Autor tema: Optium xceed vs. Accu check performa  (Posjeta: 1658 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Optium xceed vs. Accu check performa
« : Četvrtak, 27.01.2011 u 20:09:43 »
Trenutno koristim aparat Optium xceed za mjerenje šećera u krvi, ali namjeravam preći na Accu-chek performu.
Sviđa mi se onaj multiclick za bušenje prstiju, jer ima 6 igala koje onda moram rijeđe mjenjati nego na optiumu.
A i koristi dosta manje kapljice krvi za testiranje.

No do sada sam Accu-chek koristio za verifikaciju rezultata sa optiuma, u slučajevima kad mi ej GUK bio preko 10.
I u tim slučajevima mi je redovito accu-check davao manje rezultate od optiuma, i to za 1-2 jedinice (kad je optium pokazao 13, accu-chek bi pokazao oko 11,5). PA me zanima da li je još netko primjetio takvo ponašanje accu-cheka (performa)?

Vi koji imate više dijabetičkih kilometara, koji je vaš omiljeni aparat i kako cijenite accu-chek performu?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Optium xceed vs. Accu check performa
« Odgovori #1 : Četvrtak, 27.01.2011 u 20:21:25 »
Ja imam Optium xceed  i One Touch Ultra.

Ovaj drugi mi je "stalni", a Optium rezerva. Optium mi uvijek pokazuje više rezultate, i to oko 1-2 mmol/L, baš kao i tebi u odnosu na AccuChek.

Ravnam se prema One Touch Ultra, više ga volim.

Ja ne provjeravam rezultate, osim kad je neka jako sumnjiva situacija, a to je jako rijetko. Puno rjeđe od skokova preko 10  :angel: Ali dobro, moj dijabetes traje sto godina :Broj Jedan:

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #2 : Četvrtak, 27.01.2011 u 20:25:10 »
Ja imam Contura... I to 2.
Tak da ne razmisljam imam li trakica ili ne...
Prije mi se je znalo desiti da mi trakice za rezernog preskoce rok i po koju godinu! :brukica:
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #3 : Četvrtak, 27.01.2011 u 20:29:31 »
I u tim slučajevima mi je redovito accu-check davao manje rezultate od optiuma, i to za 1-2 jedinice (kad je optium pokazao 13, accu-chek bi pokazao oko 11,5).

Nije loše za psihičko stanje kad je guk povišen, a i oku je ugodnije ;D
Nemam iskustva sa navedenim aparatićima, meni je moj contour odličan (pogotovo ako mi se sviđa ono što vidim na ekranu  :)). I sa prethodnim aparatom sam bila zadovoljna (elite), ali jedan (između ova dva, neću pisati koji-nije nijedan od tvojih) mi je bio totalna katastrofa, pokazivao je dosta različite rezultate (uspoređivala sa elite i u lab.) pa sam još jedno vrijeme bila na starom i onda prešla na contor. I njega sam nedavno testirala u lab. razlika je u 1,3, ali tamo su mi vadili krv iz vene, a ovo je bila kapilarna. Mislim da i to ima utjecaja.

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Četvrtak, 27.01.2011 u 20:37:57 »
hmm, zanimljivo.
mislim da ću prijeći na accu-chek, čisto zbog nemoguće glupog naćina mijenjanja lanceta na optiumu (ovih 300 što mi je ostalo ću iskoristiti da napravim neku skuplturu - možda eiffelov toranj :-)

Offline Olei

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Subota, 29.01.2011 u 10:35:33 »
ja sam prije koristila optium xceed, a sad koristim accu check performu. Ovaj sad mi je bolji jer mi je optium pokazivao veće rezultate za 1.6 što su mi rekli na VV u usporedbi sa labaratorijem. Zato sam se i cudila kad mi je na 5.1 doso hipo( 5.1-1.6=3.5) Lancetar je daleko bolji kod performe, potrebna je manja količina krvi i puno je prije upije, a i ima bluetooth pa sve možeš lijepo vidjeti na kompu i razraditi sve u detalje. Jedina mi je tlaka što mi dr piše doznake na 375 trakica, a performa mislim da nema 25 ili ima ali je teže doći do njih pa mi 350 daje za performu a 25 za xceed. Ja sam performu dobila na VV tako da ne znam kako to ide, ali sam savjetovala brata da svoj postojeći promijeni za performu pa jel mi mozete reci kako to ide. Jel se mora samostalno kupit, dal se moze zamijenit pa nadoplatit u ljekarni, preko dijabetičkog društva, kako to ide?  ???

