Autor tema: ASPARTAM  (Posjeta: 2233 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Eva

• Moderator
  • Spol: Ženski
ASPARTAM
« : Petak, 07.01.2011 u 21:49:44 »
http://www.galaksija.com/aspartam.htm
Vidim da ste već raspravljali o sladilima, ali je prošlo dosta vremena pa otvaram novu temu.
Nemilice sam se iznenadila kad sam otvorila gornju stranicu i pročitala koje su posljedice korištenja aspartama. Znala sam da nije baš najzdraviji izbor (sve čula, ništa konkretno pročitala - do sada) pa sam otkrila steviju i prešla na nju (bar što se kave i čaja tiče). Ali, žvakaće, bomboni, čokolade...nakon pročitanog, mislim da mijenjam navike.
Naime, od kada imam DM, doslovno sam pretrpana aspartamom (crna kava-3 zaslađivača, puno čaja pa puno i spomenutog + žvakaće i dr. slatkiši) - mislila sam da nema posljedica pa sam se tako i ponašala!
Nažalost, kad sam pročitala simptome uporabe aspartama, nisam mogla vjerovati - puno njih sam doista i imala (čemu dr. nisu znali uzrok!), npr. vrtoglavice, mučnine, nesanice.
Zanima me da li je itko od vas konzumirao velike količine trenutno mi omraženog aspartama i da li je uočio negativne simptome?!
Cathy :mig:, možda ti možeš pomoći (koliko sam shvatila, ti si kemičarka?) - da li je fakat toliko opasan, akumulira li se u tijelu, odnosno, ako sam ga sad prestala uzimati, da li će se tijelo (i kada) očistiti od njega? Unaprijed hvala, baš se osijećam ko neinformirana tuka! :(

Offline krcko

• Administrator
Odg: ASPARTAM
« Odgovori #1 : Petak, 07.01.2011 u 22:14:09 »
Izbjegavam umjetna sladila koliko mogu. Tu i tamo koristim malo stevije. Sigurno nisu korisna, ali moram naglasiti da si linkala iznimno los i nepouzdan izvor.

Evo nekoliko horror tekstova na istom sajtu:
http://www.galaksija.com/planeta/dijabetes.htm
http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=280

Pls nemojte se zivcirati citajuci to. Linkao sam zato sto svaki dijabeticar iz aviona vidi da uglavnom pisu gluposti.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #2 : Petak, 07.01.2011 u 22:37:34 »
Linkani tekst je hoax.

Pisao ga je netko tko ne zna ništa o kemiji. Zamjerili su im se aspartat (kojeg u tekstu pogrešno nazivaju "aspartična kiselina"), glutamat i fenilalanin. Radi se o tri aminokiseline, koje su sastavni dio proteina koje svakodnevno konzumiramo.

Fenilalanin škodi jedino oboljelima od fenilketonurije. To je nasljedna bolest koja se utvrđuje u rodilištu, jer sve novorođene bebe testiraju se na nju. Nemoguće je da netko boluje od fenilketonurije a da ne zna za to.

Ja ne znam ništa o potencijalnoj (ne)škodljivosti zaslađivača aspartata, nisam toksikolog. Struka kaže da nije škodljiv, koliko mi je poznato.

Od umjetno zaslađenih stvari, konzumiram jedino Cocacolu light, kad je nađem u Konzumu. To nije zato jer se bojim umjetnih zaslađivača, nego je tako ispalo, ne volim wannabe slatkiše, nisu mi uzbudljivi ;D

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #3 : Petak, 07.01.2011 u 23:10:01 »
Hej, vas dvoje, tnx :-*, utješili ste me. Krcko, ova dva linka su totalna katastrofa! Nažalost, puno ljudi puši te fore :bonk: Svejedno, sad sam na steviji (dok i njoj ne prepišu kancerogena svojstva :trk:). U svakom slučaju, dosta je bilo s tim zaslađivačima, stvarno sam pretjerivala. Treba se držati zatne sredine! Također se nadam da se te tvari ne akumuliraju u organizmu i da mi to svaki dan fino popiškimo i pokakakmo!  ;D Brzi ste, bravo ljudi, to volim! :kiss:

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #4 : Subota, 15.01.2011 u 00:52:53 »
Ja sam svojedobno konzumirao puno zaslađivaća i puno cole light/Zero i nikada nisam imao problema s nikakvim simptomima.
No, po internetu postoje brojne kontroverze i ozbiljni ljudi koji su posvetili puno života u dokazivanju štetnosti aspartama... Posebno je zanimljiva informacija da ga je Americka FDA (www.fda.gov) prvo zabranila, pa nakon brojnih lobiranja pustila u USA, itd....

