Autor tema: čokolada za kuhanje ili...  (Posjeta: 725 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline mirela78

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
čokolada za kuhanje ili...
« : Četvrtak, 16.12.2010 u 22:38:31 »
Kako su Božić i Nova godina već iza ugla, imam pitanjce. Do sada mi nije bio problem ne jesti slatko i kolače, ali otkako sam trudna ne mogu odoliti.
Koji god kolač bih htjela napraviti, ide ili čokolada ili šlag. Kod nas nigdje nisam našla light šlag, a "normalni" se ne usudim uzimati.
E sad, što se tiče čokolade. Po vašem mišljenju što je bolje (sigurnije) za nas dijabetičare. Čokolada za kuhanje ili čokolada sa 70% ili više kakaa? Ne kao glazura nego kao sastojak u kremi.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Odg: čokolada za kuhanje ili...
« Odgovori #1 : Petak, 17.12.2010 u 08:20:37 »
Nemam baš previše dijabetičkog iskustva, no moram reći da ne mislim da su "normalna" čokolada i šlag zabranjeni za nas dijabetičare.
Bitno je imati mjeru i znati koliko ugljikohidrata uzimamo sa svakim obrokom.

Npr, prije nego što sam dobio dijabetes znao sam raditi čupavce (tijesto+čokoladni preliv+kokosovo brašno).
U početku, dok nisam bio dovoljno educiran, smatrao sam da su čupavci za mene svršena stvar.
No sada znam bolje, i sad ih opet radim. Jedino što ih onda ne pojednem 5-6 komada kao inače, nego 1 ili 2.
A prije toga pojeden obrok s manje ili ništa ugljikohidrata (npr meso s povrćem).
Najbitnije je znati procjeniti omjer (postotak) ugljikohidrata u kolaču, zatim izmjeriti njegovu težinu i odrediti koliko ugljikohidrata uzimamo s
jednim kolačem. Npr, ja sam procjenio da je u jednom čupavcu udio ugljikohidrata oko 60%. a kad ih napravim obično su teški oko 30 grama.
Dakle jedan čupavac=nešto više od 1 JUHe (jedinice ugljikohidrata - 15grama).

Normalne čokolade imaju otprilike 50% ugljikohidrata, a one s višim udiom kakaa nemaju puno manje.
Pa ako nam je normalna čokolada bolja, zašto si je uskratiti.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #2 : Petak, 17.12.2010 u 08:30:01 »
To je dobro generalno govoreći, svebor, hvala na odgovoru. Ipak, u trudnoći je bitno da šećer ne skače preko 7, eventualno 7.8 (kao najviši skok, nakon jela). Ja nisam trudna, u redovnoj prehrani povremeno konzumiram "prave" slatkiše (brojim UH), ali činjenica je da nakon takve hrane imam veće skokove, koje ponekad moram dodatno korigirati, i činjenica je da mi sve te aktivnosti utječu na stabilnost. U trudnoći nisam jela hranu visokog GI u redovitoj prehrani. :ne zna:

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Petak, 17.12.2010 u 11:55:43 »
Zbog trudnoće me najviše i zanima. Pogotovo što sam sad u nekom periodu kada mi šećeri skaču bez razloga. Ne prelaze 8, ali ipak... Sad više ne vodim brigu samo o mom tijelu i organizmu.

Sve više razmišljam da umjesto čokolade stavim kakao. Možda da napravim jedan probni  :misli:  pa makar ga bacili.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #3 : Petak, 17.12.2010 u 11:55:43 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.