Autor tema: Masnoće debljaju mnogo manje nego ugljikohidrati?  (Posjeta: 1428 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Masnoće debljaju mnogo manje nego ugljikohidrati?
« : Utorak, 18.05.2010 u 17:01:50 »
Masnoće debljaju mnogo manje nego ugljikohidrati?!

Ugljikohidrati, osobito šećeri, mogu biti pogubniji za srce, krvne žile i vitku liniju od zasićenih masnih kiselina kakve se nalaze u mesu i mlijeku

Piše: Nikolina Bađun

Nema dokaza koji bi potvrdili kako zasićene masne kiseline iz hrane povećaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i pretilosti, pokazalo je američko istraživanje. Iako masnoće kakve se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima povećavaju razinu “lošeg” LDL kolesterola, istodobno povećavaju i količinu “dobrog” HDL kolesterola u krvi, a dokazano je da su ugljikohidrati glavni krivci epidemije pretilosti. Osim toga, namirnice s manje masnoća često sadrže dodani šećer, koji poništava korist smanjenih masnoća. Tako je skupina ispitanika koja je bila na dijeti s malo ugljikohidrata i mnogo zasićenih masnih kiselina izgubila dvostruko više kilograma nego ona koja je jela manje masnu hranu. Istraživanje je pokazalo i kako su žene koje jedu puno bijeloga kruha i peciva u većoj opasnosti od srčanih oboljenja. Od svih ugljikoghidrata srcu najviše šteti šećer. Povećava razinu triglicerida u krvi, a smanjuje “dobri” HDL kolesterol. Stoga bi, što je više moguće, trebalo izbjegavati kukuruzne pahuljice, bijeli kruh i sokove. No nutricionisti ističu da je za zdravlje najvažnija uravnotežena prehrana.

Čak i voće i povrće potiču skupljanje kilograma
Pesticidi iz hrane također potiču nastanak masnih stanica. Zato bi trebalo smanjiti unos hrane za koju je dokazano da njima najviše obiluju, a to su breskve, jabuke, celer, nektarine, jagode, mrkva, kruške... Najmanje se u prosjeku prskaju luk, avokado, ananas, mango, patlidžani i lubenice.

Meso uništava liniju zbog dodavanja horomona
Meso kojem su dodavani hormoni radi većeg rasta ili proizvodnje mlijeka može poremetiti rad hormona u ljudi i tako pridonijeti epidemiji debljine. Jedete li meso stoke koja se uzgaja na prirodan način, lakše ćete mršavjeti, bolje ćete se koncentrirati i pamtiti, a i dulje ćete ostati siti.
http://www.24sata.hr/metro/masnoce-debljaju-mnogo-manje-nego-ugljikohidrati/173480/

I plastika deblja
Kemikalije iz plastičnih posuda dospijevaju u hranu i oponašaju hormon estrogen pa također mogu potaknuti tijelo na debljanje.

Organski prije svega
jeca koja samo pet dana jedu prirodno uzgojeno voće i povrće mogu smanjiti razinu štetnih pesticida do jedva zamjetnih količina.

Offline Dada

• Ja znam...
Odg: Masnoće debljaju mnogo manje nego ugljikohidrati?
« Odgovori #1 : Utorak, 18.05.2010 u 21:01:52 »
Ja vjerujem u to... Zapravo, u moć bjelančevina - malo ću skrenuti s teme - (a masnoće su usput), pa, nisu džaba ljude bjelančevinama "liječili" prije nego što je otkriven inzulin za šećernu bolest.
Definitivno ima istine u tome da su ugljikohidrati najzločestiji...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Utorak, 18.05.2010 u 23:35:08 »
Hm pa i danas "lijece" bjelancevinama... inzulin je bjelancevina (zapravo peptid).

Meni ovaj stil pisanja svrstava clanak u kategoriju onog da su Rusi prodavali drzavne tajne vanzemaljcima. Nije da imam konkretnih saznanja kontra ovoga sto pise, ali kad mi nadrobi toliko stvari bez ikakvih referenci izgubim volju dalje se informirati. "Znanstvenici su dokazali... zato ti ne smijes jesti celer!"

