Autor tema: Najduzi "medeni mjesec"  (Posjeta: 3552 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Odg: Najduzi "medeni mjesec"
« Odgovori #15 : Ponedjeljak, 03.01.2011 u 20:55:58 »
Mogu ti samo reci da je kod mene bilo vrlo vrlo slicno. Dijabetes dijagnosticiran s 30 u periodu izrazitog stresa, pozitivna autoantitijela, drasticno poboljsanje glikemije nakon promjene stila zivota i prehrane. Nakon 5 godina sam ipak zavrsio na inzulinu, ali mislim da je nama matorim tipovima 1 ipak puno lakse nego mladima koji naglo ostanu potpuno bez inzulina.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Tome

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Muški
« Odgovori #16 : Ponedjeljak, 03.01.2011 u 23:13:09 »
Dakle, ti si taj "tip" kojeg tražim... a već sam mislio da sam jedini. Ima li nas još? Znači ipak je iluzorno nadati se da će napadnuta gušterača trajati 10-20 godina... ali i 5 je sasvim dobro, to bih potpisao odmah. Možda za 5 godina otkriju lijek?! Sve mi miriše na ono doba kad su otkrivali lijek za lepru - trebam li uopće reći da sam definirani i nepopravljivi optimist  :W
Upravo je nevjerojatno što promijena lifestyla radi: meni je pao tlak s 130 na 110, kolesterol sa 7 na 4, šećer - to sam već ispričao...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #17 : Utorak, 04.01.2011 u 11:23:24 »
Gle, meni je kao pesimistu gusteraca durala 5 godina. Optimistima mozda stvarno moze 20 :W

Preko granice me opet bacio stres. Protiv toga se nazalost ne mozemo cijepiti. HbA1c mi ni tada nije bio jako los, ali nisam vise moga odrzati tezinu pa sam prakticki uzicao doktoricu da me stavi na inzulin. Od tada sam se oporavio (a zahvaljujuci brzodjelujucem opet mogu grijesiti za blagdane :angel:)

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #18 : Utorak, 04.01.2011 u 14:04:39 »
(a zahvaljujuci brzodjelujucem opet mogu grijesiti za blagdane :angel:)

I ne samo za blagdane.  8) :rofl:

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #19 : Srijeda, 07.12.2011 u 15:18:43 »
Bas me zaintrigiralo odakle pojam 'medeni mjesec'. Naidjoh na sljedece:

- Prije 4000 g . u Babilonu je bio obicaj da otac mlade opija zeta mjesec
dana poslije svadbe. Pice je bilo vrsta piva dobijenog od meda...Otuda
potice izraz "medeni mjesec'' ili na engleskom "honeymoon''...

ja bi se udao za oca nakon mjesec dana opijanja.

Offline D0oOMInIK

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #20 : Četvrtak, 09.02.2012 u 22:57:59 »
Pozdrav!

Neznam do da postam, pa ću ovdje pošto ovaj "medeni mjesec" mene nalbliže opisuje :/

Nažalost evo još jednog "slatkog" ovdje. Zovem se Dominik, imam 18 godina, maturant sam. TIP1-barem neki čudni za sad. Pred više od godinu i pol na bezazlenom vađenju krvi ustanovljena mi je povišena glukoza, još sam par puta išao vaditi krv i kasnije bilo ok, kao od stresa. Sada na jesen opet povišen šećer, otišao u VV, antitijela pozitivna, hba1c 7.0. Otišao bez inzulina, sa mjerenjem GUK-a par puta dnevno i "dijetom"...evo već je od tad prošlo 5-6mj, gotovo 2.god od onog slučajnog otkrivanja, drugi hba1c bio je 6.5. Čini se da mi gušterača još radi, ali dobro znam kamo to vodi  :visi: Koliko sam informiran, obično kod tipa1 od početka bolesti, do uništenja B i obaveznog inzulina vrijeme koje prođe je vrlo kratko. Čudno mi je šta evo meni to traje najmanje 2 god (a tek 5-6 mjeseci znam za to)...čini mi se da bi to mogao biti taj čudniji tip, medeni mjesec ili kako vi to već nazivate?

