Autor tema: Najduzi "medeni mjesec"  (Posjeta: 3552 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline ocean

• Diabetički wannabe
Najduzi "medeni mjesec"
« : Petak, 01.10.2010 u 11:31:00 »

Molio bih vas da mi kazete koliko dugo je vama trajao "medeni mjesec".
Naime ja sam (relativno) novi dijabeticar i u ova 4 mjeseca od izlaska iz bolnice 3 ipo mjeseca sam na terapiji od 3 jedinice Novorapida poslije svakog obroka i 9 jedinica Lantusa u 22 00.
 Sat iz iza dorucka obavezno voce (inace odoh u hipo), rucak koji ukljucuje ili voce ili sladoled ili npr palacinke, sat iza vecere obavezno voce (inace  hipo).
Terapija je po izlasku iz bolnice bila puno veca ali sam je ja postupno smanjivao od ove sadasnje.
Imam osjecaj da bi je mogao smanjiti jos pa tako izbjeci obavezne medjoobroke i izbaciti sladoled poslije rucka.
 Hba1C mi je bio 5,0.
 Zanima me koliko dugo, iz vasih iskustava ili saznanja, taj "medeni mjesec" moze potrajat.
Da li postoji netko od vas tko uzima samo Lantus (ili neki drugi dugodjelujuci inzulin) a ne i Novorapid poslije obroka?
 Strah me da cu doci u fazu da pocnem sam sebe uvjeravati da mi nije nista jer su mi jutarnji seceri uvijek izmedju 5 i 5.7, a dva put kad sam zaboravio dati inzulin nakon dorucka (a nisam jeo voce) nakon dva sata seceri oko 6.
 Totalno sam zbunjen, a dodatnu nervozu mi unosi to sto nemogu proci profesionalni ljecnicki pregled zbog toga sto sam na inzulinu i bez obzira na urednu reguliranost secera.

Offline Dada

• Ja znam...
Re: Najduzi "medeni mjesec"
« Odgovori #1 : Petak, 01.10.2010 u 14:58:56 »
meni je mjesec trajao godinu dana:-) a onda bum
samo mi nije jasno zašto se ne može proći prof. liječnički pregled s dijabetesom? no to je vjerojatno pitanje za neku drugu diskusiju...

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Petak, 01.10.2010 u 15:38:17 »
Radi se o specificnom pofesionalnom pregledu, pa zato.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Petak, 01.10.2010 u 22:13:28 »
Meni je trajao 5 godina, moglo bi se reci.

Dijabetes samo dobio s 30. Na pocetku je bilo dilema je li tip 1 ili tip 2 pa s inzulinom nisam poceo odmah. Dok su dosli imunoloski nalazi (koji su bili pozitivni i potvrdili tip 1), glikemija mi se toliko popravila da me ni tada nisu stavili na inzulin. Poceo sam trcati, jeo po PS-u i tako sam izdrzao punih 5 godina (pio sam Novorapid). Petu godinu sam se stvarno mucio, nisam vise mogao odrzati tezinu. Zadnje dvije godine sam na inzulinu i oporavio sam se.

Nisam bas siguran je li to uzasno dugi hanimun ili neki lijeni tip 1 (LADA ili sl.). Uglavnom, inzulin sam takodjer uvodio polako. Neko vrijeme sam davao samo Levemir i ciljao da s "peakom" pokrijem rucak. Kad sam oguglao na pikanje skuzio sam da mi je ipak bolje podijeliti Lev u dvije doze i izbjeci peak i rupe u djelovanju. Sada si dajem Novorapid uz svaki obrok. Dovoljne su mi jos uvijek dosta male doze (1 ili 2 jedinice, 3 kada se bas hocu obzderati).

