Autor tema: Šta bi dala za jednu krafnu s marmeladom :-(  (Posjeta: 3377 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline sanjin

• Diabetes junior
Odg: Šta bi dala za jednu krafnu s marmeladom :-(
« Odgovori #15 : Četvrtak, 19.05.2011 u 20:53:57 »
Ja bi samo rekla da ženina pospanost i povećan umor može imati veze sa samom trudnoćom, tako da i to treba uzeti u obzir. Pogotovo u prvim mjesecima.

Kako je to sve zbunjujuće ???

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 : Četvrtak, 19.05.2011 u 21:15:37 »
Ovako, ovaj najveći skok koji sam spomenula odnosi se na dijabetičare. Moje iskustvo je da je, nakon obroka koji je sadržavao ugljikohidrate i adekvatno je pokriven vanjskim inzulinom, šećer najviši nakon otprilike sat vremena od trenutka kada sam počela jesti (ne jedem sporo), nakon toga se spušta (brzina spuštanja ovisi o ostatku obroka, i još koječemu). Pronašla sam poslije jedan rad gdje su ustvrdili da je kod većine pacijenata taj razmak u prosjeku sat i 15 minuta. Računa se da se nakon 2 sata nakon obroka svi UH potroše.

Vrijednost šećera od 10 nije prihvatljiva u trudnoći, pravilo je da šećer ne bi smio ići preko 7-8. EDIT: da ne shvatiš pogrešno, ovo što je sad otklizalo nije panika, ali ne treba se ponavljati.

Pitanje o konzumiranju šećera: GUK od 10 nije se pojavio zbog pola male žličice običnog šećera, to je premalena količina. Šećer je skočio zbog brašna, u kojem se nalazi škrob. Škrob se u organizmu relativno brzo pretvara u glukozu.

Dakle, za dijabetičare su važni ugljikohidrati, oni utječu na visinu šećera u krvi. Ugljikohidrati su glukoza, fruktoza, laktoza (šećer iz mlijeka), saharoza (obični bijeli šećer), škrob (UH koji se nalazi u žitaricama). Ugljikohidrati se u konačnici pretvaraju u glukozu, razlika je samo u brzini te pretvorbe. I celululoza također spada u ugljikohidrate, međutim ona ne utječe na šećer u krvi jer je mi ne možemo preraditi, zato ne možemo dobiti kalorije iz papira, ili npr. zelene salate bez ikakvih dodataka ili trave i slično. Ali zato voće, koje je inače (za nedijabetičare) zdrava namirnica, treba računati kao izvor ugljikohidrata jer u sebi sadržava i fruktozu ali i glukozu i svakako utječe na razinu šećera u krvi.

Postoje na tržištu zaslađivači koji se ne pretvaraju u šećer. To su kemikalije slatkog okusa, potpuno ili s veoma smanjenim sadržajem kalorija. To su stvari poput natrena, ciklamata, acesulfama, aspartama... spominjalo se i steviu. Ja nemam baš iskustva sa konzumacijom zaslađivača, naročito ne u trudnoći. Ponekad popijem cocacolu light (s aspartamom je), a kad baš želim slatko, mogu nešto pojesti (dakle obični slatkiš sa šećerom) jer znam kako takav obrok pokriti injekcijom inzulina.

« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 23.05.2011 u 12:05:05 cathy »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #17 : Četvrtak, 19.05.2011 u 22:56:23 »
Sat i pol nakon dvije male krafnice natašte glukoza joj je bila 10. Iduće jutro natašte 5.7 - normalno?

Stagod pojedes, za 24 sata nece imati puno utjecaja na GUK. Kao sto cathy rece, najvaznije je paziti koliko ugljikohidrata pojede u jednom obroku (secer, brasno, stagod). To dize secer iduca 3-4 sata, nakon toga moze ponovo. Dijabeticari jedu manje kolicine, ali cesce.

Pitam se prije svega je li takav skok do 10 normalan? Kaže se da dva sata nakon jela bude najveća vrijednost šećera, ali što to točno znači, da li definitivno ide preko 6? Pitam jer eto i ja sam se piknuo da provjerim, meni je šećer bio 4 - dal' je to OK ili ispada da ja imam suprotan problem jer je trebao biti veći? Lupetam, ne znam, pitam...

