Autor tema: Kada dajete NovoRapid?  (Posjeta: 2662 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ocean

• Diabetički wannabe
Kada dajete NovoRapid?
« : Srijeda, 12.01.2011 u 22:05:46 »

Procitao sam neke postove koji su me zbunili pa vas pitam:  Kada dajete NovoRapid? Prije ili poslije jela?

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: Kada dajete NovoRapid?
« Odgovori #1 : Srijeda, 12.01.2011 u 22:13:53 »
Preporuka je 15-30 minuta PRIJE jela.
U nekim slucajevima moze i za vrijeme jela, ali to ovisi od situacije i od terapije koja se primjenjuje...
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Srijeda, 12.01.2011 u 22:20:34 »
Ja ne bih davala tako brzi inzulin čak pola sata prije jela, osim u situaciji kada mi je šećer viši nego što treba biti.

Tony, zar ti daješ bolus 30 minuta prije jela?

Kad sam bila na Actrapidu, koji ima znatno sporiji početak djelovanja u odnosu na NR, onda sam davala 30 minuta prije jela.

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Srijeda, 12.01.2011 u 23:08:40 »
Prije jela, ali puno manje nego Tony. Koliko me sječanje služi, Novorapid djeluje (naravno, nismo svi isti) cca 2 sata, pa mi 30 minuta prije izgleda previše (kad se sjetim onih dijagrama djelovanja). A i u "bolničkim danima" davali su nam ga neposredno prije obroka.
Po meni - do 10 min prije obroka :)

Offline ocean

• Diabetički wannabe
« Odgovori #4 : Srijeda, 12.01.2011 u 23:16:44 »
 To me i buni. Vi svi, izgleda mi, dajete inzulin prije jela.
 Za vrijeme boravka u bolnici u Italiji kad mi je otkriven DM1 mene su naucili  ( i uveli u praksu) da dajem inzulin odmah poslije jela.
S time se slaze i ljecnica u ST koja me sad vodi. Razlog za to je da kad zavrsis rucak onda znas tj procjenis koliko jedinica inzulina trebas dati a to je ovisno ono sta si pojeo i koliki je SuK bio prije jela. To mi ostavlja mogucnost izbora za vrijeme rucka sto cu jest tj nisam prisiljen pojest nesto samo zato jer sam vec dao inzulin i sad ga "treba pokriti" ugljikohidratima.
 Na drugu stranu UH iz hrane nisu toliko brzi da mogu napraviti stetu dok NovoRapid (kojeg dam max 5 minuta poslije jela) ne pocme djelovat.
 Ima li jos netko radi ovako kao i ja?

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #5 : Četvrtak, 13.01.2011 u 06:47:51 »
JA radim ovako kao ti, cisto iz tog razloga sto moja prehrana nije dijetalna, pogotovo u restoranu drustvene prehrane. jedan daj je jako masno, drugi dan ne pojedem sve zbog ne znam cega, tako da je jedino rjesenje dati inzulin poslije jela ili za vrijeme jela(ja sam na pumpi pa mi nije nikakav problem).
Moja doktorica nije ljubitelj mog sistema, ali se slaze samnom da je to manja steta nego odklizati u hipo zbog previse inzulina, a premalo pojedene hrane.

Hvala na ispravkama. moj prvi post seo odnosi na actrapid, a ne na novorapid. Novorapid i Humalog idu max 15 minuta prije. mea culpa

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Četvrtak, 13.01.2011 u 08:10:31 »
Nas su u dnevnoj ucili da si dajemo NR neposredno(do 5 min) prije jela ako je GUK u normalnom rasponu (4-7).
Nakon jela ako je GUK nizak (ispod 4).
A 10-20 minuta prije jela ako je visok (recimo 8 ili više).

Naravno ako ne znaš što češ jesti onda je nezgodno dozirati inzulin prije jela.
U mom slučaju problem nastupa dok sam na poslu jer se hranim u menzi. Pa bi ponekad možda htio pojesti
povrće uz ručak (umjesto krumpira, riže,...) ali pošto se "napucam" prije onda ne smijem izbjeći ugljikohidrate u obroku.
Zato uvijek uzimam oko 3 JUHe za svaki obrok (45 grama ugljikohidrata) i uvijek si dajem jednake jedinice NR prije svakog obroka (3d-4r-6v).
Nije idealno jer me malo ograničava u izboru hrane, ali barem mi dobro regulira GUK.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #7 : Četvrtak, 13.01.2011 u 11:11:50 »
Nas su u dnevnoj ucili da si dajemo NR neposredno(do 5 min) prije jela ako je GUK u normalnom rasponu (4-7).
Nakon jela ako je GUK nizak (ispod 4).
A 10-20 minuta prije jela ako je visok (recimo 8 ili više).