Glede prtljanja po dozi. Meni se cini da uz redovito mjerenje i razgovor s doktorom mozes smanjivati inzulin do mjere koja ce ti biti udobna. Samo nemoj praviti nagle rezove. Postoji neka vrsta inzulinske inercije... promjene rezima obicno pratim po tjedan dana prije nego sto uspijem skuziti efekt.
« Zadnja izmjena: Petak, 01.10.2010 u 22:15:02 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

ana12345

• Gost
« Odgovori #4 : Petak, 01.10.2010 u 22:58:18 »
ja sam sad ali totalno zbunjena.
kako tebi krcko je tako mala doza dovoljna?
mislila sam da su svi s tip1 na vise manje istim dozama i da se one krecu kao kod mene, 8, 10, 12 pa i vise.
sta nije da u pocetku kad tek dobijemo dijabetes nase tijelo jos proizvodi nesto inzulina, ali on onda u jednom momentu vise se ne izlucuje pa ni u tragovima, dakle sve se mora umjetno davati.
ma bas sam zbunjena. kako to samo 3 jedinice na obzderavanje?!
pa meni mozda jabuku pokriju 3jedinice.

ana12345

• Gost
« Odgovori #5 : Petak, 01.10.2010 u 22:59:11 »
i da-nisam nikad bila ni u medenom mjesecu, pa stvarno nemam srece :-)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Subota, 02.10.2010 u 07:52:35 »
glikemija mi se toliko popravila da me ni tada nisu stavili na inzulin. Poceo sam trcati, jeo po PS-u i tako sam izdrzao punih 5 godina (pio sam Novorapid).

Sto si pio?!

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Subota, 02.10.2010 u 08:39:27 »
Novonorm, sorry. Novo-ovo, novo-ono. Vise ne znam sta je sta  :-\

Al bas bi mogli drmnut casicu Novorapida :idea: Zanima me kakav mu je okus :mig:

ana1234, pretpostavljam da su mi male doze dovoljne jer jos uvijek imam vlastitog inzulina. C-peptidi su mi nisko, ali nisu 0. Za jabuku mi je dovoljna 1 jedinica (a za pola jabuke se ne pikam)

Offline ocean

• Diabetički wannabe
« Odgovori #8 : Subota, 02.10.2010 u 18:07:50 »
Hvala na odgovorima.
Porazgovarat cu sa svojim ljecnikom o eventualnim mogucnostima da i ja predjem bar na neko vrijeme na terapiju Novonormom.  Barem dok su mi C-peptidi jos uvijek nisu pali na nulu pa da pokusam jos barem malo raditi u struci.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #9 : Nedjelja, 03.10.2010 u 22:06:15 »
Nisam bas siguran da Novonorm moze biti zamjena za terapiju inzulinom. On djeluje tako da "cijedi" gusteracu - otvara neke Ca ili K kanale s nekoliko pluseva (cathy ce znati tocan broj  :mig:). Kod mene je efekt bio kao da se igram Ruskog ruleta s brzodjelujucim penom. Nasumce si sprasim 0, 1, 2, 3 ili vise jedinica, a tocan broj saznam naknadno po tome jesam li hipo ili hiper. Pred kraj vise nije bilo efekta.

Uzmi u obzir da mi cak i u trenutku uvodjena inzulina nije prijetila ketoacidoza - seceri su mi divljali i gubio sam tezinu, ali cinilo se da bih jos neko vrijeme izdrzao tako (dok ne oslijepim, zakazu mi bubrezi ili ne okopnim do kraja). Ja se na tvom mjestu ne bih kockao. Prilagoditi doze inzulina hirovitoj gusteraci na honeymoonu je jedna stvar, a potpuno prestati i otici navigati na brod nesto sasvim drugo.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Ponedjeljak, 04.10.2010 u 10:55:44 »
otvara neke Ca ili K kanale s nekoliko pluseva (cathy ce znati tocan broj  :mig:).