Tvoja i njezina probava naprave isto: nakon 15-tak minuta od obroka pocnu pumpati glukozu u krv. To traje nekoliko sati. Problem nastaje na drugom kraju. Tvoja gusteraca pocne luciti inzulin cim GUK poraste, pa se visak glukoze "pospremi" u jetru i drugdje. Zato nakon slatkog nedijabeticarima secer bude nizi od prosjeka - to je sasvim normalno, nemas suprotan problem (osim sto si "opterecujes sistem" s puno inzulina, zato nije zdravo jesti previse slatkog). Kod tipa 1 gusteraca ne proizvodi inzulin, ili ga ne proizvodi dovoljno. Kod tipa 2 gusteraca obavi svoje, ali su receptori za inzulin pokvareni pa nema efekta. U svakom slucaju, visak glukoze ostaje u krvi i pravi stetu na malim krvnim zilama itd. To se zove dijabetes.

Skok do 10 nije normalan i nikome se ne preporucuje. U stvarnom zivotu dogodi se svakom dijabeticaru tu i tamo, ali ne bi trebao biti svakodnevna pojava. U trudnoci vrijede stroza pravila zbog razvoja bebe. Tada treba posebno strogo paziti na klopu, cesto mjeriti secere i brzo reagirati (ako je moguce pod pratnjom strucnjaka).
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 19.05.2011 u 23:00:17 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #18 : Četvrtak, 19.05.2011 u 22:57:04 »

Inače pitali smo dijabetologa koje vrste sladila dijabetičar smije koristiti? Kaže nijedno - ni glukozu, fruktozu, galaktozu i ostale oze, ni eko šećer, prirodni šećer, itd. Malo sam začuđen jer se neki prehrambeni proizvodi prodaju kao "sugar free" jer imaju prirodni ili voćni šećer. Je li to za dijabetičare ili nije?!?

Prema dijabetologu ispada da dijabetičar zaboravi forever bilo kakvu šećernu zamjenu. Jel' pretjeruje ili to stvarno tako vrijedi?

Pretjeruje!

ALI, prvo morate doći do prave dijagnoze.

Malo sam umorna pa ću ukratko:

Tip 1 je inzulinski ovisan dijabetes, tako da se inzulinom pokrivaju ugljikohidrati. Postoji razlika među šećerima, ali ih "pokrijemo" spretnom i pravom dozom inzulina.

Tip 2 je druga priča, liječi se pravilnom "dijabetičkom" prehranom, tjelovježbom i/ili tabletama. Tu se ne petljam, nisam na svom terenu.

Uglavnom, za prvu ruku (bez utjecaja na šećer), slobodno može konzumirati žvakaće/bombone bez šećera, coca colu light/zero, limunadu, kavu, čajeve s natreenom i sl. zaslađivačima (stevija je zdrav izbor - stevija je biljka, kažu da ovi umjetni zaslađivači nisu baš najzdraviji).

U ostalim dijabetičkim proizvodima bez šećera ima ugljikohidrata pa zbog toga isto (ali različito) dižu šećer (npr. keksi, napolitanke, čokolade).

Dakle, čekajte dijagnozu da vidite što možete imati na meniju.

Zato za ovo ostalo pričekajte nalaze.

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #19 : Ponedjeljak, 23.05.2011 u 02:21:07 »
Hvala vam svima na iscrpnim, jasnim, konkretnim odgovorima - svaka čast :W

Offline Eva

• Moderator
Odg: Što bih dala za jednu krafnu s marmeladom :-(
« Odgovori #20 : Ponedjeljak, 23.05.2011 u 11:23:18 »
Hvala vam svima na iscrpnim, jasnim, konkretnim odgovorima - svaka čast :W

Javi nam kako napredujete! Sretno! :W

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #21 : Srijeda, 01.06.2011 u 01:58:32 »
Evo kako stvari stoje... a nije dobro :(