Ovog principa se ja pridržavam. Ako je 8 ili više pričekam 20-30 min. Obično znam što ću jesti pa nije problem s doziranjem jedinica, a ako pojedem više-dam bolus (obično tada izmjerim guk 1,30 min. nakon jela pa tek tada korigiram po principu: jedna jedinica za smanjivanje guk-a za 2-2,5). Bar kod mene tako djeluje.

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #8 : Četvrtak, 13.01.2011 u 11:26:55 »
I, još nešto-meni NR djeluje oko 3 sata pa ponekad moram nešto dodatno pojesti da ne padnem u hipo, npr. ako mi je 2 sata nakon jela guk oko 5, moram još nešto pojesti (obično neku voćku).

ana12345

• Gost
« Odgovori #9 : Četvrtak, 13.01.2011 u 12:56:08 »
malo me cudi da bas u italiji gdje jedu na duze vremensko razdoblje, rucku nikad kraja:-).. preporucaju nakon jela dati inzulin.
na novorapidu sam i odmah si ga dam cim pocnem jesti jer on odmah i pocne djelovati.
procijenim kaj cu pojesti, ako mi se ne jede toliko, a dala sam si inzulina, pojedem onda i neki slatkis, vocku, bilo kaj.
ako se preracunam pa pojedem vise-nakon tog jela jos dodatno korigiram i dam si jos inzulina.
mene kad su pitali u bolnici sta bi radje, dali inzulin da moram cekati pola sata ili ovaj sam se odlucila za novorapid.
to mi je puno jednostavnije nego da kalkuliram sto cu za pola sata jesti.
kakva jesam, jos bi zaboravila koliko sam si dala i kad:-)

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Četvrtak, 13.01.2011 u 13:28:44 »
ja sam još friška, pa se dosta držim uputa koje su mi dali, tako da Novorapid dajem neposredno prije jela ako je GUK 4-7, a  ako je niži od 4 onda neposredno nakon pojedenog obroka.Držim se tablice dijete od 1900 kca koju su mi predložili, pa su mi i obroci UH raspoređeni po principi doručak 3 jedinice UH, ručak 3 UH , večera 2 UH  i to pokrivam NOvorapidom 3+4+4-6.
Slično  kao i Svebor.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #11 : Četvrtak, 13.01.2011 u 13:40:27 »
Cesce poslije nego prije. Kako na poslu takodjer jedem kao i gore navedeni, ne bih se volio dovesti u situaciju da se nabodem, pa da odem jesti, kadli tamo ne radi kuhinja, nema struje, sve rezervirano ili slicno, a ja nafiksan.

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #12 : Četvrtak, 13.01.2011 u 15:43:37 »
U tom slucaju ide pjesma..."osjecam se haj, mozak baj baj"   :)
Bean there,
done that...only once, and never again!

Offline Olei

• Diabetes junior
« Odgovori #13 : Četvrtak, 13.01.2011 u 16:27:32 »
obično dajem inzulin nakon obroka, osim, levemir. još u dnevnoj bolnici su mi tako preporučili jer izgleda mi organizam sporije probavlja hranu, čak su mislili i prijeći na sporiji inzulin, ali smo skuzili da davanje iza obroka rijesava problem,  dok kod levemira mi bolje pase da ga dam sat vremena prije zadnjeg obroka prije spavanja i ne bi vjerovali najbolje mi pase kad pojedem komad običnog kolača jer mi se složeni šećeri sporo razgrađuju i nema onih skokova guka tako da je cijelu noc podjednak dok mi recimo snita kruha i jogurt manje pasu jer dizu guk, tako da me neke stvari znaju jako iznenadit. Ali ponekad imam problem u onim danima u mjesecu kad bi jela i jela i onda poslijepodne pojedem UH i dajem inzulin nakon toga ovisno o količini jer je glad prevelika  :visi:

ana12345

• Gost
« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.01.2011 u 18:23:38 »
ne bodem se ni ja prije u tom smislu dok jos nisam za stol sjela i vidjela kaj je na meniju:-)
jednom sam tako bila pozvana na veceru, ubodem se prije juhe, kad li stize glavno jelo u jako maloj kolicini..
neugodna situacija:-) srecom, stigao je i desert koji me izvukao iz hipa i obostrane neugode:-)
tako da od tog dogadjaja kad sam negdje tako u gostima se bodem nakon juhe kad vidim kaj ce mi stici na tanjur.
tako se ne bodem nikad prije jela dok ne vidim to jelo pred sobom, na svom tanjuru:-)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.01.2011 u 18:23:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.