Dobrodošli na forum HSDU-a!
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
Da, da i daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaOvako, kao opcenito cu ti reci da sam ja veliki poklonik pumpa. Eto koristim trecu, pardon petu od kada sam krenuo na to.E sada, maleni je problem kome se obratiti. Naime, pumpe se daju po indikaciji. Pretpostavljam da kod vas nema indikacije, lose reguliranosti, oscilacije guka i slicno.Onaj model koji ja koristim, a imao sam indikacije u vidu jacih hipoglikemija, je da si sami pribavite pumpu. Zadnje sto sam gledao bila je oko 12000Kn. Ono sto morate izganjati je da vam HZZO daje potrosni materijal za pumpu. Ako to uspijete na konju ste, jer mjesecno je to oko 2000 kn.To treba preporuciti dijabetolog, ili pedijatar ukoliko se kontorlirate kod pedijatra.Osobno, vise se ne bi mjenjao za terapiju nizasto. Ono sto vjeojatno znate, pumpa je spojena 24 sata dnevno. Moguce da ce biti malo problema prvih tjedan dana u paznji gdje je pumpa i da se ne nalegne na nju i slicno, no mislim da ce se to rijesiti vrlo brzo.9 godina mi je skoro pa idealno za prelazak na pumpu cisto zato sto pubertet jos nije poceo, djete je svjesno i moze odlucivati. Kada dodje u pubertet nastušpa kaos od hormona, i moze se javiti odbojnost ili nezainteresiranost.Najvaznija stvar u odluci je da je djete motivirano i da zeli to napraviti.Jedna vazna stvar je ta da se sve moguce komplikacije mogu jako prolongirati na terapiji pumpom, svi skokovi secera, kojih ce biti sigurno se vrlo brzo mogu regulirati i tretirati.Filozofija hrane i mjerenja se mjenja utoliko sto vise nema vremena na koja treba biti vezan, i nisi toliko striktno vezan na kolicinu. U svakom obroku se zbrajaju samo uneseni ugljikohidrati (UH),i na osnovu toga se daje inzulin.Jos jedna vazna stvar je ta, da u trenutku iskljucenja pumpe , nema vise u tjelu zaostalog inzulina i trenutno je prekinut dotok(Lantus ako je dan djeluhje 24 sata ma sto mi radili).Pasti ce mi jos toga napamet, ali ako imas bilo kakvih pitanja slobodno pitaj!
Sretno!
Ne bih htio otvarati novu temu, iako ova nije izravno vezano za temu PUMPA DA ILI NE? Ako odministrator misli postaviti adekvatan naslov, slobodno. Ali, jedna zanimljivost za koji svi korisnici pumpe vjerojatno i sami mogu pretpostaviti. http://www.engadget.com/2011/08/04/researcher-hacks-wireless-insulin-pump-to-push-lethal-doses-giv/