Autor tema: Preciznost doziranja inzulina penom  (Posjeta: 3036 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ocean

• Diabetički wannabe
Preciznost doziranja inzulina penom
« : Petak, 14.01.2011 u 13:32:03 »

Da li vam se ikad desilo da nakon sto se dali inzulin i izvucete iglicu iz koze a na vrhu iglice bude kap inzulina?
  Mene takve, srecom rijetke, situacije iznerede (samo u glavi ) jer ja inace dajem male kolicine tj max 3 jedinice pa me brine da li je i koliko je manje inzulina ubrizgano nego sta je trebalo.
 Inzulin dajem strogo by the book tj uvijek zadrzim pen uboden 10-ak sekundi i za to vrijeme drzim pritisnuto dugme za ubrizgavanje sve dok ne izvucem pen ali mi se ipak zna dogoditi da na iglici bude kap inzulina.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Odg: Preciznost doziranja inzulina penom
« Odgovori #1 : Petak, 14.01.2011 u 14:47:48 »
Meni se to stalno događa, ali mi nimalo ne smeta.
Probaj na stol istisnuti jednu jedinicu inzulina.
Dobit češ jednu veću kapljicu.
Nakon što to napraviš ostat će ti na vrhu igle jedna manja kapljica.
Nju ispusti pored ove veće.
Kao pto vidiš, razlika u veličini kaplica je znatna, ovako na prvi pogled ja bih rekao da je prva oko 4 puta veća od druge.
A ja pretpostavljam da je taj dio ionako trebao završiti na igli, pa se ne zabrinjavam oko toga.

Meni više zabrinjavaju situacije u kojima si pogodim neku veću kapilaru kad se piknem u nogu recimo.
I pri tome iscuri određena količina krvi, koja sigurno sadrži i nešto inzulina.
E pa kako taj "izgubljeni" inzulin procijeniti i nadoknaditi? 

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #2 : Petak, 14.01.2011 u 15:20:04 »
ha, ako cemo detaljno jedna prosjecna kapljica bi trebala biti oko 0.04545 ml, a ti ostatak koji je iscurio/ostao na igli usisi u posebnu medicinsku iglu pa izmjeri koliko je to mililitara te jednostavnom matematickom racunicom mozes izracunati koliko % inzulina je razlika izmedju ubodenog i ostatka. Ili usporedi 1 jedinicu istisnutog inzulina sa ovime sto ti je ostalo 'viska'.
Osobno mislim da se oko kapljica ne bi trebali toliko zabrinjavati. Cak sam i siguran da plus minus 1 pa cak u nekim slucajevima i 2 jedinice inzulina ne bi igralo vecu ulogu...
Mene vise brine Murphyjev T1 zakon dijabeticara: Ako imas crvenu majicu, neces pogoditi kapilaru. Au contraire ako imas bijelu, vjerojatnost je vise nego velika da ces pogoditi kapilaru. Vjerojatnost takodjer raste i ako je bijeli odjevni predmet skuplji i satkan od finije tkanine.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Petak, 14.01.2011 u 18:30:05 »
Nakon svakog davanja inzulina mi na vrhu ostane mala kapljica (isto držim nekoliko sekundi sa stisnutim penom) i mislim da je to u redu. Pošto je sve to prošlo razne kontrole, znači da nije kvar na penu/igli ili naša greška, već da jednostavno stvar tako funkcionira. Ako ti je guk u redu, nemaš se oko čega brinuti - znači da si dao dovoljno jedinica.
Ovo što je Svebor rekao je istina. Znalo mi se dogoditi da pogodim kapilaru i da iscuri kapljica krvi s inzulinom pa sam si dodatno mjerila guk i korigirala ukoliko je bilo  potrebno.
Davno mi se dogodilo da sam dala inzulin (dugodjelujući, više se niti ne sijećam koji je bio- mixtar 30-ako me sjećanje služi) i vrlo brzo roknula u jaku hipoglikemiju, jedino objašnjenje je bilo da sam pogodila žilu pa da je sve frknulo direktno u krv. Da li vam se to ikada dogodilo i da li je to moguće? :ne zna:

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Petak, 14.01.2011 u 19:16:47 »
I meni redovno ostaje ta mala kapljica na penu, ali ne brinem neku brigu zbog toga, iako i ja dajem male doze 3-6 jedinica po obroku.

I da, dogodilo mi se baš sinoć, mislim da sam pogodila neku žilicu i nakon pola sata sam bila u hipoglikemiji s GUK-om 2.0.
Uf, bilo je grdo. :(

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #5 : Petak, 14.01.2011 u 19:24:40 »
Sra.., znači, i tebi se dogodilo. I inače me frka hipa, znam da sam nakon toga dugo bila u strahu, pogotovo jer je bio dugodjelujući i sve je otišlo u krv, znam da sam se trpala i trpala hranom i jedva se digla. Uh, ne volim se toga niti prisjećati.

ana12345

• Gost
« Odgovori #6 : Petak, 14.01.2011 u 21:09:33 »
da se padne u hipo jer se potrefila zilica?!
iskreno, ovako nesto prvi put cujem.
no dobro, mozda ce netko moci to objasniti.
u svakom slucaju, kod sebe tako nesto nisam nikada primjetila.

ana12345

• Gost
« Odgovori #7 : Petak, 14.01.2011 u 21:19:56 »
ok. ne mogu se ipak ne zacuditi i to dobro zacuditi..
inzulin je hormon. njega nema u krvotoku, on samo sluzi za regulacija secera u krvotoku.
kako moze doci do hipo stanja pa da si ga teoretski u venu spicim?!
ok,, mozda ja ne znam neke osnove :-)

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #8 : Petak, 14.01.2011 u 21:52:07 »
inzulin je hormon. njega nema u krvotoku, on samo sluzi za regulacija secera u krvotoku.
kako moze doci do hipo stanja pa da si ga teoretski u venu spicim?!