Poslao sam upit u Petrovu na dvije email adrese i isti upit u Vuk Vrhovac - samo oni su odgovorili i to dr. E. Pape Medvidović koja je predložila da OGTT možemo napraviti i u Rijeci gdje živimo tako da se prije svega ustanovi dijagnoza. Tako smo i napravili. Rezultati su navodno jako losi, pogotovo za trudnicu. Ovako:

- glukoza urin neg.
- aceton urin neg.
- glukoza nataste 6.9
- glukoza nakon 30 min 9.1
- glukoza nakon 60 min 13.7
- glukoza nakon 90 min 16.5
- glukoza nakon 120 min 17.8
- glukoza nakon 120 min (urin) +++ (izrazito jako pozitivan)
- aceton nakon 120 min (urin) neg.

Isti tren kada su nalazi bili gotovi draga je dosla kod dijabetologa koji je propisao hitno hospitaliziranje i lijecenje inzulinom. To je moju dragu jako uplasilo jer ljudi u bolnici rade kao s vrecema krumpira tako da je gotovo nisu pustili da ide doma odnosno rekli su joj da se ide spakirati i ceka poziv.

Sto me podsjetilo kada sam ja drugom prilikom bio hospitaliziran zbog operacije i doslovno su me doveli do kreveta a ja se dosao samo najaviti i pitati za upute. Ti ljudi jednostavno nemaju takta, ne krivim ih, tko zna u kakvim uvjetima rade, ali ja u takve uvjete nisam lud da pustim svoju dragu. >:(

Lijepo sam joj onda objasnio da u rijecki KBC ne ide sigurno (slusam pametnije) tako da trenutno trazimo trazimo lijecenje u Petrovoj ili Vuk Vrhovac ili Merkuru - jos nismo odlucili. Moje misljenje je da ce u Petrovoj sigurno biti medju "svojima", Vuk Vrhovac je takodjer elita za dijabetes, a Merkur suradjuje uz Vuk Vrhovac i tamo mozemo doci po osobnoj preporuci. Teska odluka, ali jedno je sigurno - u rijecki KBC ne idemo! :nono:

Nismo upoznati s postupkom hospitaliziranja za ovaj slucaj, npr. koliko traje hospitaliziranje, koje su moguce posljedice, da li nastaviti voditi trudnocu drugdje i sto to znaci, itd. :ne zna: neka pitanja cemo vjerojatno dobiti vec kada ju hospitaliziraju, ali za sada znamo samo da je situacija odjednom alarmantna iako je sve do sada upucivalo na uspjesnu borbu (jutarnji prosjek oko 6)

Imate li ljudi nesto za dodati? Hvala unaprijed!
« Zadnja izmjena: Srijeda, 01.06.2011 u 02:05:35 sanjin »

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #22 : Srijeda, 01.06.2011 u 10:10:23 »

Merkur suradjuje uz Vuk Vrhovac i tamo mozemo doci po osobnoj preporuci.

Pri spajanju bolnica, Vuk Vrhovac je pripao Merkuru, tako da osobnu preporuku možete iskoristiti i za sam VV (koji pak surađuje s Petrovom u slučaju trudnica dijabetičarki). To je u slučaju ubrzanja same procedure- ako vas u Petrovu ne prime hitno.

Mislim da vam je Cathy dala dobar savjet da ga zovete privatno (ako ne uspijete preko Petrove), pretpostavljam da bi vas nakon toga odmah uputio na hospitalizaciju u Petrovu. :ne zna:

Kucajte na sva vrata, neka će vam se otvoriti. Do tada vam želim sve najbolje, a buduća mama neka se drži režima prehrane koji primjenjuje, jer su joj šećeri koje ste naveli sasvim solidni u trudnoći.

Offline sanjin

• Diabetes junior
« Odgovori #23 : Srijeda, 01.06.2011 u 19:19:10 »
Riješeno, draga ide u Petrovu, ovdje (http://diabetes.hr/Forum/index.php/topic,865.0.html) je odgovarajuća tema gdje ću napisati kako napreduje liječenje da ne ostavljam duple komentare.

Hvala svima na dobrim savjetima! :bye:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #23 : Srijeda, 01.06.2011 u 19:19:10 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.