Autor tema: koliko mi štete šećeri  (Posjeta: 1394 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivan

• Ja znam...
  • Spol: Muški
koliko mi štete šećeri
« : Petak, 16.07.2010 u 13:39:00 »
Može li mi netko odgovoriti koliko mi zapravo štete nanesu organizmu visoki šećer ???. Npr, ukoliko mi je nekoliko sati dnevno GUK iznad 15, koliku štetu mi on napravi? Dnevno mi daju inzulin 2x, 1,5 J Actrapid i 3,5 J Insulatard ujutro i 1,5 + 1,5 navečer. Ponekad mi se desi da oko ponoći imam GUK 20, a u 6.00 mi padne na 12, ili tokom dana mi poraste preko 20. Ak mi dodaju 0,5 do 1 jedinice Act. onda mi se zna desiti da naglo padnem u hipo. Inače, imam cca 10 kg i 11 mjeseci.
Što je gore, biti nekoliko sati dnevno iznad 15 ili riskirati pad u hipo  :mama:

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: koliko mi štete šećeri
« Odgovori #1 : Petak, 16.07.2010 u 14:00:02 »
Kod djece dijabeticara je tesko dozirati inzulin.
Jedino sto mislim da je relevantno, je cesto mjerenje i korektivne doze inzulina. Zbog doga preporucujem da djete predje na pumpu cim buude dovoljnoi staro da tako nesto prihvati.

Za trenutno, treba puno vremena provesti s pedijatrom i ustabiliti doze inzulina.

Visoki secer radi stetu na malim krvnim zila, bubrezi, oci,...
Ako je jednom secer 20 i ako to ne traje dugo onda po mom misljenju, ne bi trebalo biti posljedica. Naravno ako ti izleti u visoki secer nisu ucestali!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #2 : Petak, 16.07.2010 u 15:43:45 »
Čitam taj post stalno i ispočetka; i svjestan sam da su šanse da napišem glupost s obzirom na starost djeteta - ogromne. Stoga se ispričavam. No:

Sigurno je da je kod djece kretanje glukoze teže predvidivo, itd. Ali još sigurnije je da korištenje tako zastarjelih inzulina, kao što je spori Actrapid i NEpredvidljivi Insulatard - ne pomaže situaciji. Opasno se guram u lječničko područje; i možda postoji neki razlog zašto ste na tim relativno starim inzulinima (starost djeteta). Ali, molim da to obavezno provjerite. Raspitajte se kada možete prijeći na brži Novorapid ili još brži Humalog od brzih; te Levemir od sporih (kažu da je s Lantusom nešto malo lakše do raka). Levemir nema vrhunac djelovanja (odnosno vrlo je malen), puno predvidljivije djeluje i ravnomjernije tokom vremena. Manje su šanse da na istu dozu i hranu, on različito djeluje tokom tjedna.

Dakle, postoje šanse da Insulatard ima solidan vrhunac djelovanja koji dovede u blagu ili jaću hipo, pa vi reagirate, pa odete u hiper. Također, kao što rekoh, u ponedjeljak vam tih 3,5 i.j. jutarnjeg insulatarda mogu djelovati na jedan način, a u utorak na drugi.

Cilj brzodjelujučeg inzulina je upravo taj kako mu ime kaže: da brzo uleti u organizam, pokrije obrok i nestane. Stari "brzi" inzulini - nit' su brzi, nit' brzo izlaze van.

Dobro je da imate taj pen sa pola jedinice, pretpostavljam da koristite i 2000 trakica godišnje na koje imate pravo, a možda i koju više (svakako pokušati tražiti od HZZO komisije više). Ako plaćate veće količine, pogledajte u oglasnik, puno su jeftinije.

Kad sam ja bio mali, mojoj doktorici (Ana Radica) je najvažnije bilo da ako imam visok šećer, da vrlo dobro znam zašto je visok (objasniti). Na taj način ću drugi puta biti pametniji (moš' mislit). Nije dizala paniku oko izleta "u visine".
« Zadnja izmjena: Petak, 16.07.2010 u 15:46:02 davor »

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Hiperglikemija
« Odgovori #3 : Petak, 16.07.2010 u 15:48:00 »
HIPERGLIKEMIJA
U vrijeme današnjih vrlo brzih inzulina i malih brzih simpatičnih aparatića za mjerenje GUK-a; moguće je dosta brzo reagirati, ali treba biti discipliniran.

