Autor tema: Dnevnik samokontrole - da li ga koristite i kako?  (Posjeta: 911 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Dnevnik samokontrole - da li ga koristite i kako?
« : Utorak, 23.11.2010 u 22:31:57 »
Pretpostavljam da vas većina zapisuje podatke o razini šećera i količinu danog inzulina u nekakav dnevnik.
Vjerojatno manji broj zapisuje i unos ugljikohidrata (u JUHama ili gramima), a još manje aktivnosti.

No zanima me kako koristite te podatke?

Ja npr. zavirim u taj dnevnik svaki put kad mi je šećer iznad normale, pa pogledam kada sam u isto vrijeme imao
toliku razinu šećera i koliko sam si inzulina dao i koliki je šećer bio nakon toga. Na taj način pokušavam dobiti bolju regulaciju, izbjeći
prekomjerno ili premalo doziranje. Čini mi se da to pomaže, ali nije baš jednostavno pronaći odgovarajući podatak u tom dnevniku kad mi zatreba,
a da ne spominjem da taj dnevnik ionako traje nekih 5 mjeseci prije nego što se potroši.

Da li možda postoji neki web alat koji omogućuje upis podataka koje upisujemo u dnevnik (GUK, inzulin, JUH-e), te kasniji dohvat
tih podataka na osnovu nekih parametara?

Npr. recimo da si prije ručka izmjerim šećer 8, a da želim to smanjiti na 5,5 2 sata nakon ručka, pa onda upišem te podatke u neku formu,
ona pretraži moje osobno unešene podatke za zadnjih 6 mjeseci i pronađe takav slučaj i napiše koliko sam si tada dao inzulina,
ili mi da podatke o tome kako sam u prošlosti snižavao šećer s 8, s kojim dozama, i koji su bili rezultati.

Ako tako nešto ne postoji, mislite li da bi vamo koristilo da postoji?

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
Odg: Dnevnik samokontrole - da li ga koristite i kako?
« Odgovori #1 : Srijeda, 24.11.2010 u 00:14:09 »
ja nemam dnevnik, nego si pišem u običnom wordu (sa zadnjim datumom na vrhu), pa mejlam dr prema potrebi

tako se (barem meni) nešto lakše snaći jer postoji CTRL+F pa upišeš broj ili info koji tražiš

al nije zgodno za nosati okolo, da

podatke trenutačno koristim za to da se nad njima užasavam   :(
(neko grozno nerviranje danas i porast šećera za 12 mmola u 15 min :( )

meni bi svakako pasala neka tablica online u koju mogu upisivati i isprintavati, ali nemam pojma o excelu ni o sličnom, pa..

^-^

Offline Petar_Kc

• Diabetički wannabe
« Odgovori #2 : Srijeda, 24.11.2010 u 22:47:28 »
Ne znam koji aparat za mjerenje GUK-a koristiš, recimo ja koristim Optium Xceed i naručio sam preko svoje dijabetologinje usb kabel pomoću kojeg spajam aparat sa računalom i uz kabel je došao cd sa aplikacijom CoPilot Health Management System u koja u sebi sadržava bazu podataka u koju spremam rezultate mjerenja. Mogu se postaviti željene vrijednosti GUK-a za svako doba dana (primjer: prije doručka da se kreče između 4 - 6 mmol/L, nakon obroka 6 - 10 itd.), pa se može voditi evidencija fizičkih aktivnosti, pa koliko jedinica inzulina se unese i kojeg tipa (Novorapid 6 j, Levemir 6 j) itd. Uglavnom sve se može zabilježiti, pa kasnije kada neki podatak zatreba se lako nađe. Svi podaci se mogu vidjeti u nekoliko reporta (tablice, razni grafovi) i mogu se isprintati ili staviti u pdf.

Uglavnom dobro bi bilo vidjeti dal tvoj aparat ima mogućnost da se poveže sa računalom i ako ima dal se može negdje naručiti sa pripadajućim softwerom.

Inače podatke upisujem i u dnevnik samokontrole jer mi je to ostalo u navici  :)

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Srijeda, 24.11.2010 u 23:06:29 »
Pazi sad ovo: u moj ultra smart glukometar mozes utipkati podatke o inzulinu, klopi, fizickoj aktivnosti. Cak i bizarnosti poput posjeta doktoru, prehlada i sl. Onda sve skupa prebacis na komp i analiziras do mile volje. S time ti dnevnik zbilja nije potreban.