Sa dijabetologom sam pričao o uvođenju jutarnjeg Levemira kako bi mi ti šećeri ipak bili nešto niži, jer se naravno skokovi dogode, koji puta češće, koji puta rijeđe. I da napomenem baš nisam primjetio razinu GUK-a sa prehranom...Imam 18g, pojeo bi i slona da mogu xD naravno znam se doobro najesti i šećeri mi budu ok, da bi mi za par dana nakon jadnog, bijednog obroka GUK bio 13? Ništa, ja i dalje živim kao i prije, pazim na prehranu čim više (mada sam već ranije rekao da ne vidim neku logiku u svom slučaju), izlazim, znam se oblokati sa ekipom, nemam ni osjećaj da imam dijabetes. Najgore mi je šta se osjećam dobro, zdravo, i ne uzimam nikakve lijekove, a ipak znam da sam bolestan..

I imam par pitanja koje nemaju veze sa prethodnim tekstom, a zanimaju me :D
1) Zasto se kod dijabeticara javlja hipoglikemija, ako nisu unistene alfa stanice (čitao sam nesto o tome, inace nemam iskustva s time)
2) Zasto moramo paziti na masnoce? Mislim, za secer razumijem, ali masnoce se sporo razgraduju,  daju puno energije, nisu "šećeri"...? Živciraju me ti light proizvodi, od mlijeka, namaza i svega, ne vidim svrhu? Više sit bi bio od čaše višemasnog mlijeka, nego od 2 čase onog light? Mislim imam osjecaj da nesmim nista jest?
3) Kako se udebljati kad nesmijem pola toga jest? Mrsavije sam grade i zelio dobiti par kila... Da li bi pomoglo da pocinjem uzimati taj Levemir? Inace vrtim se oko 68-70 u tih 5-6 mjeseci od kada sam "dijagnosticiran"

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #21 : Petak, 10.02.2012 u 08:37:19 »
čini mi se da bi to mogao biti taj čudniji tip, medeni mjesec ili kako vi to već nazivate?

Medeni mjesec je period u kojem ti gusteraca jos radi. Cudni tip neki zovu LADA, neki tip 1.5. To je zapravo tip 1 sa sporim tijekom autoimunug procesa.

Sa dijabetologom sam pričao o uvođenju jutarnjeg Levemira kako bi mi ti šećeri ipak bili nešto niži, jer se naravno skokovi dogode, koji puta češće, koji puta rijeđe.

To je dobra ideja ako se hoces udebljat/razjacat. Mozda ne bi bilo lose da ti odmah da i Novorapid radi peglanja peakova. Ja sam se 5 godina mrcvario bez inzulina, sada nisam siguran cemu je to sluzilo.

I da napomenem baš nisam primjetio razinu GUK-a sa prehranom...Imam 18g, pojeo bi i slona da mogu xD naravno znam se doobro najesti i šećeri mi budu ok, da bi mi za par dana nakon jadnog, bijednog obroka GUK bio 13?

Meni je bilo slicno, gusteraca se palila i gasila. Ujutro je najvise zapinjala. Obrati paznju ne na kalorije i zasitnost obroka, nego na kolicinu ugljikohidrata koju pojedes. Vjerojatno ces ipak primijetiti uzrocno-posljedicnu vezu s GUK-om.

Najgore mi je šta se osjećam dobro, zdravo, i ne uzimam nikakve lijekove, a ipak znam da sam bolestan..

"Dijabetes nije bolest nego stanje" :mantra: :bonk:
Za ozbiljno, nije to najgore. Gore je kad si bolestan i osjecas se bolesno. To se desi ako zanemaris kontrolu secera.

1) Zasto se kod dijabeticara javlja hipoglikemija, ako nisu unistene alfa stanice (čitao sam nesto o tome, inace nemam iskustva s time)

Zato sto jesu, samo se o tome manje prica. Drugo moguce objasnjenje je sto se bez inzulina ne stvara dovoljna zaliha glikogena.

2) Zasto moramo paziti na masnoce? Mislim, za secer razumijem, ali masnoce se sporo razgraduju,  daju puno energije, nisu "šećeri"...? Živciraju me ti light proizvodi, od mlijeka, namaza i svega, ne vidim svrhu? Više sit bi bio od čaše višemasnog mlijeka, nego od 2 čase onog light? Mislim imam osjecaj da nesmim nista jest?