Valjda to zadovoljava neku temeljnu ljudsku potrebu slijedjenja uputa visih autoriteta.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Srijeda, 19.05.2010 u 09:31:30 »
Hm pa i danas "lijece" bjelancevinama... inzulin je bjelancevina (zapravo peptid).

Toliko i ja znam  :mig: mislila sam na prehranu baziranu na mesu za dijabetičare, jednostavno su bili uočili da im je bolje od toga, bez prave predodžbe što je inzulin...

"Znanstvenici su dokazali... zato ti ne smijes jesti celer!"

Instant se sjetim starih ljudi i poslovice: ko na srcu ima feler, treba jesti celer... Morala sam ovo izgovoriti, nevezano za temu  ;D U stvari, trebali bismo imati arhivirano znanje u folklornoj memoriji, ljudi su sistemom pokušaja i pogrešaka i stoljetnih spoznaja o prehrani sigurno shvatili neke stvari bez znanstvenih testova i eksperimentiranja i otkrića koja pobijaju jedna druge...

Što se masnoća tiče, znate li koliko Francuzi imaju recepata s maslacem, sirevima koji im služe i kao predjela i kao deserti, pa opet... valjda je fora u umjerenosti...

Sa svim ovim u skladu, logično je da se kaže nešto i protiv vegetarijanstva, ali ne smijem, čini mi se da vas ima ovdje  :) ali zato, ponavljam, ugljikohidrati su najgori, sto posto...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Srijeda, 19.05.2010 u 15:59:41 »
Toliko i ja znam  :mig: mislila sam na prehranu baziranu na mesu za dijabetičare, jednostavno su bili uočili da im je bolje od toga, bez prave predodžbe što je inzulin...

Sorry na mudrovanju :posipa_se_pepelom: :-[

Sa svim ovim u skladu, logično je da se kaže nešto i protiv vegetarijanstva, ali ne smijem, čini mi se da vas ima ovdje  :) ali zato, ponavljam, ugljikohidrati su najgori, sto posto...

Po vegetarijancima slobodno ozezi :mig: Zapravo i meni je zao zivotinja (tocnije sisavaca... empatija mi se ne proteze na ribe i ptice). Ali kaj im ja mogu kad su mi ukusne. Sreca /za mene/ sto nisam principijelan ;D

Ugljikohidrati su mi ipak najdraza klopa. Da nemam dijabetes, svaki dan bi zderao tijesto. E sad, ja ne mislim da su ugljikohidrati zli, naprotiv. Problem je nasa bolest - dijabetes je poremecaj metabolizma ugljikohidrata.

Da ne ostane crnjak na kraju, dijabetes mi omogucuje da 4x dnevno jedem tijesto 8) Ali jako male kolicine :-\
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Srijeda, 19.05.2010 u 16:13:23 »
E, kad se sjetim onih nedavnih dana...
Radilo se preko puta pekare. U 7,00 friški kruh (i pecivo) izlazi iz peći. Oko 8 - 8,15 bile su gotove krafne. Taman za gablec - oko 10 - burek. Kad se išlo kući - popodnevna runda kruha i peciva.
A doma - lazanje. Ili špageti sa saftom.
A za većeru - lagana pizza. Sa svime i svačime.
Bogu hvala na danima kad sam si bio dobar sa ugljikohidratima!

Nema tog povrća ni mesine koja se da tamaniti koliko ugljikohidrati.

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Srijeda, 19.05.2010 u 20:59:37 »
Jesam ja rekla da su ugljikohidrati najzločestiji... Kako ih čovjek opisa, baš sam se uživila  :P
A šta nama nudi - na pladnju - jabuku... :)

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Srijeda, 19.05.2010 u 22:09:40 »
To je samo kruta realnost današnje prehrane.

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #8 : Nedjelja, 23.05.2010 u 22:13:11 »
Proba sam smanjit ugljikohidrate, a malo dodat meso....
Seceri su stvarno bolji, ali bogami dođe s tim i umor, te manjak energije... Pa malo i probava uspori... ovog trena mi se cini shit... Ali kasno je...

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Nedjelja, 23.05.2010 u 23:37:29 »
Pojačaj zelenilo, pa da vidiš brzu probavu i shit. ;D

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #9 : Nedjelja, 23.05.2010 u 23:37:29 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.