Priznajem da sam nakon pocetnog igranja odustao od svega osim evidentiranja inzulina. Uz to jos uvijek vodim i papirnati dnevnik, ali u njega prepisujem podatke iz glukometra kad se nakupe. Zbilja sam opsesivno-kompulzivan
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Četvrtak, 25.11.2010 u 07:38:10 »
Ono o čemu sam ja razmišljao me navela hrpa dijabetičkih aplikacija koje sam našao za iPhone.
Sve su one ok, manje više, ali niti jedna mi ne nudi ništa više od zabilježavanja vrijednosti za GUK, inzulin, JUHe i aktivnosti.
i kasnije gledanje toga u raznim grafovima i slično.

Ja bih volio imati aplikaciju u kojoj ću na osnovu do tada upisanih gore navedenih vrijednosti (za period od 1 god recimo) moći utipkati
trenutnu vrijednost šećera, upisati količinu JUHe koju namjeravam pojesti i eventualno aktivnost u sljedeća dva sata.
Pa da mi aplikacija ponudi količinu inzulina koju si trebam dati da bi mi željena vrijednost GUK nakon dva sata bila X.

Nije da mi je tako nešto potrebno trenuto, jer mi je šećer dosta uredan i količine inzulina koje dajem su uvijek iste (3+4+6) ali kad honeymoon period
prestane pretpostavljam da će biti drugačije. I sada mi se dogodi da odem u hipo nakon vježbanja zbog krive procjene, ili u hiper nakon nekog jela koje
obično ne jedem (pizza i slično).

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #5 : Četvrtak, 25.11.2010 u 15:49:58 »
Na FER-u rade projekt elektronickog dnevnika...
Eto sto sam na email dobio...

Pristup aplikaciji:
www.dijabetesmonitor.org

Sva dodatna pitanja možete postavljati direktno meni na mail:
podrska@dijabetesmonitor.org

Srdačan pozdrav,
Ivan Paladin

Pretpostavljam da na navedeni mail mozete zatraziti pristup sustavu.
Ja sam pogledao, i zbilja projekt obecava.
Ima malo o tome i na webu...
http://www.zadi.hr/dijabetes/index.php?option=com_content&view=article&id=261:meunarodna-radionica-tehnika-podrka-pacijentima-oboljelima-od-dijabetesa-13092010&catid=29:aktivnosti&Itemid=2

Ta radionica je prosla, no mislim da ce biti zanimljivo procitati.

« Zadnja izmjena: Četvrtak, 25.11.2010 u 15:52:03 Tony »
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Četvrtak, 25.11.2010 u 22:34:10 »
Zvuči zanimljivo, pretpostavljam da se u tom monitoru radi o sljedećem:
"Sekcija II: Udaljena njega pacijenata oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj – Kako IKT
može poboljšati samokontrolu i njegu pacijenata oboljelih od dijabetesa? Elektronički dijabetički dnevnik – hrvatska inačica"

Da li netko ovdje sudjeluje u testiranju i može reći kako ta aplikacija radi?

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 25.11.2010 u 22:44:12 »
MA, sudjelujem ja.
Aplikacija trenutno radi tako da sam rucno unosis podatke u sustav, i to je to.
Radi se jedan proizvod koji bi trebao kolektirati sam podatke sa glukometra, i u buducnosti to automatski slati u bazu kada dobije wireless konekciju na net.
U nacelu je jako dobro osmisljeno, i razradjeno.
Sada cekam prezentaciju automatiziranog modula da vidim kako ce to raditi.
Decki su to zbilja super slozili, i sada dalje razvijaju svoju viziju.
Kako se preko toga mogu slati i drugi podaci , EKG, i slicno, oni su razvili scaner koji je montiran u elektronsku vagu. Sada kada se izvazes, on automatski racuna BMI, kolicinu masti, tkiva i sl.
Takodjer u tom trenutku odscanira tvoja stopala, te sprema jog file. Kada pogledas te fileke vidis odmah ako dolazi do nekih promjena na nogama, a znamo da ona prvo krecu i da smo mi slatki u rizicnoj skupini.

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Petak, 26.11.2010 u 08:31:20 »
Ok, dakle ideja aplikacije je praćenje dijabetičara (za sada ručno a kasnije automatski s glukometra) i kolektiranje podataka za kasniju analizu.
ili ima još neki aspekt koji nisam uhvatio? Na koji će način to pomoći osim u sistematiziranju podataka na jednom mjestu i automatizaciji upisivanja očitavanja s glukometra?

Offline Tony

• Administrator
« Odgovori #9 : Petak, 26.11.2010 u 09:53:35 »
u tome sto imas obradu podataka, i u tome sto ce dijabetolog/ti moci pristupiti podacima od svugdje gdje ima dostupan net.
Je, glavna prednost je sistemtizacija, i nemogucnost da "izgubis" dnevnik ili ti ga netko uzme...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #9 : Petak, 26.11.2010 u 09:53:35 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.