Anketa

Smiju li dijabeticari sve jesti?

DA
1 (4.5%)
DA ako pritom prilagode dozu inzulina
11 (50%)
NE
10 (45.5%)

Ukupno glasova: 19

Autor tema: Smiju li dijabeticari sve jesti?  (Posjeta: 2330 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Smiju li dijabeticari sve jesti?
« : Četvrtak, 16.09.2010 u 18:59:47 »
Hola ekipa.
Znam da na prvi pogled zvuci dosadno i isfurano pitanje. Ja prvi to ne volim, ali Vas ipak molim da odvojite sekundu i odgovorite na pitanje - jako mi je vazno. Napisati cu poslije obrazlozenje kad skupim nekoliko odgovora.

Unaprijed hvala

Offline Vedran

• Ja znam...
Odg: Smiju li dijabeticari sve jesti?
« Odgovori #1 : Četvrtak, 16.09.2010 u 20:16:37 »
Nisam zadovoljan ponuđenim mogućim odgovorima, jer ipak nije tako jednostavno. Ako dodaš mogućnost x) da, ako prilagode vrijeme, količinu i učestalost konzumacije glasam za nju. ;D

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Četvrtak, 16.09.2010 u 20:40:15 »
Ja glasao za NE (npr. lude gljive )
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

ana12345

• Gost
« Odgovori #3 : Četvrtak, 16.09.2010 u 21:55:06 »
evo, ja glasala za da-ako se prilagodi davanje inzulina.
nekako si ovako razmisljam- zdrav organizam treba sve pa isto tako i secere i masti.
zasto si recimo ne priustiti i kruh s nutellom kad mi ionako od svega pa i jabuke raste secer.
ne u toj mjeri naravno, ali zato prilagodimo dozu.
valjda me nece sad netko banirati:-)
ne mislim naravno kako je super dorucak za dijabeticara kruh namazan nutellom, opet kompletno izbacivanje secera isto tako mislim da nije dobro. navodno ima jedan poremecaj, pojavljuje se mislim kod onih s typ2, kad se ti najedu cokolade i to najbolje neke masne odjedanput im gusteraca proradi i subne inzulin u toj mjeri da im se cak spusti previsok secer od prije.. -ovo nije savjet!
ok, stati cu jer ce me stvarno banirati..:-)
da ponovim, ne mislim da je preporucljivo jesti u nekontroliranim kolicinama slatkise, ali kompletno izbacivanje istoga mi se isto ne cini nekim pametnim rijesenjem.

imam i ja jedno pitanje- raste li vama secer od meda?
meni ne, mislim raste mi logicno ali ne u toj mjeri koja bi bila za ocekivati s obzirom da je rijec o necem toliko slatkom.
ima li netko tu na forumu tko se razumije malo bolje u sve te vrste secera...
sta je to u medu, a nije recimo u nutelli?

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Petak, 17.09.2010 u 08:29:51 »
ja isto mislim da smiju, slažem se s ana12345.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Petak, 17.09.2010 u 10:29:47 »
Teoretski: naravno da mozemo sve jesti (mislim na tip 1, kod tipa 2 prica je malo drugacija), i zabrane uostalom mogu biti kontraproduktivne. Vazno je ovo sto Vedran kaze, dakle kada i koliko.

U praksi: meni je neusporedivo lakse imati zadovoljavajuce i stabilne secere "pazeci". Ako cu za jedan obrok pojesti previse ugljikohidrata s visokim GI, onda cu morati dati vise inzulina nego sto bi mi stvarno trebalo, da izbjegnem skok nakon jela. Pa cu nakon tri sata trebati medjuobrok. Svaka intervencija napravi neku perturbaciju, i ukratko, ode sve u kupus. ;D

sta je to u medu, a nije recimo u nutelli?

Fruktoza. To je vrlo sladak secer koji ima glikemicki indeks nizi od glukoze (koje takodjer ima u medu). Med je jako sladak, ali dio te slatkoce potjece od fruktoze, koja ne dize secer tako brzo kao glukoza.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Subota, 18.09.2010 u 11:35:34 »
Ja mislim da NE.
Načelno se čini da da, ovako kako ste objasnili - ako prilagode doze itd. ali ja osobno imam jako loša iskustva s tim prilagođavanjem doza i mislim da nije pometnja trenutna u organizmu nego na malo dulji period čega nismo ni svjesni.
Alkohol neću ni spominjati, jer spušta šećer opako i uništava sve čega se dotakne - e sad će neko reći mjera je važna - jeste, ali mislim da su mjerila kojima se mjeri ta mjera kod dijabetičara ipak malo zeznutija nego kod onih koji samo održavaju zdravstvenu kondiciju.
Zato ne - posebice za sve teške bijele šećere i pridružene im masnoće - npr. meni su pite i pizze i tome slično zbogom lijepa pameti... bez obzira što to mogu trenutno regulirati dodatnim jedinicama, vraća mi se idući dan i općenito rekla bih kao bumerang.

