Autor tema: Mikroalbuminurija  (Posjeta: 1686 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

s3thooligan

• Gost
Mikroalbuminurija
« : Nedjelja, 06.06.2010 u 10:43:21 »
E ljudi, novi sam na forumu, nisam ni znao da postoji dijabetes forum dosad, imam tip 1 vec 5 godina, iz splita sam i odlicno sam reguliran, prosjek nikad veci od 6.2, doktor mi kaze da je regulacija odlicna, ima samo jedan problem, nedavno mi se pojavila ta mikroalbuminurija, e sad doktor stalno odugovlaci, ajde ti to testiraj jos za 3 mjeseca blablabla itd... mene zanima prvo sta je to moglo uzrokovat, odlicno sam kontroliran, tlak u krvi mi nije visok, ne pusim ne pijem, nista ne radim jbt haha, sta bi trebao radit da mi se stanje poboljsa i koliko je to opasno za bubrege, dali to znaci da su bubrezi vec nepopravljivo osteceni, jos jedna zanimljivost: jedan mjesec sam uzimao neki posebni b vitamin ( zaboravio sad koji, mislim b1) i pio puno caja i tad mi je sve bilo ok, sad je prema onim trakama za testiranje toga opet lose, imam 15 godina i doktor mi je "ŠKRABIĆ" ako ste culi, hvala unapjrijed  :)
« Zadnja izmjena: Nedjelja, 06.06.2010 u 11:40:02 cathy »

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Mikroalbuminurija
« Odgovori #1 : Nedjelja, 06.06.2010 u 12:02:56 »
Bok,

Oprosti što sam ti editirala naslov, to o čemu pišeš zove se mikroalbuminurija.

Radi se o proteinu koji se zove albumin, a koji je prisutan u tvome urinu u količini većoj od normalne.

Ako se analizom urina koji osoba izmokri u 24 sata ustanovi da albumina ima više od 20 mikrograma, a manje od 200, onda se to stanje naziva mikroalbuminurija. (Ako je nađeno više od 200 mikrograma albumina, onda se to zove makroalbuminurija.)

Albumin je relativno mali protein i normalno je prisutan u krvotoku. Unosimo ga prehranom, ima ga puno u bjelanjku npr. Ako su bubrezi malo oštećeni, oni propuštaju proteine, a budući da je albumin mali, njega se prvog nađe u urinu. E sad, to oštećenje može biti kratkotrajno - npr. posljedica intenzivnog vježbanja, ili možda neke infekcije, a može biti i posljedica dijabetesa.

Ja nisam liječnica, ali čini mi se da tvoj doktor razumno razmišlja. Prvo će ponoviti nalaz, pa ako ispadne da stvarno imaš stalno prisutnu mikroalbuminuriju, onda će poduzimati daljnje korake. Ja sam bila u toj fazi prije 10-ak godina, s time da moji šećeri nisu bili tako dobri tada, plus razmišljala sam o trudnoći u nekom doglednom vremenu.

Uglavnom, moji su se nalazi znatno popravili puno prije trudnoće - zahvaljujući mojoj doktorici, kao i poboljšanim šećerima, i nakon toga nikada više nisam imala mikroalbuminuriju a redovito se konroliram.

Kad sam prvi put vidjela da imam previše albumina u urinu, osjećala sam se uznemireno i preplašeno ("počelo je"). Ali stvarno nije bilo tako strašno, naravno uz punu suradnju s mojom dijabetologinjom. Ako se bojiš da je tvoj doktor previše opušten, potraži i drugo mišljenje.

s3thooligan

• Gost
« Odgovori #2 : Nedjelja, 06.06.2010 u 12:10:42 »
A dali ti je doktorica dala kakvu terapiju, nekakve ljekove, i jos nesto, inace sam jako fizicki aktivan, bavim se ekstremim sportovima vozim bmx i ponekad znam izac iz kuce i cijeli dan bit na bajku, navecer kad dodem doma budem mrtav, dali je to mozda utjecalo , btw na kojoj si terapiji bila kad ti se to pojavilo.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Nedjelja, 06.06.2010 u 12:48:40 »
Imam dijabetes tip 1 već 25 godina, dakle prije 10 godina trajao je 15. U tom trenutku bila sam na intenziviranoj inzulinskoj terapiji, kao i sada, samo što sam sada na inzulinskim analozima, a tada sam bila na Actrapidu i Inzulatardu. I imala sam lošiju regulaciju općenito. Nije bitno na kojoj terapiji sam bila, nego je bitno kakvi su mi bili šećeri.

Nakon što je bila sigurna da se kod mene radilo o oštećenju izazvanom visokim šećerima, dala mi je terapiju tabletama koje se inače daju u takvim slučajevima. Nakon par godina, prestala sam ih piti, radi priprema za trudnoću.

« Zadnja izmjena: Nedjelja, 06.06.2010 u 17:53:50 cathy »

s3thooligan

• Gost
« Odgovori #4 : Nedjelja, 06.06.2010 u 14:45:47 »
oke hvala :)

Offline zvone_st

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #5 : Nedjelja, 08.08.2010 u 16:16:22 »
Viruj Škrabiću i nemaš se šta bojat!

