Autor tema: Pad secera nakon masaže?  (Posjeta: 1815 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Pad secera nakon masaže?
« : Subota, 29.01.2011 u 02:37:54 »
Hola,
opet nakon solidno vremena (Kine) uživah u čarima ručne masaže (Hvala Kolektivi :) ).

Ne činim to (na žalost) često, ali onih par puta u životu mi se učinilo da sam obavezno nakon masaže završio u hipoglikemiji?

"any thoughts?"

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
    • Pripreme za prvi maraton
Odg: Pad secera nakon masaže?
« Odgovori #1 : Subota, 29.01.2011 u 06:50:13 »
Mislim da nema nekakve izravne povezanosti.  :nono:  Jedino ako je masaza bila nakon neceg iscrpljujuceg.

Inace, preporucuje se da se osoba ne masira ako je vec u nekoj hipo fazi.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Subota, 29.01.2011 u 07:16:08 »
Ma ima veze, opustio si se. Manje hormona koji su antagonisti inzulinu, jače djelovanje prisutnog inzulina, i eto.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Subota, 29.01.2011 u 10:27:01 »
Ufff,
onda se namece samo jedan logican zakljucak: moramo kao dijabeticko drustvo uputiti zahtjev HZZO-u da dopunsko osiguranje za Dijabeticare pokriva i barem jednu masazu mjesecno  :bye:

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #4 : Subota, 29.01.2011 u 11:10:02 »
HZZO nas godinama "masira", ali od njihove masaže meni obično skoči šećer! ;D

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #5 : Subota, 29.01.2011 u 13:56:04 »
Ma ima veze, opustio si se. Manje hormona koji su antagonisti inzulinu, jače djelovanje prisutnog inzulina, i eto.

Zakaj je to tak komplicirano? Imas hormon koji regulira secer u krvi. Onda imas hormone koji neutraliziraju djelovanje tog hormona. Vjerojatno postoje i protu-protu-hormoni koji blokiraju te hormone. Nekad mi se stvarno cini da bi nam zivot bio jednostavniji kad bismo bili kompjuterski programi, umjesto vraski komplicirane kemijske reakcije.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Subota, 29.01.2011 u 15:24:16 »
Zakaj je to tak komplicirano?...

Biokemijske kaskade.

Ja znam što bi akademik Paar rekao ;D

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Subota, 29.01.2011 u 16:38:20 »
Meni isto u zadnje vrijeme skaće sećer od HZZO-a. Nema više šetnje kod dijabetologa, pa opće prakse, pa HZZO, pa ljekarna. Pa se još i vračaš kad nešto zeznu... 

Loše to utjeće na šećere, sada samo kod doktora, pa u ljekarnu. Prebrzo i prejednostavno. Onda se čudimo da su šećeri loši....

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #8 : Subota, 29.01.2011 u 17:53:50 »
Meni isto u zadnje vrijeme skaće sećer od HZZO-a. Nema više šetnje kod dijabetologa, pa opće prakse, pa HZZO, pa ljekarna. Pa se još i vračaš kad nešto zeznu... 

Loše to utjeće na šećere, sada samo kod doktora, pa u ljekarnu. Prebrzo i prejednostavno. Onda se čudimo da su šećeri loši....

Mislim da cinizam nije bio potreban, ali ako je to tvoj način komunikacije...
Dobro si primjetio..."u zadnje vrijeme" (iako mi nije cilj bio teoretizirati o HZZO-u), svaka čast da su pojednostavili postupak (koji je goooodinama bio prava "masaža" pa se još oporavljam od nje).
Moj post je bio ŠALA, žao mi je što si tako odreagirao. Ako u svakoj šali ima istine, onda je u mojoj šali ta istina bila da je meni (i drugima koji savjesno kontroliraju svoj DM i žele svoje guk-ove držati u što normalnijim vrijednostima) premalo trakica godišnje, a odnosi se i na dio koji bi HZZO trebao pokrivati, ali ne pokriva (ne radi se o dijabetesu pa neću spominjati).

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #9 : Subota, 29.01.2011 u 18:34:09 »
Hej hej hej
I Davor se očito šali!

Istina, sad je lakše jer ne moramo ići svaki puta na ovjeru. I istina, većini nas potrebno je više od 1500 komada godišnje.

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Utorak, 23.08.2011 u 10:43:37 »
Je Davor se samo šali.

Nego, mislim da sam našao odgovor vezano za masažu koji me zadovoljava, a ukratko se zove "inzulinski džepovi". (pored opuštanja :) )
Dio ljudi je sigurno cuo o neobjasnjivim hipoglikemijama. Jedan od njihovih uzroka je i iznenadno otpuštanje određenih količina inzulina koje se zadržavaju negdje u tijelu. Postoje ljudi koji imaju veću tendenciju takvog "zadržavanja inzulina" i oni u određenim okolnostima - "ničim izazvani" mogu pasti u hipo koji je onda teže objasniti.

Mislim da nemam neku posebnu sklonost "inzulinskim džepovima", ali sam isto tako uvjeren da svima nama ponešto ponegdje ostane. I jednostavno moramo povremeno na masažu radi "detoksikacije"   :ne zna:

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
    • Pripreme za prvi maraton
« Odgovori #11 : Utorak, 23.08.2011 u 13:23:40 »
Ljudi, pa koliko vi često idete na masaže?

Mislim, postajem onako lagano ljubomoran...

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Utorak, 23.08.2011 u 14:44:34 »
Gle miki,
otkad su se pojavili svi ovi grupni popusti, nemaš opravdanje za ljubomoru.
Evo baš sada je aktivna medicinska masaža cijelog tijela, 60min sa aromatičnim uljima - 70kn.

Odeš na http://svipopusti.hr/ i ctrl + f , pa utipkaš masaž i riješiš se svih "inzulinskih džepova"  :nono:

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 21.05.2012 u 13:26:41 »
Idem na masažu već nekoliko godina (jednom tjedno) i moje iskustvo je da utječe na šećer. Ne znam točno koji je tome razlog ali meni se već nekoliko puta dogodio hipo nakon masaže i sada obavezno pazim da mi je šećer barem 8 prije nego krene masaža. Nakon masaže mi šećer skoro svaki puta nešto malo padne.

~~ Desiree ~~

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 21.05.2012 u 13:26:41 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.