Autor tema: Preciznost doziranja inzulina penom  (Posjeta: 3036 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivan

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Odg: Preciznost doziranja inzulina penom
« Odgovori #15 : Utorak, 18.01.2011 u 09:05:45 »
iglica na šprici je mrvicu veća nego na penu. Bodemo ga najviše puta u guzu ili natkoljenicu, rijetko kad u trbuh ili nadlakticu. Ujutro u 6 još spava, damo mu sojino mlijeko i dozu inzulina u natkoljenicu, a popodne u guzu.Ponekad se buni, kad je bio manji nije se toliko bunio, a sad sve teže podnosi ubode. Već smo se ispraksirali pa sam ubod i davanje inzulina ne traje duže od tri sekunde.

Kakav je osječaj kad si ubrizgate inzulin? Mislim, osjetite li taj sam ulazak inzulina u organizam?Većinom ga držimo u frižderu, pa je hladan, dal to osjetite?Ima li razlike u "boli" ako si dajete  (ubrizgavate) inzulin polagano ili naglo? Kako je bolje?Radi se o maksimalno 4 jedinice po ubodu.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 : Utorak, 18.01.2011 u 10:21:25 »
Hej, srčeko :-*, pozdrav mami i tati! Podsjetili ste me na dane kad sam i ja navlačila inzulin...davno je to bilo...
Ne znam koliko mogu pomoći, budući da se moje iskustvo temelji na stajalištu odrasle osobe (koja ima znatno deblje potkožno tkivo od malog djeteta :o): inzulin dajem polaganije, nekad ga osijetim kao neznatno peckanje (iako ja pen držim u torbi na sobnoj temperaturi, a tako sam radila i dok sam bila na injekcijama-pribor za uporabu je bio u debljoj torbici; naravno, ostali inzulini su bili u frižideru). Kut injektiranja je 45 (ne znam di je oznaka za stupnjeve na tastaturi :-\). Uvijek lagano prislonim iglicu na mjesto gdje bih htjela dati inzulin (već tada osijetim da li bi me na tom mjestu moglo zaboljeti-to za vas ne vrijedi, ali kad mala bebica postane veći dečko, možda će od koristi biti njemu). Boli ako pogodite kapilaru (mene, a i druge koje znam). Ako se pojavi kapljica krvi nakon uboda, postoji mogućnost da je dio inzulina iscurio van (ne mora biti) pa dodatno kontrolirajte guk.
Dobro je što mijenjate mjesta uboda, čini mi se i da ste dobra mjesta izabrali. Pazite da se na tim mjestima ne stvore potkožne kvržice (ako se stvore, nemojte mu u njih davati inzulin dok se ne "razgrade").
Ne znam da li će vam moj post imalo pomoći, ali vjerujem da Ivan ima predivne roditelje i, dok se ne osamostali (brzo će i to vrijeme doći)-u najboljim je rukama! I, mislim da ga ne boli dok ga pikate, sad je stariji pa frajer "kuži" da je to neka gnjavaža! :P
Želim vam puno strpljenja, hrabrosti i ljubavi! :cerek:

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #17 : Utorak, 18.01.2011 u 10:36:04 »
Kakav je osječaj kad si ubrizgate inzulin? Mislim, osjetite li taj sam ulazak inzulina u organizam?Većinom ga držimo u frižderu, pa je hladan, dal to osjetite?Ima li razlike u "boli" ako si dajete  (ubrizgavate) inzulin polagano ili naglo? Kako je bolje?Radi se o maksimalno 4 jedinice po ubodu.

Inzulin ne osjetim nikada, čak ni kad si dam 24 jedinice levemira prije spavanja, naravno ni ove manje dnevne doze (do 6 jedinica).
Bez obzira na brzinu ubrizgavanja. Ono što osjetim je ubod igle, ali samo ako se ubodem u "nezgodno" mjesto.
A koje je mjesto "nezgodno"? Pa obično me zaboli ako pogodim neku kapilaru, a ponekad me i pecne no ne znam što u tom slućaju pogodim (živac?, korijen neke dlake?). No u većini slučajeva (rekao bih 90%) ne osjetim ništa.

Nego, ne bi li se inzulin koji se koristi trebao držati na sobnoj temperaturi?
U frižideru držim samo inzulin koji ne koristim.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #18 : Utorak, 18.01.2011 u 22:32:57 »
Ja isto mislim da je bolje ne davati inzulin drito iz frizidera. Ovdje smo vec pricali o tome (dok nismo odlutali). Nisam nista posebno osjetio dok sam ga davao hladnog, ali nekako u to doba dogodilo mi se ovo. Ne znam ima li veze, ali prestalo je kad vise nisam davao hladnog.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #19 : Subota, 26.02.2011 u 13:17:06 »
Zbog ovog "problema" sam mail-ao svom dijabetologu. Rekao da nema potrebe za dodavanjem inzulina ako je ostala kapljica na vrhu igle ili se "izvuklo" malo pri vađenju igle.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #20 : Srijeda, 02.03.2011 u 22:11:06 »
Svejedno je za nas velike konjine. Malim ljudima takve razlike prave probleme.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #20 : Srijeda, 02.03.2011 u 22:11:06 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.