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #6 : Subota, 29.01.2011 u 10:43:53 »
ja sam prije koristila optium xceed, a sad koristim accu check performu. Ovaj sad mi je bolji jer mi je optium pokazivao veće rezultate za 1.6 što su mi rekli na VV u usporedbi sa labaratorijem. Zato sam se i cudila kad mi je na 5.1 doso hipo( 5.1-1.6=3.5) Lancetar je daleko bolji kod performe, potrebna je manja količina krvi i puno je prije upije, a i ima bluetooth pa sve možeš lijepo vidjeti na kompu i razraditi sve u detalje. Jedina mi je tlaka što mi dr piše doznake na 375 trakica, a performa mislim da nema 25 ili ima ali je teže doći do njih pa mi 350 daje za performu a 25 za xceed. Ja sam performu dobila na VV tako da ne znam kako to ide, ali sam savjetovala brata da svoj postojeći promijeni za performu pa jel mi mozete reci kako to ide. Jel se mora samostalno kupit, dal se moze zamijenit pa nadoplatit u ljekarni, preko dijabetičkog društva, kako to ide?  ???
Probaj pitati u ljekarni Kožul na VV, oni često znaju izaći u susret. Svima nam pišu 375 trakica (meni nije problem, jer i mami toliko piše pa kad se zbroji ispadne zaokruženo na 50). Probaj zamoliti svoju dr. opće prakse da ti svaka 3 mjeseca na godišnjoj razini piše po shemi 400-400-400-300 i to bi onda bilo 1500 (objasni joj situaciju, ne znam da li to smije, ali probaj)!

Offline Gorki

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Subota, 29.01.2011 u 10:50:05 »
Trenutno koristim aparat Optium xceed za mjerenje šećera u krvi, ali namjeravam preći na Accu-chek performu.
Sviđa mi se onaj multiclick za bušenje prstiju, jer ima 6 igala koje onda moram rijeđe mjenjati nego na optiumu.
A i koristi dosta manje kapljice krvi za testiranje.

No do sada sam Accu-chek koristio za verifikaciju rezultata sa optiuma, u slučajevima kad mi ej GUK bio preko 10.
I u tim slučajevima mi je redovito accu-check davao manje rezultate od optiuma, i to za 1-2 jedinice (kad je optium pokazao 13, accu-chek bi pokazao oko 11,5). PA me zanima da li je još netko primjetio takvo ponašanje accu-cheka (performa)?

Vi koji imate više dijabetičkih kilometara, koji je vaš omiljeni aparat i kako cijenite accu-chek performu?

Koliko sam vidio u uporabnoj knjizici accu-chek aparata navedeno je da prikazuje 11% manje vrijednosti od stvarne, znaci kod vecih stanja GUK-a imamo i vecu gresku u prikazu.

« Zadnja izmjena: Četvrtak, 03.02.2011 u 13:53:37 cathy »

Offline Olei

• Diabetes junior
« Odgovori #8 : Četvrtak, 03.02.2011 u 13:33:02 »
a što je sa nama koji smo daleko od zagreba? kako da mi dodemo do novog aparatića?

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Četvrtak, 03.02.2011 u 14:41:00 »
Koliko sam vidio u uporabnoj knjizici accu-chek aparata navedeno je da prikazuje 11% manje vrijednosti od stvarne, znaci kod vecih stanja GUK-a imamo i vecu gresku u prikazu.

