Autor tema: Pumpa, da ili ne?  (Posjeta: 1872 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline gmilcic

• Dijabetički amater
  • Spol: Ženski
Pumpa, da ili ne?
« : Utorak, 15.02.2011 u 10:27:32 »
Dijete mi je staro 9 god.i pita me da li može na pumpu,neda mu se stalno pikati,davati inzulin itd.Šećeri nam stalno šaraju a dosta smo pripitomljeni oko prehrane(svega se pridržavamo)? ???Kome se treba obratiti za pumpu.Koja su vaša iskustva sa pumpom?šećer je prisutan u našem životu 4 godine :bye:
« Zadnja izmjena: Utorak, 15.02.2011 u 10:32:38 gmilcic »
SUGAR IS GOOD!!

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: Pumpa, da ili ne?
« Odgovori #1 : Utorak, 15.02.2011 u 14:23:16 »
Da, da i daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ovako, kao opcenito cu ti reci da sam ja veliki poklonik pumpa. Eto koristim trecu, pardon petu od kada sam krenuo na to.
E sada, maleni je problem kome se obratiti. Naime, pumpe se daju po indikaciji. Pretpostavljam da kod vas nema indikacije, lose reguliranosti, oscilacije guka i slicno.
Onaj model koji ja koristim, a imao sam indikacije u vidu jacih hipoglikemija, je da si sami pribavite pumpu. Zadnje sto sam gledao bila je oko 12000Kn. Ono sto morate izganjati je da vam HZZO daje potrosni materijal za pumpu. Ako to uspijete na konju ste, jer mjesecno je to oko 2000 kn.
To treba preporuciti dijabetolog, ili pedijatar ukoliko se kontorlirate kod pedijatra.

Osobno, vise se ne bi mjenjao za terapiju nizasto.
Ono sto vjeojatno znate, pumpa je spojena 24 sata dnevno. Moguce da ce biti malo problema prvih tjedan dana u paznji gdje je pumpa i da se ne nalegne na nju i slicno, no mislim da ce se to rijesiti vrlo brzo.
9 godina mi je skoro pa idealno za prelazak na pumpu cisto zato sto pubertet jos nije poceo, djete je svjesno i moze odlucivati. Kada dodje u pubertet nastušpa kaos od hormona, i moze se javiti odbojnost ili nezainteresiranost.
Najvaznija stvar u odluci je da je djete motivirano i da zeli to napraviti.

Jedna vazna stvar je ta da se sve moguce komplikacije mogu jako prolongirati na terapiji pumpom, svi skokovi secera, kojih ce biti sigurno se vrlo brzo mogu regulirati i tretirati.
Filozofija hrane i mjerenja se mjenja utoliko sto vise nema vremena na koja treba biti vezan, i nisi toliko striktno vezan na kolicinu. U svakom obroku se zbrajaju samo uneseni ugljikohidrati (UH),i na osnovu toga se daje inzulin.
Jos jedna vazna stvar je ta, da u trenutku iskljucenja pumpe , nema vise u tjelu zaostalog inzulina i trenutno je prekinut dotok(Lantus ako je dan djeluhje 24 sata ma sto mi radili).
Pasti ce mi jos toga napamet, ali ako imas bilo kakvih pitanja slobodno pitaj!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline gmilcic

• Dijabetički amater
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 21.02.2011 u 10:56:24 »
Da, da i daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ovako, kao opcenito cu ti reci da sam ja veliki poklonik pumpa. Eto koristim trecu, pardon petu od kada sam krenuo na to.
E sada, maleni je problem kome se obratiti. Naime, pumpe se daju po indikaciji. Pretpostavljam da kod vas nema indikacije, lose reguliranosti, oscilacije guka i slicno.
Onaj model koji ja koristim, a imao sam indikacije u vidu jacih hipoglikemija, je da si sami pribavite pumpu. Zadnje sto sam gledao bila je oko 12000Kn. Ono sto morate izganjati je da vam HZZO daje potrosni materijal za pumpu. Ako to uspijete na konju ste, jer mjesecno je to oko 2000 kn.
To treba preporuciti dijabetolog, ili pedijatar ukoliko se kontorlirate kod pedijatra.

Osobno, vise se ne bi mjenjao za terapiju nizasto.
Ono sto vjeojatno znate, pumpa je spojena 24 sata dnevno. Moguce da ce biti malo problema prvih tjedan dana u paznji gdje je pumpa i da se ne nalegne na nju i slicno, no mislim da ce se to rijesiti vrlo brzo.
9 godina mi je skoro pa idealno za prelazak na pumpu cisto zato sto pubertet jos nije poceo, djete je svjesno i moze odlucivati. Kada dodje u pubertet nastušpa kaos od hormona, i moze se javiti odbojnost ili nezainteresiranost.
Najvaznija stvar u odluci je da je djete motivirano i da zeli to napraviti.

