Dobrodošli na forum HSDU-a!
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
Ljudi oboljeli od dtip 2, koji su samo na dijeti ili terapiji tabletama itekako moraju paziti na prehranu, time i na unos uh, pogotovo "običnog" šećera.To si znao, ali si zaboravio na njih, jelda?
Guk mi je stabilniji i nema visoke skokove (znamo kako se ponaša glukoza - ima nagli i rast i pad, dok se fruktoza ponaša suprotno, a stevija, pak, nema nikakvog utjecaja; sa zaslađivačima sam zaratila, ali ni oni ne utječu na guk). Dakle, nisu svi uh isti i ne ponašaju se isto.
Manje inzulina, time i smanjen rizik od hipa (mislim da i veće količine inzulina dovode i do debljanja, nek prokomentira netko elokventniji, ne znam ).Krajnje, manje kalorija.Pomogla?
Hmm, pa zar novorapid nema slično djelovanje? Modelirano baš po glukozi?
Sljedece pitanje je: OK, a zasto je onda humani inzulin kod zdravih ljudi dovoljno brz a njegova struktura nije modificirana?
Citat: svebor - Srijeda, 30.03.2011 u 11:11:34Hmm, pa zar novorapid nema slično djelovanje? Modelirano baš po glukozi? Ovo sam pisala kao odgovor sveboru, ali nisam htjela drzati osobno predavanje iz biokemije Cilj mi je bio razjasniti glavni problem koji mi s tipom 1 imamo s pravovremenim djelovanjem inzulina.
GUK dva sata nakon jela i on je bio normalan (a pod normalan smatram bilo koji rezultat ispod 10).
Ako daš dovoljno inzulina, neće skočiti preko 10. Ali će ti vjerojatno trebati više inzulina za adekvatno pokrivanje 15 g glukoze (npr) nego za pokrivanje 15 g nekog sporijeg ugljikohidrata. Ili ćeš pokriti jednakom količinom, ali će ti u prvom slučaju šećer skočiti na 11, a u drugom na 9 (npr.)Meni je šećer nakon konzumiranja ugljikohidrata najviši oko sat vremena nakon što sam jela, u prosjeku. Logično je pretpostaviti da je taj period kraći što je viši glikemijski indeks hrane koju smo pojeli, ali nisam provjeravala.
Citat: svebor - Nedjelja, 03.04.2011 u 20:08:54GUK dva sata nakon jela i on je bio normalan (a pod normalan smatram bilo koji rezultat ispod 10). Da ne bi bilo zabune (zbog novodijagnosticiranih koji čitaju forum i inih), normalan guk je od 4 do 6.
Osobno, ako mi je dva sata iza jela guk 10, obično je to znak da mi je sat iza tog jela bio viši (npr. 12-14).
Najbolje sam sama sebe upoznala kroz česta mjerenja guk-a i razno eksperimentiranje s hranom, ali to zahtjeva i puno više trakica, nego što ih dobijemo. Ako me je zanimalo koliki mi je guk nakon npr. pojedenog kolača u raznim intervalima, onda sam žrtvovala trakice i mjerila, recimo, od 15 min na dalje. Ugrubo dobiješ neku osnovu za dalje, jer stvarno naš guk ovisi o mnogočemu.
hmm, ne vjerujem da treba dati više inzulina za pokrivanje jednake količine ugljikohidrata, bez obzira na njegovu brzinu. Mislim da dosta ovisi i o tome u kojem trenutku se nešto pojede. Npr. pojesti kolač na "suho", bez neke hrane prije toga će brže dići razinu šećera u krvi nego kolač na kraju nekog jela (kao ručka). Zbog FIFO (First in First Out) principa probave :-)
Dobro i kakvi su bili rezultati u tom eksperimentu jedanja kolača i mjerenja 15 minuta na dalje? Da li se sječaš?