Autor tema: kad će ljek?????  (Posjeta: 772 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivan

• Ja znam...
  • Spol: Muški
kad će ljek?????
« : Utorak, 21.09.2010 u 13:33:24 »
Molim mišljenje Vas, kada će biti otkriven lijek za dijabetes – TIP 1. Najvjerojatnije neće biti ono kao popiješ tabletu i nisi više „slatki“. Prema mom mišljenju trebati će najvjerojatnije neka operacija na gušterači, nešto kao presađivanje beta stanica + neka tableta za imunološki.
Jedan dijabetolog mi je rekao da je realno očekivati pronalazak za cca 8-12 godina. Ne znam odakle mu taj podatak. Pa neka bude otkriven i za 20 godina (ja ću tada imati 21) i cijeli će život biti predamnom, samo da se što bolje „očuvam“ do tada.
Kad bi barem napravili neki ekonomičniji aparatić ili nešto slično za kontinuirano mjerenje GUK-a, jer ovi koji su sada u opticaju mi se čine nekako nepraktični sa tom zamjenom senzora svakih par dana i svakodnevnom kalibracijom. A i sam potrošni je preskup za naše prilike.
S druge strane nije mi nije jasno zašto je sve to tako skupo, počevši od trakica (cijena u apoteci cca 250 Kn/50 kom za Contur - komadić plastike, malo metala, neki elektro element) preko pumpi i potrošnog za iste. Pa šta su od zlata????
Nekako mi se čini da se tehnologija koja olakšava život dijabetičarima razvija puževim korakom ili još sporije.
Ne vjerujem da lijek postoji, pa da ga zbog nekih drugih interesa ne daju van.
Pitanje za dijabetičare sa više staža, kad ste dobili dijabetes (70-ih, 80-ih) vaši diajbetolozi možda "ohrabrivali"kao ljek samo što nije otkriven? Dali je bilo puno teže regulirati dijabetes tada? Kako će biti za 20 godina?

Offline krcko

• Administrator
Odg: kad će ljek?????
« Odgovori #1 : Utorak, 21.09.2010 u 23:09:55 »
THE lijek je nesto sto bi nam svima olaksalo zivot, ali pogresno je razmisljati na nacin da zivot pocinje onog casa kada vise necemo imati dijabetes. Sve bitne stvari u zivotu bit ce nam jednako teske ili lake s lijekom ili bez njega. Ja o tome razmisljam kao o zgoditku na lotu. Kada bih ga ostvario, mogao bih puno toga sto sada ne mogu. Ali ne baziram zivotne planove na tome da cu pogoditi "sesticu".
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Srijeda, 22.09.2010 u 09:29:38 »
Citat:
S druge strane nije mi nije jasno zašto je sve to tako skupo, počevši od trakica (cijena u apoteci cca 250 Kn/50 kom za Contur - komadić plastike, malo metala, neki elektro element) preko pumpi i potrošnog za iste. Pa šta su od zlata?

slažem se s vama, bilo bi vrijeme da to malo pojeftini... ali farmaceutska industrija je labirint interesa i planova koji je nama nerazumljiv (vama je u hr koliko sam shvatila još to i besplatno, a mi, obični smrtnici u drugim malim zemljama plaćamo trakice i ostalo)... ali, za djecu... mislim da bi sve moguće i nemoguće trebalo biti dostupno, što prije... drukčiji pristupi i sve ostalo... ili bar najbolja iskustva iz svijeta ako ih ima...
s druge strane, kad se napravi pregled razvoja dijabetologije u 20. st. čini mi se da je dosta ohrabrujući, pomaci postoje svako malo... za razliku od npr. onkologije koja je čini mi se ona crna krajnost u medicini što se terapijskog pristupa tiče :(

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #2 : Srijeda, 22.09.2010 u 09:29:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.