No, ipak sam se skinul sa tog :)
Cola se pije samo izvan Zagreba i kada mi ju netko drugi kupi (i još kad je teeeška kriza (op. a.))
A tek u svaki treći čaj lupim jednu tabletu nekog od tih sra...nja.

Vi koji ste sigurni da ne možete bez zaslađivaća dva glupa trika:
1) ne stavljajte ga u vrući čaj/kavu, već kad se malo ohladi
2) popijte prvi gutljaj bez ičega, potom stavite samo jednu tabletu, strpite se da se fino otopi i bit će vam slatkooo :)

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Subota, 15.01.2011 u 09:49:48 »
Izbjegavam ga koliko god mogu, ali se ipak ponekad počastim natrenčekom u čaju.
Btw.Davore hvala na savjetima,probat ću  :)

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #6 : Subota, 15.01.2011 u 10:10:17 »
Jebada je što je se aspartam nalazi u svim žvakaćima o kojima sam ovisnik, ali i to sam sada reducirala. Stevija je sasvim ok. Ann, nisam sigurna, ali mislim da u natreenu nema aspartama, provjeri. Ali, neko drugo sr... je stavljeno pa i njega valja izbjegavati. Odlučila sam te umjetne zaslađivače ograničiti na minimum, stevija je biljka pa se nadam da za 20 god. i nju neće staviti na crnu listu! :ne zna:

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Subota, 15.01.2011 u 21:02:27 »
Nju su tek nedavno skinuli s crne liste. Biti biljka nije nuzno olaksavajuca okolnost po pitanju otrovnosti :police:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #8 : Subota, 15.01.2011 u 21:08:43 »
Ali znanstveno provjerena i obrađena biljka bi trebala biti olakšavajuća okolnost (ako je stevija tako i obrađena). Znam, znam, sigurno bunikom neću puniti pitu :rofl: Ni s makom ne namjeravam prtljati... ;D
Zašto je bila na crnoj listi?

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Subota, 15.01.2011 u 21:10:40 »
Nemam sad Natren pri ruci da provjerim, ali istina, i ako nema aspartama ima nekog drugog smeća u sebi :ne zna:

I ja nekako radije uzmem steviju, ali nemam je trenutno,trebala bi si naručiti, a i nekako mi nije fina, ono nužno zlo.I dugo se topi.

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #10 : Subota, 15.01.2011 u 21:18:13 »
Da, nije baš najukusnija, baš nužno zlo. Ipak, puno mi je finije s njom nego bez nje. Čaj sa stevijom mi je puno bolji nego kava, ali prolazi. Super mi je što sam našla steviju u tableticama pakiranu kao ostali zaslađivači.

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Subota, 15.01.2011 u 21:37:26 »
i ja ju lakše popijem s čajem, iako čaj mogu bez ičega, ali kavu ne mogu ako nije slatka. :ne zna:

Offline mirnela

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #12 : Nedjelja, 27.03.2011 u 23:07:25 »
Super mi je što sam našla steviju u tableticama pakiranu kao ostali zaslađivači.
a gdje si je našla pakiranu u tableticama?

ja sam je našla jedino u tekućem obliku u ljekarni...

Offline ann

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 28.03.2011 u 09:07:01 »
Ja sam ju naručivala preko neta

http://www.steviana.hr/

Offline Eva

• Moderator
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 28.03.2011 u 09:59:00 »
Evo, Ann ti je odgovorila...koristim i njihovu steviju u prahu, pogledaj njihov popis.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 28.03.2011 u 09:59:00 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.