Anketa

Gdje vam je najbolje davati inzulin?

U ruku
9 (36%)
U trbuh
9 (36%)
U nogu
4 (16%)
U stražnjicu
3 (12%)

Ukupno glasova: 25

Glasanje završeno: Nedjelja, 10.04.2005 u 23:01:42

Autor tema: Mjesta davanja inzulina  (Posjeta: 6027 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
Mjesta davanja inzulina
« : Nedjelja, 10.04.2005 u 23:01:42 »
Ja sam do sad stalno davala u ruku ali sad sam počela u trbuh jer dolazi sezona kratkih rukava pa ne bi bas da mi se to vidi.
Znam da je inače pravilo da treba mjenjati mjesta davanja inzulina ali me zanima gdje vam je najlakše i najmanje bolno.
Imam 2 prijatelja u Austriji koji si daju inzulin preko odjeće.Ja to nikad nisam radila   :smt102 pa me zanima vaše mišljenje o tome.

~~ Desiree ~~

Offline seka

• Dijabetički amater
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #1 : Nedjelja, 10.04.2005 u 23:20:05 »
I ja si najčešće dajem u ruku, nekako mi je najpraktičnije.. sad mi se ne vide nikakvi tragovi, ali ima dana kad su mi ruke skroz izgrebane..

Ponekad si dam u trbuh, a navečer najčešće u straž..
Nekako su mi noge najosjetljivije i bole, pa izbjegavam..

Ja sam si dala jednom kroz tanke najlonke i ok, ali baš ne bi kroz neku deblju odjeću, još ako bude krvi..  [boese]

pozdrav  :bye

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 11.04.2005 u 08:13:55 »
PA sada ...
Prije sam i ja stalno u ruku davao, no to je bilo strasno. Onda sam jedan put pogodio u neku kapilaru i to je bilo  :smt119  krvavo, blago rečeno.
Onda sam odlučio da moja stražnjica nije samo za sjedenje i to je riješilo problem.
Sada odkada sam na pumpi, to mi je isto "omiljeno" mjesto. Najmanje smeta, boli i sve ostalo!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 11.04.2005 u 11:59:10 »
Pozdrav stalnoj ekipi  :D

Kao što Tony zna, moje pravilo je parni datumi - lijeva strana tijela, neparni - desna. Ujutro - ruka, podne - škemba, većer - noge, noć - straž... Nije da se uvijek držim toga, ali ide.
Također opalim ponekad u donji dio ruke, donji dio noge, a i dosta često kroz odjeću. Realno gledano, ako i makneš odjeću pa ju poslije vratiš (rame npr.) napravio si slično kao i da si se upik'o kroz nju. Jedino ako postoji puno ožiljaka, veće su šanse da se "strefi" koji :lol:
Djeci u kampu smo davali i u leđa, tj. imali smo igru da jedni drugima daju - izgrađivanje povjerenja. Na početku je (logicno) bilo otpora, no kako na leđima ima vrlo malo živaca, uvidjeli su da nije loše, samo im treba pomoć. Naravno da im nitko nije spominjao opciju kroz odjeću  8)

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #4 : Utorak, 12.04.2005 u 10:35:34 »
ja dajem gdje stignem  :hm i takodjer ponekad dajem preko odjece. ne podnosim da mi je secer vishi nego sto bih ja zeljela da bude u tom trenutku, i ako se zateknem na javnom mjestu a nije bas ljeto, nema druge nego da se ubodem preko tkanine

na uzas svih iz moje okoline  [aberaber]

ipak pazim da igla dodje u kontakt s onim dijelom odjece koji nije bio izlozen prema van

ovo s parnim i neparnim datumima uopce ne bih mogla postovati... nekad doguram do 3 popodne a da ne znam koji je datum  :roll:

a ovo "gdje stignem" znaci: u trbuh, vanjsku stranu bedara, guzu, svakako iznad straznjice ali sa strane, ruke (to rjedje, osim ljeti)

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #5 : Srijeda, 11.05.2005 u 13:05:25 »
u ruku najvise volim i  na rukama sam primijetio da uopce nemam oziljaka, dok mi se na nogama i trbuhu znaju stvarati kvrge...
U nogu volim, ali kako bicikliram, cesto me insulatard nekontrolirano odvede u hipo.  :confused3:

Pozdrav

Offline elpi

• Diabetički wannabe
    • http://startrek.sfcentar.com/
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #6 : Četvrtak, 22.12.2005 u 13:33:41 »
U ruku mi je najlakse i najvise prakticiram davanje inzulina u ruke! Zatim slijede noge pa rit i to je to! U trbuh sam si samo jedanput dala, ali imam preveliki strah (bit ce neka vrst fobije ili nesto slicno tome) - cim se priblizim sa penkalom ostajem bez zraka, srce mi pocne ludo kucati,...
Preko tkanine nikad nisam davala INZULIN niti cu ikad to isprobati ne zelim da mi iglica ima sa icim kontakt prije nego sto se zabije pod kozu.
rensu t' slor