Ako ga nema u krvotoku, kako bi mogao služiti za regulaciju šećera u krvotoku?!?! Inzulin dajemo pod kožu zbog polagane apsorpcije u krvotok. Da si ga spičiš u venu, došao bi naglo i direktno u krvotok i to bi te fino bacilo u finu hipoglikemiju. Inače, svi hormoni se nalaze u krvotoku, koji smisao bi im inače bio? Naravno, luče se iz žlijezda, ali da bi se izlučili u ...krvotok...
Nemam vremena sad objašnjavati, ali nikako ga nemoj dati u venu! :W

ana12345

• Gost
« Odgovori #9 : Petak, 14.01.2011 u 22:12:06 »
da,ok. nije mi palo nikad na pamet da mi inzulin kola po zilama.
ocito mi osnova zatekala.
nije mi jos palo na pamet da se ubodem u venu :W

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Nedjelja, 16.01.2011 u 01:11:07 »
Što se tiće ostatka inzulina na igli...
Ostatak je prilično konstantan i uračunat je u broj jedinica koje si svaki put sprašimo.
Definitivno nije razlog za obračanje pažnje, a kamoli zabrinutost i paniku.

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 17.01.2011 u 09:38:50 »
Meni su davali penom, i to onim koji ima podjelu na pola jedinice. i uvijek je ostala kap na vrhu igle, samo je nekad bila manja, nekad veća.
Sada mi daju iglom, malo je manje praktično nego penom, imam jedan ubod manje( pošto koristim Actrapid i Insulatard), na igli ne ostaje ništa i šećeri su mi dosta bolji, tako sa mislim da ta kap na vrhu pena nije baš zanemariva.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #12 : Ponedjeljak, 17.01.2011 u 10:46:57 »
Kad malo okrupnis precizno doziranje postat ce manje vazno. Nama glomaznima jedinica vise - jedinica manje nis ne znaci.

S injekcijom se zbilja moze preciznije dozirati nego s penom?  ??? Kako to uopce izgleda?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 17.01.2011 u 14:08:13 »
Kad malo okrupnis precizno doziranje postat ce manje vazno. Nama glomaznima jedinica vise - jedinica manje nis ne znaci.

S injekcijom se zbilja moze preciznije dozirati nego s penom?  ??? Kako to uopce izgleda?

Iz ampule koja se stavlja u pen se izvuče prvo Actrapid-šprica je podjeljena po pola jedinice - jedna crtica = pola jedinice, uvijek izvučem malo više nego što mi treba, kvrcneš po šprici da se eventualni mehurići zraka skupe na vrhu, istisneš višak nazad u ampulu, zatim postupak ponoviš sa Inzulatardom, samo što s njim moraš biti pažljiviji, jer se u šprici se već nalazi Actrapid, pa nesmiješ izvući više nego što ti treba jer kad se inzulini pomješaju više ga nemožeš istisnuti, omjer neće više biti isti. Ako pogriješiš sa inzulatardom, smjesu treba baciti i ponoviti postupak.Kod davanja inzulina na igli šprice gotovo da ne ostane ništa.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 17.01.2011 u 21:34:04 »
Pretpostavljam da su vrlo tanke sprice u igri. Pola jedinice je maljusna kapljica. Kako Ivan podnosi pikanje, jel se navikao ili se buni?

Meni je samo pikanje ispalo manje opterecenje nego sto sam mislio na pocetku. U djetinjstvu sam bio jedan od onih hrabrih decki koji se redovito ruse u nesvjest pri vadjenju krvi i sl. Na pocetku sam radio raspored obroka i davanja inzulina tako da ustedim ubode. Sjecam se da sam se jednom probudio iz sna na temu "zar cu se zaista morati bosti do kraja zivota"?

Nekako sam uspio uvjeriti podsvjest da "ja" pocinjem tek nekoliko centimetara ispod koze i da se po salastoj medjuzoni smije bockati. Sad radije bodem 2x za jedan obrok nego da sprasim vise nego sto ce mi trebati. Ispalo je da opterecenje nije u bockanju, nego u tome sto stalno moras misliti gdje ti je pribor, koliko si pojeo, koliko trebas dati...

U ne tako dalekoj buducnosti svi cemo imati pametne pumpe koje ce mjeriti i misliti za nas. A mi cemo se lijepo opustiti kako dolikuje pravom kiborgu  8)
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 17.01.2011 u 21:34:04 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.