Kada "rušite" visoke šećere neke činjenice su vrlo, vrlo važne:
1) morate točno znati u koje vrijeme ste malom dali koji inzulin
2) morate savršeno znati službena vremena početka djelovanja tog inzulina, najjače djelovanje i kada prestaje djelovati
3) morate pokušati utvrditi koliko ta "službena" vremena odstupaju kod vašeg malenog (ovisi o težini, masnom tkivu, genetici, bla bla..)
4) morate biti svjesni da se nešto inzulina u određenim uvjetima može zadržati u tijelu u tzv. inzulinskim džepovima i kasnije otpustiti pa uzrokovati teže objašnjivi hipo

Kada to znate, onda je puno lakše reagirati kada malom izmjerite u npr 15h visoki šećer - dodati pravu dozu inzulina. No, onda ako je u 16h i dalje visok - biti svjestan da u tijelu još ima inzulina od 15h i dugodjelujućeg od jutra. Ako u tom trenutku dodamo još inzulina - šanse za hipo su ogromne (preklapanje nekoliko vrsta inzulina).
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 19.07.2010 u 01:33:29 davor »

Offline Dean_G

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Srijeda, 21.07.2010 u 22:16:36 »
Dajem Davoru u pogledu vlastite skepse potpuno za pravo. Mene je skoro strah i odgovoriti na ovaj post. Ja se ni u kom slucaju ne smatram sposobnim za davanje bilo kakvih terapijskih preporuka ali me je toliko zao tog malog junaka da bih pokusao dati svoj doprinos makar na teorijskoj osnovi.

Naime, ne znajuci u kojim razmacima se mjere vrijednosti, moze doci do principa "ljuljacke".

Da pojasnim teoriju:
Organizam zrdavog covjeka regulira glukozu putem 2 osnovna mehanizma. Inzulin (beta stanice) i glukagon (alpha stanice). Posto kod dijabetesa beta stanice ne proizvode ili umanjeno proizvode inzulin se taj kompenzira externim dodavanjem sta moze izazivati poznate (hiper- i hipoglikemije). No nazalost stvari nisu tako jednostavne. Naime kod zdrave osobe se, kod hipoglikemije (pomanjkanje secera u krvi - a ne u stanicama) desava sljedece. Kod od prilike 60 mg% potpuno prestaje proizvodnja inzulina i pocinje  izlucivanje glucagona iz alpha stanica koji "natjera" jetru na to da naglo oslobodi svoje rezerve glukoze.
Kako :
Glavni, kod nas kazu "bakul" ili kontrolor, je nadbubrezna zljezda koja je posebno dobro opskrbljena krvlju i zaduzena za "hitne" reakcije. Ta zljezda "osjeti" pad secera u sekundama (za razliku tome valja razumjeti da, dok dodje do promjene glucose u stanicama mozga, misica, ... treba u prosjeku 20-tak minuta i zato uglavnom ne dolazi do nikakvih poremecaja). Dakle kad nadbubrezna zljezda registrira pad glukoze ispod ca. 60 mg% ona izlucuje pojacano (Nor)-adrenalin koji zaustavlja proizvodnju inzulina i stimulira proizvodnju glucagona u alpha stanicama sta rezultira ranije spomenutim oslobadjanjem rezervi glukoze iz jetre i time "secer u krvi raste" kao osnovna reakcija samozastite (i to relativno naglo).
U principu samo ca. 1/3 dijabeticara ima problema sa izlucivanjem glukagona i time znaci da kod velike vecine se ta reakcija odvija normalnlo.
Usput receno je taj proces zaduzen za simptomatiku koju dijabeticari obicno nazivaju hipo-simptomima. Naime, hipoglikemija (nizak nivo secera u krvi - ne u stanicama) ne izaziva simptome vec kolicina adrenalina kao posljedica iste, izaziva te simptome. Kada dodje do pomanjkanja glukoze u stanicama (dakle snazna hipoglikemija duza od 20-tak minuta), moze doci do grcenja bljeskova u ocima, motorickih poteskoca,..... i dr.