Offline s3thooligan

• Tek učim pisati...
  • **
Mikroalbuminurija
« Odgovori #6 : Četvrtak, 18.11.2010 u 15:07:35 »
Dobar dan , evo bio sam prije par mjeseci registriran al mi se neznam zasto account automatski izbrisao , bio sam postavio pitanje vezano za mikroalbuminuriju i odgovorila mi je mislim moderatorica foruma , ne sijecam se . dakle situacija je ovakva , prije godinu i nesto mi je doktor na analizi urina otkrio povisenu kolicinu albumina u mokraci , mislim oko 160,to smo redovito nastavili kontrolirati a sumnjali smo da je problem bio u mojoj ogromnoj aktivnosi i a me to unistilo , medutim u zadnje vrijeme sam skroz miran , uopce nisam aktivan i doktor mi je ima vec 3 mjeseca prepisao jednu tabletu tritacea ujutro , dakle pijem oko vec 3 mjseca . Problem je sto smo opet isli analizirat 24 satni urin i kolicina mikroalbumina opet je bila 162 iako nisam bio aktivan i uzimao sam tritace. doktor kaze da cemo nastavit pracenje i da ce povisit kolicinu tritacea ako bude trebalo ( veselin škrabić - splitski dijabetolog ). Medutim ni nama ni njemu ne dolazi do glave sto je uzrok a on na taj problem gleda kao da ga bas i nije briga pa bi tia opet odgovor od cure koja mi je i prvi put odgovorila , sijecam se da je rekla da je pila tritace par godina , tj dok nije namjeravala zatrudnijet , da je takoder popravila šećere i da joj je kasnije sve bilo u redu i da ga je prestala pit ( moji seceri su vrhunski , prosijek nikad vise od 6.2 nisam imao ) , govorim o tipu 1 da naglasim , takoder bi tia pitat koliko je to opasno i u kakvo vece ostecenje to moze prec ? btw ako ista znaci imam 16 god , secer imam vec 5.5 god a mikroalbuminurija je otkrivane prije godinu ipo , najveca kolicina koju sam imao bila je 200 a najmanja 30 , taj put kad sam imao 30 pio sam neki odredeni b vitamin jedno 2 mjeseca i jedino tad mi je nalaz bio uredan , pitao bi takoder jel zna tko koji je to vitamin koji pomaze jer se nemogu sjetit koji sam pio , probao bi opet .

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 18.11.2010 u 19:08:04 »
Bok s3thooligan, dobro nam došao natrag! :) Dobila sam tvoju poruku nekad prije ali iz nekog razloga tvoj account je bio izbrisan i nisam ti mogla odgovoriti. Mislila sam da si ga možda sam obrisao, a budući da nisam adminitratorica ovdje, nisam mogla provjeriti što se točno dogodilo.

Ja nisam liječnica, nadam se da je to jasno, i ne mogu davati medicinske savjete. Sve što ikad napišem samo su pojedinačna iskustva, i moja interpretacija onoga što su mi moji liječnici rekli i objasnili.

Što se tiče ove tvoje situacije s mikroalbuminurijom, za početak mislim da je dobro što se to ne povećava. Također je dobro što imaš dobru regulaciju. Mislim da je tri mjeseca možda ipak prekratak period da se vidi željena promjena. Pričekaj još pola godine, pa ćeš vidjeti. Ako nisi siguran u svoga doktora, sasvim je u redu da pitaš i nekog drugog liječnika za mišljenje. Meni se iz svega što si napisao čini da situacija nije jako zabrinjavajuća. Svakako vodi računa da ti krvni tlak bude normalan.

Offline s3thooligan

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #8 : Četvrtak, 18.11.2010 u 20:18:58 »
Bok s3thooligan, dobro nam došao natrag! :) Dobila sam tvoju poruku nekad prije ali iz nekog razloga tvoj account je bio izbrisan i nisam ti mogla odgovoriti. Mislila sam da si ga možda sam obrisao, a budući da nisam adminitratorica ovdje, nisam mogla provjeriti što se točno dogodilo.

Ja nisam liječnica, nadam se da je to jasno, i ne mogu davati medicinske savjete. Sve što ikad napišem samo su pojedinačna iskustva, i moja interpretacija onoga što su mi moji liječnici rekli i objasnili.

Što se tiče ove tvoje situacije s mikroalbuminurijom, za početak mislim da je dobro što se to ne povećava. Također je dobro što imaš dobru regulaciju. Mislim da je tri mjeseca možda ipak prekratak period da se vidi željena promjena. Pričekaj još pola godine, pa ćeš vidjeti. Ako nisi siguran u svoga doktora, sasvim je u redu da pitaš i nekog drugog liječnika za mišljenje. Meni se iz svega što si napisao čini da situacija nije jako zabrinjavajuća. Svakako vodi računa da ti krvni tlak bude normalan.

e hvala ti puno , samo da te jos pitam , kad si pila tritace , tj terapiju s tabletama , koliku si kolicinu uzimala jel se sijecas ?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #9 : Četvrtak, 18.11.2010 u 23:30:10 »
Ovako, ja sam uzimala jedan drugi lijek iz iste skupine, zove se Irumed. To je ime lijeka kako se prodaje u apoteci, a njegovo generičko ime je lizinopril.

Tritace koji ti uzimaš spada također u tu skupinu lijekova, tzv. ACE inhibitore, kao i Irumed. Generički naziv za Tritace je ramipril.

Oni imaju različiti kemijsku strukturu, ali u organizmu djeluju vrlo slično. Ipak, teško je direktno uspoređivati doze kada se ne radi o identičnoj molekuli.

Moja doza bila je 5 miligrama, ako se dobro sjećam.

Edit: spojila sam ovu temu koju si danas pokrenuo s onom starom iz lipnja, tako da je sve na jednom mjestu.
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 18.11.2010 u 23:36:00 cathy »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #9 : Četvrtak, 18.11.2010 u 23:30:10 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.