Sluzbeno objasnjenje glasi da treba cuvati zile koje su zbog secera vec pod ekstra pritiskom. Moje privatno misljenje koje nije savjet lijecnika i moras ga zanemariti je da se s time ne treba previse opterecivati (prestao sam kupovati light proizvode). Ako su ti povisene masnoce neces proci bez statina i sl. Statini omogucuju povremeni "masni grijeh".

3) Kako se udebljati kad nesmijem pola toga jest? Mrsavije sam grade i zelio dobiti par kila... Da li bi pomoglo da pocinjem uzimati taj Levemir? Inace vrtim se oko 68-70 u tih 5-6 mjeseci od kada sam "dijagnosticiran"

Pomoglo bi. Ja sam 68 kg, BMI 21,5. Prije uvodjenja inzulina bio sam na 55 kg.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #22 : Srijeda, 07.03.2012 u 11:37:31 »

Zato sto jesu, samo se o tome manje prica. Drugo moguce objasnjenje je sto se bez inzulina ne stvara dovoljna zaliha glikogena.

Samo donekle jesu, odnosno postanu s vremenom ali ne unište se potpuno i na način na koji se uništavaju beta stanice.
Najvažniji razlog je činjenica da već dani vanjski inzulin ne možemo suspendirati, za razliku od endogenog inzulina kod zdravih ljudi koji se jednostavno ne luči ako je glikemija krenula prema dolje.

I kod potpuno zdravih ljudi injekcija vanjskog inzulina izazvala bi hipoglikemiju koju bi se trebalo tretirati hranom izvana (to naravno ovisi o količini inzulina).

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #23 : Srijeda, 07.03.2012 u 20:44:56 »
Hm, ali ja sam znao imati hipoglikemije i prije nego sto sam krenuo s terapijom inzulinom. Cini mi se da je kod dijabetesa pokvaren cijeli taj mehanizam koji regulira GUK. Bez dijabetesa nema ni hiperglikemija ni hipoglikemija.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #24 : Srijeda, 07.03.2012 u 21:13:19 »
Imao si hipoglikemije jer ti je pankreas malo radio pa malo nije i tak.

Naravno da je mehanizam pokvaren kad je jedan od faktora ostecen.

Ali nisam rekla da su alfa stanice potpuno u redu, nego samo to da njihovo ostecenje nije toliko da bude glavni razlog za nemogucnost da se sami izvucemo iz jatrogenih hipoglikemija.

Cinjenica da one ipak rade zasluzna je za one velike skokove nakon jakih hipoglikemija i kada ne pretjeramo s hranom.

Edit: pisali smo o tome: http://diabetes.hr/Forum/index.php/topic,758.msg7477.html#msg7477
« Zadnja izmjena: Srijeda, 07.03.2012 u 21:37:59 cathy »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #25 : Srijeda, 18.04.2012 u 12:13:01 »
Jos jedan spaseni post...

Citat: Tome
Evo mene opet. 2 godine od dijagnoze and counting.
GUK izmedju 4,4 i 6,4.
Svaka 3 mjeseca kontrole: HbA1c oko 5,3; masnoce dobre; antitijela sva pozitivna.
Samo pravilna prehrana i stres free zivot... cak sam i dobio 2-3 kile...

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #26 : Subota, 28.04.2012 u 14:11:24 »
Kod mene je trajao oko 18 mjeseci. Najčudnije mi je to pto i sad imam osjećaj da mi se vratio.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline Eva

• Moderator - HSDU team
« Odgovori #27 : Subota, 28.04.2012 u 19:55:43 »
S proljećem se probudi i moja uspavana gušterača, zapravo i dalje drijema, ali više nije u dubokom snu (kakva pjesnička rečenica  :silly:).

Endogena inzulinska sekrecija je još malo prisutna (i nakon ohohooo godina), ali imam osjećaj da to najviše dolazi do izražaja baš u proljeće.

insekt9, možda je i kod tebe tako  :ne zna:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #27 : Subota, 28.04.2012 u 19:55:43 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.