Molim mišljenje Vas, kada će biti otkriven lijek za dijabetes – TIP 1. Najvjerojatnije neće biti ono kao popiješ tabletu i nisi više „slatki“. Prema mom mišljenju trebati će najvjerojatnije neka operacija na gušterači, nešto kao presađivanje beta stanica + neka tableta za imunološki.
Jedan dijabetolog mi je rekao da je realno očekivati pronalazak za cca 8-12 godina. Ne znam odakle mu taj podatak. Pa neka bude otkriven i za 20 godina (ja ću tada imati 21) i cijeli će život biti predamnom, samo da se što bolje „očuvam“ do tada.
Kad bi barem napravili neki ekonomičniji aparatić ili nešto slično za kontinuirano mjerenje GUK-a, jer ovi koji su sada u opticaju mi se čine nekako nepraktični sa tom zamjenom senzora svakih par dana i svakodnevnom kalibracijom. A i sam potrošni je preskup za naše prilike.
S druge strane nije mi nije jasno zašto je sve to tako skupo, počevši od trakica (cijena u apoteci cca 250 Kn/50 kom za Contur - komadić plastike, malo metala, neki elektro element) preko pumpi i potrošnog za iste. Pa šta su od zlata?
Nekako mi se čini da se tehnologija koja olakšava život dijabetičarima razvija puževim korakom ili još sporije.
Ne vjerujem da lijek postoji, pa da ga zbog nekih drugih interesa ne daju van.
Pitanje za dijabetičare sa više staža, kad ste dobili dijabetes (70-ih, 80-ih) vaši diajbetolozi možda "ohrabrivali"kao ljek samo što nije otkriven? Dali je bilo puno teže regulirati dijabetes tada? Kako će biti za 20 godina?