Gdje piše to da prikazuje 11% manje rezultate od stvarnih?
Malo sam čeprkao po internetu i našao podatak da Accu check Performa u 82% slučajeva daje rezultate +-10%, dok u 97,5% slučajeva daje razultate +-15%. Što odgovara nekom ISO15*** standardu. Nigdje se ne spominje da su rezultati 11% manji. Dakle u nekih 16% slučajeva će pgreška biti veća od +y10%.

S druge strane ovo sam pronašao za Optium xceed:
"The most accurate model, StatStrip® Hospital Glucose Monitoring System, was off from the lab result by an average of 6 percent, according to findings published in Diabetes Care. The least accurate, Optium Xceed by Medisense was off by almost 16 percent. Both are available in the U.S."

Preuzeto iz:
http://www.diabetesincontrol.com/articles/diabetes-news/10433-glucose-meters-can-give-inaccurate-readings

Iz samih uvjeta definiranih u ISO15*** standardnu jasno je da aparati i ne moraju biti jako precizni:
"Ninety-five percent (95%) of the individual glucose results shall fall within ±15 mg/dL of the results of the manufacturer’s measurement procedure at glucose concentrations of <75 mg/dL and within ± 20% at glucose concentrations ≥75 mg/dL."

Anyway, sljedeća 3 mjeseca sam na Accu-chek performi, a poslije ću vidjeti. Nakon onog krvničkog lancetara kod Xceeda, mislim da se njemu neću vraćati.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Četvrtak, 03.02.2011 u 15:08:41 »
Iz samih uvjeta definiranih u ISO15*** standardnu jasno je da aparati i ne moraju biti jako precizni:
"Ninety-five percent (95%) of the individual glucose results shall fall within ±15 mg/dL of the results of the manufacturer’s measurement procedure at glucose concentrations of <75 mg/dL and within ± 20% at glucose concentrations ≥75 mg/dL."

Hvala ti za ovu informaciju. Dakle, ako je šećer jednak ili viši od 4.2, odstupanja su i po 20%.

Anyway, sljedeća 3 mjeseca sam na Accu-chek performi, a poslije ću vidjeti. Nakon onog krvničkog lancetara kod Xceeda, mislim da se njemu neću vraćati.

Ja uvijek koristim isti lancetar, onaj koji mi najbolje odgovara, a aparatiće mijenjam.

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Četvrtak, 03.02.2011 u 17:20:38 »
Hvala ti za ovu informaciju. Dakle, ako je šećer jednak ili viši od 4.2, odstupanja su i po 20%.
hmm, da. odstupanja mogu biti i do 20%. ali opet ovisi o samom uređaju.
Tražeći dalje našao sam podatke za Accu-chek compact.
On za šećer jednak ili viši od 4.2 ima sljedeće rezultate:

Unutar +-5%:   59% mjerenja
Unutar +-10%:  89% mjerenja
Unutar +-15%:  99% mjerenja
Unutar +-20%: 100% mjerenja

Za šećer ispod 4,2 ima još bolje rezultate, 100% mjerenja ima pogrešku manju od 0,55 mmol/l, a 76% manju od 0,28 mmol/l.

Ima dosta tih istraživanja po netu, ali nisu svi rezultati javno dostupni.
Nekako mi se čini da, iako jednako neprecizni, glukometri ipak pokazuju dosta razlika u preciznosti između pojedinih proizvođaća, i modela
unutar istog proizvođaća.
Iako većina istraživanja na netu kaže da rezultati svih glukometra unutar dogovorenog ISO15-whatever standarda, već razlika na
ovih par glukometara za koje sam našao podatke govori da taj ISO standard ostavlja previše prostora unutar kojeg ima loših, boljih i najboljih
modela. Možda bi se isplatilo napraviti analizu javno dostupnih rezultata za sve modele za koje ti podaci postoje.

Pokušat ću prikupiti podatke pa nešto ovdje napisati.

« Zadnja izmjena: Četvrtak, 03.02.2011 u 17:37:26 cathy »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #11 : Četvrtak, 03.02.2011 u 17:20:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.