Autor tema: Njezno prizemljenje  (Posjeta: 1265 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Njezno prizemljenje
« : Utorak, 24.08.2010 u 21:39:51 »
Kad secer ode iznad 10 obicno si dam korekciju brzodjelujuceg (osim ako planiram zestoku fizicku aktivnost). Sto mislite da je bolje?
1. Sprasiti koliko vec treba odjednom.
2. Dati manju dozu, nakon 1h ostatak.
Drugo je ocito bolje za precizno odrediti dozu, ali ne mislim na to. Zanima me sto je stetnije: nagla promjena GUK-a ili jedan dodatni sat u nebesima?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Njezno prizemljenje
« Odgovori #1 : Utorak, 24.08.2010 u 23:51:14 »
Zasto mislis da je nagla promjena GUK-a stetna, i u kojem smislu je stetna?

Istina, davanje cijele korekcijske doze odjednom u odnosu na pola-i-jos-pola nakon sat vremena moze dovesti do vece nestabilnosti. Hocu reci, ako odjednom das puno inzulina, veci je rizik da ces naknadno pasti prenisko. Ako korigiras iz dva puta, moze se desiti da ti u drugom navratu treba zapravo manje od polovice doze (pod uvjetom da se izmjeris), pa je i na taj nacin smanjen rizik od hipoglikemije.

Zapravo, pravo je pitanje kolika je doza u igri.

Ja uglavnom radim tako da odmah dam cijelu dozu, jer mi se ne da pimplati, i znam da bih u suprotnom potrosila koju trakicu vise... a ne mislim da bi rezultat bio znacajno bolji, sveukupno gledajuci. Ali to je samo moj osjecaj, nemam nikakve egzaktne rezultate.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Srijeda, 25.08.2010 u 01:15:29 »
Ne znam jesu li nagle promjene GUK-a na dolje stetne, zato i pitam. Subjektivno se osjecam izmrcvareno nakon rollercoastera, vise nego prije uvodjenja inzulina dok sam stalno bio u nebesima. S druge strane, mozda je to zato sto sam tada bio naviknut na visoke secere  ???
« Zadnja izmjena: Srijeda, 25.08.2010 u 01:17:15 krcko »

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Srijeda, 25.08.2010 u 10:38:54 »
Koliko ja znam, kada se radi o jako visokim glikemijama koje su trajale danima, npr. kada pacijent zaglavi u bolnici u dijabetickoj ketoacidozi, onda se treba paziti da spustanje ne ide prenaglo, jer postoji rizik od edema mozga.

Ali to nema nikakve veze sa situacijom kada dajemo korekcije za kratkotrajne blage hiperglikemije. Ja nemam taj losi osjecaj kod prebrzog spustanja, osim ponekad ako me ulovi osjecaj lazne hipoglikemije. Dakle, secer se spusta sa 16, dala sam korekciju, mozda je u tom trenutku 9 ali meni slicno kao da sam u hipo. Rollercoaster je grozan ako idemo gore-dolje-gore-dolje-etc, to je stvarno grozno. Jedan gore-dolje-normalno nije problematican. A i nije neki uzbudljivi rc. ;D

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #4 : Srijeda, 25.08.2010 u 15:38:28 »
Negdje sam citao da su za oci najstetniji nagli padovi GUK-a...
Također, bivša cura dijabetičarka kojoj je mama doktor; kada je izmjerila visok šećer - uvijek ga je išla polako spuštati. malo pomalo inzulina. JA to radim ovisno o raspoloženju  :P

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Srijeda, 25.08.2010 u 16:05:35 »
Ovo za oči nije baš egzaktno, nigdje nitko nije naveo što točno znači "nagli pad" koji onda šteti očima. Osjećaj mi govori da spuštanje sa 16 na 8 u roku od sat-dva za oči ne može biti štetnije od istog tog spuštanja koje traje npr. 4 sata. Jer je u drugom slučaju tkivo bilo dulje izloženo hiperglikemiji i svemu što ona nosi (glikoziliranje proteina i tako dalje).

Ovo drugo je logično - postupnim spuštanjem, odnosno davanjem više manjih doza inzulina, lakše je prilagoditi doze u hodu i izbjeći prevelike padove, i daljnju nestabilnost. Da odlučujem o nekom djetetu, isto bih napravila, iz straha od hipoglikemije :mig: Ipak, to ne znači nužno da je takvo spuštanje sporije od onoga kada damo odjednom cijelu dozu korekcije. Kao što rekoh, ovisi o dozi.

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Petak, 27.08.2010 u 15:03:02 »
Ajde molim Vas objasnite mojoj mami i tati (pošto još neznam govoriti) kakav je filing kad smo  "visoki" ili "niski" i kako proživljavamo taj "pad" sa 25 na 3,5 u roku par sati.
Meni se nekad desi da mi sa bolusom od 1,5 jedinice GUK padne sa 22 na 3,5 u razmaku od dva sata, a ponekad sa istom dozom u istom vremenskom razmaku padne na 15.
Hvala.