Da "neki kalcijevi/kalijevi kanali"  ;D  Kalcijevi ioni imaju oksidacijski broj +2, a kalijevi +1. To je vidljivo cim pogledas u PSE.  ::)

Offline ocean

• Diabetički wannabe
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 04.10.2010 u 11:58:06 »

Iskreno govoreci ja bih na tablete samo dok ne prodjem ljecnicki, a poslije bi ostalo isto ko i sad tj terapija sa minmalnim jedinicama inzulina.
Znam da ce netko reci da je to nemoralno tj varanje ali ja na brodu radim iskljucivo uredski posao i nema stvarne opasnosti (ne radim na visini i slicno) jer ako mi u jednom trenu i nastupi hipo meni je sve pri ruci a ja sam u fotelji.
Nazalost  ljecnicki pregled je univerzalan za sve bez obzira na to koji posao radili na brodu ali mi ostavlja mogucnost da mogu plovit ako sam na terapiji sa tabletama.

Offline matea11RI

• Diabetički wannabe
« Odgovori #12 : Četvrtak, 07.10.2010 u 10:35:19 »
pitanjce..kako saznas da si u medenom mjesecu, sta si u hipo cijelo vrijeme?! jel to znaci da vise ne koristis inzulin, tablete..odnosno sta prestanes sa terapijom? i sta kad zavrsi, seceri su opet jako visoki pa se vratis na terapiju..? malo sam zbunjena..ali voljela bi biti spremna ako i kada dode.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Petak, 08.10.2010 u 09:19:53 »
po mom skromnom znanju i iskustvu, medeni mjesec je period neposredno nakon dijagnosticiranja dijabetesa tip 1, kada još ima mrvicu rezervi inzulina u gušterači, ali terapija je potrebna svakako... ja sam bila na terapiji najnormalnije, s tim da je to bila ustaljena i neka dosta niskodozirana terapija. isto tako, nisam pojma imala da postoji taj pojam, i da je o tome riječ (početnička neinformiranost:-)) nego sam mislila da sam eto ja nešto uspjela potpuno i bez puno problema regulirati šećer. nikakve hipo, nego prilična sloboda u jelovniku i danim jedinicama... barem je kod mene tako bilo. a onda, odjednom potpuna ovisnost o vanjskom inzulinu i problemi u regulaciji...

Offline Tome

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Muški
Odg: Najduzi "medeni mjesec"
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 03.01.2011 u 19:03:08 »
Moj medeni mjesec (ako je to to, a ne znam što bi drugo bilo) traje od 3. mjeseca s tim da ja nisam na nikakvoj terapiji.
Samo se hranim po prepurukama dijabetičke dijete koje su mi dali u VV-u, znači jedem 5-6 puta dnevno, otprilike svakih 3 sata. Šećeri su mi natašte i 2 sata nakon jela između 4.0 i 6.0. Zadnja dva Hba1C su mi bila 5.3.
Moja dijabetologica se iščuđava rezultatima svaki put nakon kontrole. Sve je počelo u 3 mjesecu na redovitom sistematskom gdje mi je šećer natašte bio 15.2. Za tjedan dana na VV-u napravili su mi OGTT. Vrijednost je bila 12.2 dakle malo iznad granice detekcije dijabetesa. Hba1C mi je bio tad 8.0.
Pozitivan mi je bio i nalaz na antitijela i to sve 3 vrste: GAD, ICA i IA-2. Dakle, dijagnoza je bila kristalno jasna - Tip 1. Tih dana su mi šećeri bili od 7-8 ujutro do 9-12 iza jela. Nije zanemarivo ni to da sam tada bio u jako stresnom pa čak i anxioznom stanju uslijed nekih okolnosti s rođenjem naše bebe - sve je super ispalo, ali smo se tad nemjerljivo prepali.
Međutim nakon nekih par dana GUK mi je počeo padati i za tjedan dana došao u granice 4-6. I od tad je tako. Kako? Zašto? Sve što sam našao na netu i što pričam s doktoricom nije mi pomoglo da shvatim: kako to da imam sva antitijela i tipični dijabetes tip1, a šećeri su mi u granicama i to bez ikakve terapije? ???
Evo maloprije sam izmjerio 4.1 i to 2 sata nakon vinskog gulaša, kiselog zelja i kruha.
Inače imam 35 godina, 182cm i 72kg i nitko u obitelji nije imao dijabetes.
Pa sad vi meni recite?...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Najduzi "medeni mjesec"
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 03.01.2011 u 19:03:08 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.