( 4.7 )
- 09:30 zajutrak
- 10:00 ( 8.8 )
- 12:00 dorucak
- 13:00 ( 4.2 )
- 15:15 rucak
- 16:00 ( 7.8 )
- 18:30 uzina
- 19:00 ( 5.3 )
- 21:30 vecera
- 22:00 ( 7.1 )
- 01:00 ( 6.6 )
- 04:00 ( 6.3 )

Taj dan je imala dijetalni program od 1900 kalorija.

A jucer je napravila i OGTT, ovo su rezultati:

- nataste 6.9
- nakon 30 min 9.1
- nakon 60 min 13.7
- nakon 90 min 16.5
- nakon 120 min 17.8
- glukoza nakon 120 min (urin) +++ (izrazito jako pozitivan)

E sad, onaj kucni test meni kao amateru ne izgleda zabrinjavajuce, a poslije OGTT trazili su hitnu hospitalizaciju ???
« Zadnja izmjena: Srijeda, 01.06.2011 u 03:22:52 sanjin »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Srijeda, 01.06.2011 u 07:06:47 »
Nazovite profesora Đelmiša ili profesoricu Ivanišević, oni rade na PT1 u Petrovoj. To je referentni centar Ministarstva zdravstva RH za dijabetes u trudnoći. Đelmiš je šef. Tamo trudnoću prate mnoge trudnice s dijabetesom iz cijele Hrvatske.

Oboje rade i privatno (pretpostavljam popodne), ovo su kontakti:
http://www.pronatal.hr/djelatnici.htm

Važno je da im se javite, u ovoj situaciji stvarno treba temeljita obrada, pretpostavljam da će vas naručiti za Petrovu. Ne bojte se, kućni profil nije tako loš, ALI taj tzv. dijetni program treba se podrazumijevati svaki dan.

Ja ne bih išla u Merkur u ovoj situaciji, a Vuk Vrhovac surađuje s Petrovom (s PT1) kad su u pitanju trudnice, pri čemu pacijentica ne mora biti prethodno liječena na V. Vrhovcu.

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #13 : Srijeda, 01.06.2011 u 19:14:26 »
Evo draga ide u Petrovu :W

Dobio sam prof. Đelmiša na telefon, rekao sam kako stvari stoje, on je bez oklijevanja rekao da dođemo... ahh, sada valjda mogu malo predahnuti, kod njega očekujem končano kvalitetnu dijagnozu kada nema tko ga ne hvali - to sam mu i rekao ;D

Hvala svima!

Javim kada se draga vrati s hospitalizacije da drugi forumaši imaju info o ovakvom postupku.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #14 : Srijeda, 01.06.2011 u 19:17:48 »
Konačno, hvala Bogu i prof. Đelmišu da ste uspjeli! Napokon ćete biti u dobrim i sigurnim rukama! Obvezno nam se javite, pratimo vašu priču! Sretno!!! :bye:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 01.06.2011 u 19:17:48 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.