Offline zvone_st

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #7 : Subota, 28.08.2010 u 21:57:29 »
Naglo spuštanje po svemu sudeći nebi tribalo štetit. Problem je kad visoki šećer dugo stoji visok, šta je manje vremena visok, manje šteti! Po meni bi bilo najbolje čin osjetiš veliki šećer, izmirit ga točno koliki je i dat dodatne jedinice, ne čekat da skoči u nebesa!Neznan sad koliko imaš god i koliko dugo imaš diabetes, ali nije baš normalno (ako se često događa) da jedanput sa 2 dodatne jedinice na visoki šećer dođeš do hipoglikemije, a drugi put bude u redu (ali znaj da dodatna fizička aktivnost i slično utječe na padanje šećera. tako ako daš više dvi jedinice i ostaneš doma ležat nije isto kao i ako daš dvije jedinice i posli toga ideš negdi šetat ili na sunce ili nešto slično). Ja za sebe osobno znan koliko jedinica više dati na određeno visok šećer (ali ja iman diabetes već 15 god, pa san već odavno to ustvrdia). Triba vrimena da upoznaš ovu bolest i da naučiš kako reagirat, jer je ipak svako od nas individua! Ne brini sa vrimenon ćeš posložit sve kockice!

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #8 : Nedjelja, 29.08.2010 u 20:49:00 »
Ajde molim Vas objasnite mojoj mami i tati (pošto još neznam govoriti) kakav je filing kad smo  "visoki" ili "niski" i kako proživljavamo taj "pad" sa 25 na 3,5 u roku par sati.
Meni se nekad desi da mi sa bolusom od 1,5 jedinice GUK padne sa 22 na 3,5 u razmaku od dva sata, a ponekad sa istom dozom u istom vremenskom razmaku padne na 15.
Hvala.

Visok secer se uglavnom ne osjeti, narocito ako je stalno visok. Ponekada nagli rast secera osjetim kao neku cudnu uznemirenost i neprirodni osjecaj da sam sit i gladan istovremeno. Neki ljudi su mi rekli da ih pocne svrbiti tjeme.

Niski secer se osjeti kao glad, zivcanost, hladno preznojavanje, iskrice pred ocima - otprilike tim redoslijedom kako pada sve nize. Nakon toga slijedi nesuvislo pricanje, gubitak svijesti, koma... sto osobno nisam dozivio. Zapravo, ne znam koliko suvislo zvucim drugima u tom stanju, ali primijetio sam da sam gluplji i nespretniji kad mi je secer nisko. Jednom na povratku s placa nikako nisam mogao pronaci auto. Izmjerio sam secer i ustanovio da je nisko, pojeo vocku i auto se materijalizirao na mjestu gdje sam vec gledao. Ovo ljeto cistio sam ribu na obali u blagoj hipoglikemiji. Uspio sam pasti u more skupa s vrecicom srdela :-[ Kad sam nesto pojeo uspio sam ih ocistiti do kraja. Ispada da za ciscenje srdela ipak treba koristiti veci dio mozga nego sto sam pretpostavljao  :)

Pad s 25 na 3,5 u nekoliko sati nisam dozivio, no pretpostavljam da bih krvavih ociju teturao prema frizideru i htio ubit sve sto mi se priblizi na manje od 2m... slikovito govoreci :mig:
« Zadnja izmjena: Nedjelja, 29.08.2010 u 20:52:09 krcko »

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 30.08.2010 u 08:15:47 »
Naglo spuštanje po svemu sudeći nebi tribalo štetit. Problem je kad visoki šećer dugo stoji visok, šta je manje vremena visok, manje šteti! Po meni bi bilo najbolje čin osjetiš veliki šećer, izmirit ga točno koliki je i dat dodatne jedinice, ne čekat da skoči u nebesa!Neznan sad koliko imaš god i koliko dugo imaš diabetes, ali nije baš normalno (ako se često događa) da jedanput sa 2 dodatne jedinice na visoki šećer dođeš do hipoglikemije, a drugi put bude u redu (ali znaj da dodatna fizička aktivnost i slično utječe na padanje šećera. tako ako daš više dvi jedinice i ostaneš doma ležat nije isto kao i ako daš dvije jedinice i posli toga ideš negdi šetat ili na sunce ili nešto slično). Ja za sebe osobno znan koliko jedinica više dati na određeno visok šećer (ali ja iman diabetes već 15 god, pa san već odavno to ustvrdia). Triba vrimena da upoznaš ovu bolest i da naučiš kako reagirat, jer je ipak svako od nas individua! Ne brini sa vrimenon ćeš posložit sve kockice!
Diabetes imam već gotovo pet mjeseci, pred neki dan napunio godinu života, imam oko 9, 9.5 kg. Što se fizičke aktivnosti tiče, još ne hodam, al sam prvak u puzanju.

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Nedjelja, 21.11.2010 u 05:28:03 »
Niski secer se osjeti kao glad, zivcanost, hladno preznojavanje, iskrice pred ocima - otprilike tim redoslijedom kako pada sve nize.

kaj se vama ne tresu ruke?
meni užasno :(

Ispada da za ciscenje srdela ipak treba koristiti veci dio mozga nego sto sam pretpostavljao  :)
:laugh:

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #11 : Nedjelja, 21.11.2010 u 11:33:56 »
kaj se vama ne tresu ruke?

Da, to dodje negdje izmedju zivcanosti i hladnog preznojavanja. Ne tresu mi se toliko koliko mi pocnu ispadati stvari iz ruku.

Ipak, za sada nemam cesto zestoke hipoglikemije i ne smetaju mi previse. Nemre se bas svaka zivcanost pripisati hipu

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Nedjelja, 21.11.2010 u 17:34:20 »
Nemre se bas svaka zivcanost pripisati hipu

da, ja imam i sfuckanu štitnjaču, koja pridonosi trešnji (dobro, nije sad baš tako strašna trešnja, ali ne volim niti mali tremor)

i LUĐAČKI se nerviram na poslu, što mi je, tvrde docs, bio triger za dijabetes

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #12 : Nedjelja, 21.11.2010 u 17:34:20 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.