Autor tema: DIAPREL MR  (Posjeta: 1304 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivani100

• Tek učim pisati...
  • **
DIAPREL MR
« : Subota, 30.04.2011 u 12:25:36 »
Pozdrav svima,
Imam 35 god, i znam za dijabetes 4 mjeseca.
imam tj imao sam idealnu težinu dok mi liječnik nije propisao lijek- prvo glucophage 3x 500 mg , i u  3 mjeseca, smršavio sam 5 kg od njega onda januviu i sad po novom pijem diaprel mr 60 mg 1 i to je to.
Moram vam reći da mi je već pun k...tog dijabetesa, ispričavam se na ono k...al imam osjećaj da sam bio zdraviji dok nisam počeo piti sve te lijekove i bolje sam se osjećao.
vrijednosti šećera su mi sa svim ljekovima super od 5,5- 7- 2 h nakon jela tako da nemam pojima kako sam mogao toliko smršaviti...bavim se biciklizmom i sad sam sav iscrpljen ....
šta mislite o diaprelu, i ako ima tko kakav komentar ...rado bi ga čuo....
svima lijep pozdrav

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: DIAPREL MR
« Odgovori #1 : Subota, 30.04.2011 u 12:55:47 »
Lijekovi koje uzimaš koriste se kod liječenja tipa 2. Metformin (Glucophage) utječe na povećanje osjetljivosti na inzulin, a Diaprel spada u skupinu antidijabetika koji djeluju tako da potiču pankreas da proizvede inzulin onda kada je to potrebno (dakle, kad šećer u krvi skoči).

Činjenica da mršaviš općenito znači da trošiš više nego što unosiš. To bi značilo da trebaš povećati kalorijski unos hrane.
Treba spomenuti i situaciju kada su šećeri jako visoki kroz dulji period vremena a unos hrane je normalan ili povećan: tada dolazi do mršavljenja, ali ono je posljedica nemogućnosti organizma da iskoristi hranu.

S druge strane, ako tvoj dijabetolog možda nije provjerio, trebalo bi vidjeti imaš li u krvi neka od antitijela tipičnih za tip 1 dijabetesa. Usput, da priča ne bi bila prejednostavna, postoji i tip 1.5. Uglavnom, ta antitijela s vremenom uništavaju stanice u pankreasu koje luče inzulin, što dovodi do potrebe za vanjskim inzulinom. U slučaju kada postoje antitijela, liječenje je u startu nešto drugačije, ali o tome treba razgovarati s dijabetologom.
Nekada davno, smatralo se da ljudi stariji od 30-35 godina ne obolijevaju od autoimunih tipova dijabetesa (čak se tip 1 nazivao "juvenilni", dakle onaj koji se javlja samo u djetinjstvu i mladosti), ali danas se zna da to nije tako. Nadam se da tvoja dijagnoza nije postavljena samo na temelju tvoje dobi.

Offline ivani100

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Subota, 30.04.2011 u 15:07:51 »
Puno hvala na odgovoru.
Dijabetes je postavljen na temelju mjerenja guk a natašte, OGTT-a kao i H1bc koji je bio 6,4 a sad je 7 jer  u početku 1 mj htio NE KORISTITI oralne dijabetika pa mi je tokom prvih mjesec dana šećer rastao do 12.
Inače i OGTT bio je 6,4-12,8.

Velika je mogućnost ovo što kažete da nisam unosio dovoljno hrane u organizam iz čistoga straha da mi šećer ne skoči. Međutim bez daljnjega je da Glucohage barem kod mene izaziva smanjenje težine. Doslovce mi je iscrpljivao organizam.
Za razliku od Glucophage tableta sa Diaprelom uopće nemam NIKAKAVIH NUSPOJAVA!.Ona 3 mjeseca korištenja na mene su djelovala izrazio stresno.
Propisana mi je dijeta od 2000 kal na početku al ću je probati povisiti da postepeno probam vratiti kilažu.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Subota, 30.04.2011 u 16:22:20 »
Ja bih na tvom mjestu trazio jos neke pretrage. C-peptidi i imunoloske pretrage (ICA, IAA, GAD...) razjasnile bi o kojem se tipu radi. Moguce je da si mrsavi tip 2, no cini mi se vjerojatnijim da je ipak rijec o autoimunom dijabetesu. Meni je dijagnosticiran s 30 i iducih 5 godina sam se mucio s tabletama i gubio tezinu. Od 35. sam na inzulinu i oporavio sam se.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline ivani100

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Subota, 30.04.2011 u 16:45:53 »
u srijedu sam naručen kod dr. Bjelinskog na Vrh Vrhovec pa ću vidjet šta će reći-

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #4 : Subota, 30.04.2011 u 16:45:53 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.