ana12345

• Gost
« Odgovori #7 : Subota, 18.09.2010 u 14:37:49 »
pogoditi mjeru opcenito kod dijabeticara je zeznuta stvar sama po sebi.
nije isto sam pojela istu stvar i dala jednak broj jedinica i jesam li primjerice pod stresom, kakvom fizickom aktivnoscu se bavim prije, nakon jela. sto sam radila jucer, sto cu sutra,jel mozda imam temperaturu..
pri svakom ubodu i unosu hrane postoji posebna matematicka racunica za sebe.
za alkohol se slazem. s time se ne igra, meni je previse nepredvidiva reakcija na njega, a i da u nekom pripitom drustvu padnem u hipo me nikako ne veseli.
osobno sam dosla do zakljucka da nacin na koji bi se dijabeticari trebali hraniti je-jesti sve, ali je pitanje i sto jedu od namirnica, tocnije koju vrstu istih. nije isto jesam li pojela juhu iz vrecice ili domacu juhicu. nije isto jesam li pojela milku ili dorina cokoladu.
shvatila sam da imam od kad imam dijabetes jako istancan ukus onoga sto je zdravo. GI index nije tako jednostavno odrediti samo gledajuci strogo o kojoj vrsti namirnice je rijec. nije svaki kruh kruh, a nije ni svaki integralni kruh za ono sto se izdaje.
nije isto ni u kojoj kombinaciji sam sta pojela. jesam li recimo pomijesala vise vrsta bjelancevina ili nisam.
sve nas uce o GI indexu kao jedinom vazecem po cemu se trebamo voditi. po sistemu- sto nizi to bolje za nas.
a ja se ponekad pitam, nije li bolje mozda i visi, ali da je za moj organizam "kvalitetniji", konkretno mozda potrebniji.. jesam dijabeticar ali mislim da mom organizmu isto tako treba i secera i to ne samo fruktoze. ona po mnogim istrazivanjima i steti kad se pretjera s njom.a i u krajnosti-sve je otrov, samo je pitanje doze. kad se vec moram truditi svakodnevno oslukivati svoj organizam i sto mu odgovara zasto ne bi isprobala regulirati secere na nacin da se nicega ne odricem vec trazim pravu mjeru u svemu tome.

Offline Lolita

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Nedjelja, 19.09.2010 u 11:07:18 »
U praksi: meni je neusporedivo lakse imati zadovoljavajuce i stabilne secere "pazeci". Ako cu za jedan obrok pojesti previse ugljikohidrata s visokim GI, onda cu morati dati vise inzulina nego sto bi mi stvarno trebalo, da izbjegnem skok nakon jela. Pa cu nakon tri sata trebati medjuobrok. Svaka intervencija napravi neku perturbaciju, i ukratko, ode sve u kupus. ;D

Meni isto ovako...Mislim..mogu ja pojesti bilo kaj, znam si izračunati koliko inzulina mi treba, ali jednostavno dođe do tog nesrazmjera između duljine djelovanja inzulina i glikemijskog indexa hrane...
Ako mi se baš nekaj papa, npr. neki kolač, onda mi je jedino ok ako ga pojedem u GI miksu, iza ručka koji se sastoji od mesa i nekih namirnica sa niskim GI..ako idem pojesti pola tegle nutele onak solo..to nikad nebi bilo dobro...bez obzira na dozu inzulina..

Offline Olei

• Diabetes junior
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 13.12.2010 u 16:36:09 »
ja npr jedem sve ali si ili dajem dodatne jedinice inzulina ili zamjenim obrok, ali kad govorimo o nećem konkretno slatkom to mi najviše odgovara iza levemira pojesti komad kolača i šećer je ujutro 5-8 i uvijek bude bolji jer s tim ne mogu fulati dok npr pojedem kruh i jogurt zna biti i iznad 10. nekad mi je to malo i neobjašnjivo, ali eto funkcionira.

Offline svebor

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Utorak, 14.12.2010 u 09:34:53 »
ja npr jedem sve ali si ili dajem dodatne jedinice inzulina ili zamjenim obrok, ali kad govorimo o nećem konkretno slatkom to mi najviše odgovara iza levemira pojesti komad kolača i šećer je ujutro 5-8 i uvijek bude bolji jer s tim ne mogu fulati dok npr pojedem kruh i jogurt zna biti i iznad 10. nekad mi je to malo i neobjašnjivo, ali eto funkcionira.

a kada si mjeriš šećer ujutro? 6h? 7h? 8h?
pokušaj se po noći probuditi i izmjeriti šećer, oko 3-4 sata recimo.
moguće je da ti se dogodi noćni hipo pa da ti je onda ujutro 10 zbog toga što se otpustio glikogen.
to bi onda značilo da ti je doza levemira prevelika.

meni npr najviše odgovara pojesti kolač za doručak(oko 6:15), jer mi levemir djeluje zajedno s novorapidom pa mi prije ručka zna šećer biti
nisko (no ne prenisko - oko 3.5), pa onda jednim kolačem nakon doručka dođem do "idealnog" šećera prije ručka.
Isto tako za većeru rijetko jedem dodatne ugljikohidrate, osim ako se ne planiram baviti nekom aktivnošču, jer mi levemir ne djeluje a ne želim povećavati "standardnu" dozu novorapida koji si prije većere dajem. 

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #11 : Subota, 15.01.2011 u 01:01:59 »
Kada bi statistički analizirali vaše stavove i regulaciju šećera, siguran sam da bi oni koji NE misle da se smije sve jesti, bili bolje regulirani, od onih drugih. Naravno, čast i isprika iznimkama...

To je ono: teorija i praksa...
Predugo sam dijabetičar i predugo sam tvrdio da je moguće uz Nutellu i pravu dozu inzlina sve riješiti. Na papiru zasigurno jest, MOŽDA koji puta i u praksi..

Svebor:
lipo si pokuša objasnit'

Olei:
Drugim riječima: kada bi nekoliko noći bio spojen na aparat za kontinuirano mjerenje glukoze (koji mjeri npr. svakih 3min šećer), pitanje je kako bi krivulja izgledala.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #11 : Subota, 15.01.2011 u 01:01:59 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.