Autor tema: Dijabeticka policija (A zar ti to smijes jesti?!)  (Posjeta: 2212 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Dijabeticka policija (A zar ti to smijes jesti?!)
« : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 09:06:55 »
Dogadja li vam se da vas osobe nedijabeticari iz vase okoline upozoravaju kako je nesto sto jedete/pijete/cinite/ne cinite STETNO ZA VASE ZDRAVLJE? :roll:

Pri tome ti isti ljudi pojma nemaju o dijabetesu, komplikacijama, prehrani, inzulinima, itd... a sami se ponasaju prilicno neodgovorno prema vlastitom zdravlju.
Kako im odgovorite u tim situacijama, uspijete li svladati poriv za tim da budete drski - jer pravo govoreci, oni stvarno misle najbolje? :D

Zbog takvih situacija ponekad mi se cini da je ponekad bolje ne reci za dijabetes. A to opet nije dobro iz drugih razloga...

Offline seka

• Dijabetički amater
Dijabetička pozicija
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 14:39:47 »
Ma naravno da se događa (jer uvijek svi znaju ¹to je najbolje za nas od nas samih   :roll: ), ali moram priznati u zadnje vrijeme sve manje.

A ni¹ta ka¾em im da ne brinu, jer sve ja dr¾im pod kontrolom.

Ali ponekad mi taj prigovor dobro dođe, jer umjesto kocke uzmem cijeli red čokolade (a to mi stvarno ne treba   :oops: ), pa me dragi osvijesti, kad se privremeno zanesem (a onda sam zahvalna, a ne zamjeram).

Nedijabetičari koji nas uče stvarno misle najbolje, ali su neinformirani, pa im toliko ne zamjeram, ali me zabrinjavaju dijabetičari i njihova u¾a okolina kad tako reagiraju.
Npr. cura od jednog dijabetičara (sa sta¾om od 10 ak godina) se kri¾ala ljevom i desnom kad sam ja uslijed hipa jela "normalnu" čokoladu.
A na moje pitanje, ¹ta on poduzima kod hipa, odgovor je bio, pa sendvič ili ne¹to sl.
Za bombone sa gro¾đanim ¹ećerom nisu nikad čuli   :shock: , a dečko već 10 god. nije jeo čokoladu niti i¹ta slatko, jer se to ne smije.  

Neznam gdje bi do¹la kad bih nosala sa sobom po cijele dane sendviče??

Mislim super je taj stav da ako se ne¹to ne smije, onda se toga strogo (bez iznimaka) pridr¾ava¹, ali ja mislim da nisam ni¹ta lo¹ija ¹to koji put uzmem ne¹to slatko i dajem si jedinicu vi¹e.
Ali je jako lo¹e ¹to mladi ljudi jako malo znaju o bolesti s kojom ¾ive!!

pozdrav :D

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 17:26:32 »
Mene iskreno smetaju dijabetičari koji ne "fermaju" neke osnove.
Također sam primjetio da sam i sam malo pokleknuo takvim navikama (te¹ko ¾abu u vodu natjerati).
Imam tu (ne)sreću da u krugu prijatelja imam određeni broj dijabetičara, ali dotični u pravilu ne paze na svoju prehranu i uokolo promoviraju svoj način razmi¹ljanja. To su divni ljudi i jako ih volim, ali odreda imaju problema ili sa nekim komplikacijama ili prekomjernom te¾inom.

Pretpostavimo da si pametna i zgodna osoba (kao i svi dijabetičari  :wink:  )
Naravno da je drugome uvijek lak¹e tebi prigovarati nego sebi.
Razmi¹ljaj na način da si sama sposobna od kritika uzeti najbolje i iskoristiti ju na najbolji mogući način.  
Svima nama ponekad treba i dobro dođe poticaj da malo vi¹e pazimo na sebe...  
Zar bi te poticaje trebalo odbaciti samo zato ¹to dolaze od ljudi koji su jednako tako nesavr¹eni kao i mi  :?:

Offline dado

• Ja znam...
  • Spol: Muški
    • http://www.diabetes-split.hr
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 20:39:28 »
Naravno da se događaju takve situacije ali to je isključivo zbog ljudskog neznanja o dijabetesu.Naj će¹ća pitanja su:kako sad jede¹ čokoladu a prije nisi tija,ja san mislija da ti to ne smi¹!! A zanimljivo je to da ako pojede¹ po prasca i kil kruva nikome neće bit čudno ali ako pojede¹ kocku čokolade eto skandal.
Al ja sam uvik spreman objasnit kako to sve "funkcionira" naravno ako su spremni slu¹at