Kako to sve moze utjecati na naseg malog covjeka:

a)  ljuljacka ?
    Ukoliko bi teoretski doslo u jednom trenutku do "predoziranja" inzulinom, moze poceti ljuljacka. Nivo secera padne, mjerite hipo.
    Tijelo reagira "panicno", oslobadja rezerve glukoze naglo, i kratkorocno ide u hiper. Vi mjerite visoko dajete malu kolicinu inzulina.  Posto  je izlucivanje rezervi kratkorocno i regulacija iz nadbubrezne zljezde funkcionira normalno secer uskoro pada (jer se kolicina adrenalin povlaci s normaliziranjem stanja). No dodatno spricani inzulin i dalje ima svoje djelovanje, narocito ako je dugotrajni. I time idemo opet ispocetka u "hipo"......
Posto se u toj dobi metabolizam ionako odvija brze i efikasnije se ta nasa ljuljacka ljulja jace i brze nego kod odraslih.

b) hormon rasta
    Dodatna okolnost kod odraslih a narocito kod malenih jest da u snu dolazi do pojacanog izlucivanja spomenutog hormona koji takodjer djeluje na razinu glukoze. Zbog toga je u nocnim satima izmedju ostalog i kod odraslih obicno niza razina secera a kod bebaca posebno.

Ja ne mogu i ne zelim davati nikakve preporuke ali mozda vam ovaj "roman" u grubo moze pomoci ako ne u terapiranju, bar donekle ugrubo u razumjevanju akcija i reakcija.
Uostalom, mjerenja u kratkim, pa i ultrakratkim razmacima i detaljno vodjenje dnevnika (sa pedantnim podacima o vremenu, hrani, mjerenim vrijednostima, aktivnosti, ...), svakako otvaraju mogucnost prepoznavanja odredjene strukture i time bolje mogucnosti terapiranja za ljecnika.

Zelim vam puno uspjeha i puno srece malom covjeku.  :W :W

Offline zvone_st

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #5 : Subota, 28.08.2010 u 22:14:19 »
Slažen se sa kolegon gori, triba prić na bolje inzuline: humalog (najbrži zasad, levemir - trajanje mu je 24 sata tako da ga se treba davat samo jedanput dnevno). Šta se tiče kako djelovat na visoki šećer, ja bi uvik radije riskira hipo (ako nema problema, kao šta je slučaj kod nekih da ga osjete u zadnji trenutak), nego držat par sati viskoi šećer jer u biti to uništava tijelo dijabetičara! Ali pošto je dijete u pitanju treba puno paziti i najbolje bi bilo nać nekog dobrog diabetologa da vodi dijete i sa njim se savjetovati.

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 13.09.2010 u 15:04:55 »
Slažen se sa kolegon gori, triba prić na bolje inzuline: humalog (najbrži zasad, levemir - trajanje mu je 24 sata tako da ga se treba davat samo jedanput dnevno). Šta se tiče kako djelovat na visoki šećer, ja bi uvik radije riskira hipo (ako nema problema, kao šta je slučaj kod nekih da ga osjete u zadnji trenutak), nego držat par sati viskoi šećer jer u biti to uništava tijelo dijabetičara! Ali pošto je dijete u pitanju treba puno paziti i najbolje bi bilo nać nekog dobrog diabetologa da vodi dijete i sa njim se savjetovati.

Što se tiče dijabetologa, mislim da smo kod najboljeg u Hrvatskoj. Inzuline prema preporuci dijabetologa ne mjenjamo još neko vrijeme, jer se maloj djeci ne preporuča davanje brzodjelujučih inzulina.
I da se pohvalim, nekako smo uspjeli izregulirat šečere, nema više onako velikih i naglih promjena, držimo ga negdje od 3 do 13.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 13.09.2010 u 15:20:56 »
Ma da, sve zelim napisati nesto a strah me da ne baljezgam jer ne znam puno o dijabetesu kod djece.

Ipak, znam da su kod male djece s dijabetesom ciljevi kontrole nesto drugaciji, veci je rizik od jakih hipoglikemija, sve skupa je nestabilnije i tesko je "mikromenadzirati".

Jako mi je drago da su seceri stabilniji kod Ivana :)

Ima jedna dobra stranica na engleskom, informativna za roditelje djece s dijabetesom:

http://www.childrenwithdiabetes.com/

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 13.09.2010 u 15:31:38 »
Hvala na web adresi. Proučiti ću je.
Sa svakim malim djetetom ima puno brige, a ak je k tome djete dijabetičar, onda sve ide x3. Prošlo je već više od 4 mjeseca otkada Ivan ima dijabetes i sad je već nekako lakše. I šećeri su koliko-toliko stabilniji, mada je sve to još daleko od idealnog. Šećer mu mjerimo 10-12 x dnevno, ako je neka izvanredna situacija i više puta. zasad je cilj držati ga između 8 i 13.
čak smo i proveli dva tjedna na moru i bilo je OK, samo malo više brige oko hrane.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 13.09.2010 u 15:31:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.