Autor tema: kako odrediti količinu ugljikohidrata?  (Posjeta: 1076 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Olei

• Diabetes junior
kako odrediti količinu ugljikohidrata?
« : Nedjelja, 20.02.2011 u 17:00:51 »
Znamo da se inzulin daje o količini ugh u obroku. Lako je to kad jedemo prilog, meso i salatu, ali kako to odrediti kad se npr jede grah, mahune, kelj, poriluk na varivo gdje inace ide krumpir ili se moze stavit pasta ili jecam i sl ili kad se jede sarma gdje u nju ide riza i slična jela. Kako onda?

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Odg: kako odrediti količinu ugljikohidrata?
« Odgovori #1 : Nedjelja, 20.02.2011 u 17:53:36 »
Najbolje je ako znaš točno od čega se radi jelo za koje želiš znati udio ugljikohidrata.
Pa onda izračunaš ukupnu količinu ugljikohidrata za sve sastojke, pa izračunaš udio u 100 gram jela, pa....

Ali lakše je to odrediti iskustveno. Uz pretpostavku da nečeš svaki dan jesti novo jelo, lako možeš odrediti
ispravno doziranje inzulina za svako jelo u tvom jelovniku, pa se onda držati toga.

A možeš i malo prosurfati pa pronaći podatke za sarmu npr:

http://www.dietketogenic.com/ketogenic-diet-meat-filled-cabbage.php?lang=hrv

ana12345

• Gost
« Odgovori #2 : Nedjelja, 20.02.2011 u 18:10:00 »
jeste li vi mozda primijetili kako secer jace skoci ako se pomijesaju "razliciti" ugljikohidrati.
dakle, jednaka je doza ug.
ali nije svejedno jesi li recimo pojeo krumpir i kruh ili si pojeo tu istu dozu ug samo u krumpiru bez kruha.
ili se meni to cini? :-)

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : Nedjelja, 20.02.2011 u 20:58:56 »
hmm, da...
može biti. prošli tjedan sam imao skokove nakon ručka, a jeo sam kruh uz prilog,
što inače nemam običaj raditi. baš ću obratiti pažnju ovaj tjedan...

Offline Olei

• Diabetes junior
« Odgovori #4 : Nedjelja, 20.02.2011 u 21:47:39 »
ja to nisam primjetila. meni je npr puno pojesti 3 jed ugh u obliku pire krumpira ali mi nije problem pojesti 1 jedinicu pirea i 2 jedinice kruha u jednom obroku i nisam primjetila skokove, ali nije isto jesi pojeo bijeli ili crni kruh ili neki jednostavan ugh ili slozeni i na to treba pripaziti

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 21.02.2011 u 09:13:47 »
I ja sam iskusila skakanje guk-a kad se miješaju ugljikohidrati.
Što se pirea tiče od njega mi jače skače jer je on već napola "prerađen", pa mu je potrebno manje vremena da se razgradi( to su mi i u dnevnoj potvrdili), a osim toga u njemu ima mlijeka i masnoće(maslac,margarin ili sl.).

Količina riže u sarmi i nije neka, pa ju obično računam kao 1/2 jedinice uh.Ostatak namirim kruhom ili pireom.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #6 : Utorak, 22.02.2011 u 21:10:16 »
Meni bas pase mijesati razne vrste UH. Osim sto uz rucak rijetko kada jedem kruh ako ima nesto drugo UH-ovito...

Naravno, kod mijesanja treba paziti na ukupnu kolicinu. Malo od svega moze biti puno kad se zbroji.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #6 : Utorak, 22.02.2011 u 21:10:16 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.