Jedna vazna stvar je ta da se sve moguce komplikacije mogu jako prolongirati na terapiji pumpom, svi skokovi secera, kojih ce biti sigurno se vrlo brzo mogu regulirati i tretirati.
Filozofija hrane i mjerenja se mjenja utoliko sto vise nema vremena na koja treba biti vezan, i nisi toliko striktno vezan na kolicinu. U svakom obroku se zbrajaju samo uneseni ugljikohidrati (UH),i na osnovu toga se daje inzulin.
Jos jedna vazna stvar je ta, da u trenutku iskljucenja pumpe , nema vise u tjelu zaostalog inzulina i trenutno je prekinut dotok(Lantus ako je dan djeluhje 24 sata ma sto mi radili).
Pasti ce mi jos toga napamet, ali ako imas bilo kakvih pitanja slobodno pitaj!

PRIMLJENO NA ZNANJE,KREĆEMO U LOV NA PUMPU! :mig:
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 21.02.2011 u 11:19:34 Tony »
SUGAR IS GOOD!!

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 21.02.2011 u 11:19:43 »
Sretno!

Offline gmilcic

• Dijabetički amater
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 21.02.2011 u 16:16:16 »
Sretno!
Hvala,trebat će nam,ali mislim da ćemo uspjeti :angel: 
SUGAR IS GOOD!!

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Utorak, 22.02.2011 u 12:43:26 »
S koliko godina dijete može prijeći na pumpu?

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #6 : Utorak, 22.02.2011 u 14:32:53 »
3-4?
Iskreno ne znam, ali mislim da je neka indikacija kad prohoda i postane samostalno u hodanju i trcanju.
S medicinskog aspekta mislim da nema ogranicenja, ali s ovog drugog da. Nema smisla da razbije odmah pumpu, mada za malu djecu postoje torbice koje pumpu stavljaju na ledja, pa nema bojazni da ce ju razbiti. Aktivacija ide putem daljinca ili na ledjima djeteta.

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
    • Pripreme za prvi maraton
« Odgovori #7 : Srijeda, 10.08.2011 u 14:47:39 »
Ne bih htio otvarati novu temu, iako ova nije izravno vezano za temu PUMPA DA ILI NE? Ako odministrator misli postaviti adekvatan naslov, slobodno. Ali, jedna zanimljivost za koji svi korisnici pumpe vjerojatno i sami mogu pretpostaviti.

http://www.engadget.com/2011/08/04/researcher-hacks-wireless-insulin-pump-to-push-lethal-doses-giv/

Offline Jozic

• Diabetički wannabe
« Odgovori #8 : Srijeda, 12.10.2011 u 20:34:37 »
Ne bih htio otvarati novu temu, iako ova nije izravno vezano za temu PUMPA DA ILI NE? Ako odministrator misli postaviti adekvatan naslov, slobodno. Ali, jedna zanimljivost za koji svi korisnici pumpe vjerojatno i sami mogu pretpostaviti.

http://www.engadget.com/2011/08/04/researcher-hacks-wireless-insulin-pump-to-push-lethal-doses-giv/

Mislim da je ovo malo pretjerano. Moja kcerka koristi Minimed pumpu sa CGMS sistemom za kontinuirano mjerenje secera. Transmiter komunicira sa pumpom ali sto se tice doziranja inzulina jos uvijek je sve to manualno, znaci nema doziranja insulina dok sam ne pritisnes dugmice. Trenutno JDRF radi na zatvorenom sistemu (vjestacki pankreas) gdje bi tako nesto bilo moguce, ali vjerujem da ako to ikad dodje u primjenu bice nekoliko nivoa zastite da se tako nesto ne desi.

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #9 : Srijeda, 12.10.2011 u 23:28:01 »
Pa da je malo pretjerano...je.
Iskreno, bilo sto je covjek napravio se moze hakirati!
E sada, da je netkom u cilju hakirati pumpe, nije da bas vjerujem u to.
Ja se osobno ne zamaram s tim mislima. Moze me netko "natankati" inzulinom i ako pronadje moj daljinac za pumpu, dakle psotoji nacin, no ne bi se bas zamarao s time.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #9 : Srijeda, 12.10.2011 u 23:28:01 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.