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Utorak, 05.04.2005 u 09:48:44 »
Citat: "davor"

Pretpostavimo da si pametna i zgodna osoba (kao i svi dijabetičari  :wink:  )

jok eto ti si :D :wink:

Citat: "davor"

Naravno da je drugome uvijek lak¹e tebi prigovarati nego sebi.
Razmi¹ljaj na način da si sama sposobna od kritika uzeti najbolje i iskoristiti ju na najbolji mogući način.  
Svima nama ponekad treba i dobro dođe poticaj da malo vi¹e pazimo na sebe...  
Zar bi te poticaje trebalo odbaciti samo zato ¹to dolaze od ljudi koji su jednako tako nesavr¹eni kao i mi  :?:

kajgod, bas mi je poticaj tamo neka osoba koja pojma nema o osnovama fiziologije i koja je nekad negdje cula da dijabeticari ne bi smjeli jesti slatko. daj molim te

da ne govorim o tome da vecina ljudi nema pojma o razlici izmedju tipa 1 i tipa 2. njih da slusam? :roll:

sto se tice prekomjerne tezine, ona je kod tipa 1 cesto posljedica prevelikih doza inzulina, odnosno hranjenja istog tog inzulina.

prehrana i tip 1 - rekla bih da je prehrana (kao nekakav strogi rezim od kojeg se ne smije odstupati) sve manje vazna u smislu regulacije glikemija, otkako imamo Humalog i Novorapid, da ne govorim o pumpama

postoji psiholoski moment u prici: inzistiranjem na strogoj prehrani, djevojcice u pubertetskoj i postpubertetskoj dobi bile su DALEKO SKLONIJE poremecajima prehrane (anoreksija, bulimija, prezderavanje). radi se o ozbiljnim mentalnim bolestima, potencijalno smrtonosnim, i procitala sam neke znanstvene radove gdje se vrlo detaljno analizira veza izmedju nacina lijecenja tipa 1 programiranim hranjenjem i navedenih poremecaja.

paradoksalno, ispalo je da su ljudi daleko zdraviji i bolje "kontrolirani" ako im se NE NAMECE prestroga kontrola, ako ih se pusti da sami kormilare (famozni selfempowerment)

vazno je zadati si REALISTICNE ciljeve za pojedinu osobu u nekom periodu - recimo, prosle godine meni je bilo nerealno ici ispod 6.5% s glikoliziranim hemoglobinom, kostalo me previse hipoglikemija i DEBLJANJA. ove godine, HbA1c mi je 5.2% :wink: i nisam se udebljala.

vazno je EDUCIRATI se, i osluskivati vlastiti metabolizam. eto. :)

Offline taty

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Četvrtak, 22.09.2005 u 12:06:03 »
užasno me počelo živcirat pričat o dijeti, i mom načinu života sa nekim ko nije dijabetičar jer moje prijateljice, koje naravno žele biti mršave, elegantne... po neznam koji put vec žele otic na dijetu, pa se raspituju kako ja sve to radim,kako spremam hranu, sta jedem...ja se potrudim,sve im lijep objasnim,smatram da je to zdrav nacin ishrane,uostalom neodričemo se hrane, samo je drugačje spremamo, pazimo na kolčinu i kad jedemo...al to im je preteško i ubija me komentar : ti moraš tako živjeti pa tebi to nije teško...kao ja nesmijem jesti sladoled,kolače,čokoladu pa me zato ne privlače, i super mi je zato, a one jadnice nemogu odolit pa jedu...jer ja u glavi imam prekidač koj mi isključuje želju za hranom!
ili komentari kako se nisam udebljala kad sam prestala pušit, jer ja nesmijem jesti...

Offline Gorka

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:06:12 »
Citat: "taty"
....kao ja nesmijem jesti sladoled,kolače,čokoladu pa me zato ne privlače, i super mi je zato, a one jadnice nemogu odolit pa jedu...jer ja u glavi imam prekidač koj mi isključuje želju za hranom!
ili komentari kako se nisam udebljala kad sam prestala pušit, jer ja nesmijem jesti...

pa pozovih na cjelodnevno druzenje, pa mozda uvide da to i nije tako tesko  :?
*** TIP 3 ****

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #6 : Srijeda, 12.10.2005 u 14:06:12 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.