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #7 : Četvrtak, 22.12.2005 u 14:11:42 »
Citat: "elpi"
U ruku mi je najlakse i najvise prakticiram davanje inzulina u ruke! Zatim slijede noge pa rit i to je to! U trbuh sam si samo jedanput dala, ali imam preveliki strah (bit ce neka vrst fobije ili nesto slicno tome) - cim se priblizim sa penkalom ostajem bez zraka, srce mi pocne ludo kucati,...
Preko tkanine nikad nisam davala INZULIN niti cu ikad to isprobati ne zelim da mi iglica ima sa icim kontakt prije nego sto se zabije pod kozu.

a reci ti nama koliko si dugo dijabeticarka, koliko i sta si bodes te koliki ti je HbA1c?
Dobrodosla!  :hello1:

Offline elpi

• Diabetički wannabe
    • http://startrek.sfcentar.com/
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #8 : Četvrtak, 22.12.2005 u 14:49:38 »
THX!  :)

STAŽ: 15 godina
KOLIKO: 4x
ŠTO SE BODE: Humalog, HumulinN (trenutacno)
HbA1c: 6,3 (prije godinu dana)

Sada da ne budem nepristojna jer sam vec napisala 3 posta, a nisam pozdravila nikoga, stoga - POZDRAV FORUMASHI!!!!  :lol:  :lol:  :lol:
rensu t' slor

Offline bakrena

• Forumski moderator
  • Spol: Ženski
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #9 : Nedjelja, 25.12.2005 u 13:45:37 »
bok svima i Sretan vam Bozic!!!  :santa:  :reindeer:  :santa:
ovih dana nemojte pretjerivati sa kolacima i inim jer bi moglo biti i vise uboda od uobicajenih.... :)

najbolje mjesto za davanje inzulina... definitivno ruka, iako u zadnje vrijeme stedim i njih pa stradavaju "alternativna" mjesta tipa donji djelovi ruku i nogu...

proslih zima mi je trbuh bio glavno mjesto [upside] no srecom  :!:  :?:  :!:  otkrila sam cari davanja inzulina preko odjece  :roll:  naravno na zgrazanje svih oko mene, al.... :smt042

najgore mjesto mi je vanjska strana bedara, najvise pece i najcesce mi ostaju modrice... [upside]

Offline Grgica

• Diabetički wannabe
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #10 : Utorak, 17.01.2006 u 14:17:34 »
U zadnje vrijeme primjećujem da se inzulin impliciran u bedra ne apsorbira, pa vrijednosti šećera nakon obroka budu i do 16, ili 17.  :( Da li netko zna razlog? Hvala!

Offline taty

• Diabetes junior
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #11 : Utorak, 17.01.2006 u 19:37:42 »
Probaj izbjegavati bedra, vjerovatno ti je tkivo zadebljano, pa se inzulin loše resorbira. Mjenjaj mjesta davanja!

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #12 : Srijeda, 18.01.2006 u 10:53:25 »
Citat: "Grgica"
U zadnje vrijeme primjećujem da se inzulin impliciran u bedra ne apsorbira, pa vrijednosti šećera nakon obroka budu i do 16, ili 17.  :( Da li netko zna razlog? Hvala!

A možda to ima veze i s nećim drugim. Ne mogu odmah reći što, ali ima dosta stvari koje mogu biti uzrok većem GUKu, a uzimanje u bedro se možda "potrefilo"?

Npr. neka lagana prehlada, infekcija, inzulin ostao pored radijatiora pa slabije djeluje, stari inzulin, itd, itd...

Offline Grgica

• Diabetički wannabe
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #13 : Srijeda, 18.01.2006 u 11:12:27 »
Vjerojatno nisu razlozi koje Davor navodi, jer sam ponovila istu dozu ali u trbuh i šećer je počeo padati. Svejedno hvala, Davore.
Isto tako ne primječujem da je tkivo zadebljano. Ranijih godina sam najčešće koristila bedro, ali zadnjih par rjeđe, najčešće u trbuh.
Ima li tko kakav dobar savjet što činiti kad se pojave zadebljanja ili otekline, osim mijenjanja mjesta. Kad si daješ 5x dnevno, brzo dođeš na isto mjesto. Ja sam dijabetičar već 23 godine, ali sam se nažalost, tek posljednjih par godina nakon boravka u dnevnoj bolnici počela ozbiljnije truditi. Pozdrav svima.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #14 : Srijeda, 18.01.2006 u 13:29:40 »
Meni se također znalo dogoditi da mi penkala zašteka pa si nisam dala dozu inzulina koju sam trebala. To mi rjetko kad dešava ali desi se.

~~ Desiree ~~

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Mjesta davanja inzulina
« Odgovori #14 : Srijeda, 18.01.2006 u 13:29:40 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.