Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
. Jeste li propustili svoj
aktivacijski email
?
1 sat
1 dan
1 tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Dobrodošli na forum HSDU-a!
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Prijava
Registracija
»
Dijabetes
»
TIP 2
(Moderator:
krcko
) »
tema:
Razina glukoze preko 16
« natrag
naprijed »
Ispis
Str: [
1
]
Dolje
Autor
tema: Razina glukoze preko 16 (Posjeta: 1412 )
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
IVICA40
Tek učim pisati...
Razina glukoze preko 16
«
:
Subota, 15.05.2010 u 02:54:42 »
Pozdrav,
Novi sam u svemu ovome i još mi nije dijagnosticiran dijabetes niti jednog tipa pa pošto je moja tjelesna masa malo veče
pišem u ovoj rublici.
Prije dva dana sam slučajno izmjerio šečer s onim malim aparatičem i
ostao sam zapanjen, naime na dispayu je pisalo 16.5
Mjerenje je izvšeno oko 1,5- 2 sata nakon doručka.
Sutra dan je ponovo mjereno ovoga puta 1 sat nakon doručka i bilo je 10,5, te sam treći dan mjerio natašte i bio je 10,2.
Prije 2 mjeseca sam radio krvnu sliku i bio je oko 5-6 te to nisam smatrao zabrinjavajučim i niti na jednom dosadašnjem vađenju krvi nije bilo naznaka neke veče povišenosti.
Pošto imam problema s osteomiyalitisom i ranom koja curi veći niz godina ovaj nalaz šečera me skroz dotukao.
Trenutno sam na terapijama u barokomori i svakodnevno se susrečem s osobama koje boluju od šečerne bolesti i gledam njihove rane od amputiranih djelova te sam se i sam uplašio da sam i tome s ovim šečerom vrlo blizu
U vrijeme tih velikih izmjerenih vrijednosti i tjedan dva prije prehrana mi je stvarno bila kako da kažem užasna ( masna, slatka i sve što ne valja )
Sam sebe sam pokušo utješiti da je toliki šečer rezultat upravo prehrane, pa čak i osobe s kojima sam na terapijama a koji boluju od šečerne bolesti tješili su me da se jako puno može postići samom prehranom, ali molio bih i vaša iskustva pogotovo što tražeči po netu nalazim maximalne veijdnosti šečera oko 12 , a ja sam imao 16- bože ovo nije moguče !!
Može li neko pojašnjenje i smjernice, iako sam poče držati djetu ići ču u laboratorij vaditi krv za tjedan dana dok se malo organizam navikne na manje kalorija i dok sigurno velike kolićine nezdravih tvari unetih u zadnje vrjeme malo ne izlapi.
Toliko za prvi puta i unaprjed se zahvaljujem
Evidentirano
cathy
Global Moderator
Spol:
Odg: Razina glukoze preko 16
«
Odgovori #1 :
Subota, 15.05.2010 u 09:10:02 »
Trebaš ići doktoru, napraviti sve potrebne laboratorijske pretrage, i ako se ispostavi da imaš dijabetes (koji god tip), vidjeti što i kako s terapijom.
Ako se radi o tipu 2, pravilna prehrana je prva linija obrane. Ako imaš višak kila, to će biti istodobno i redukcijska dijeta, dakle osim promjene na bolje u sastavu hrane, trebat će napraviti plan prehrane koji će omogućiti gubljenje viška kila, tj. smanjiti kalorije. Promjena prehrane može izgledati kao nešto prezahtjevno i teško ostvarivo, ali samo hrabro, korak po korak. Važno je naoružati se znanjem i strpljenjem (i prema samom sebi). Pazi da ti se ne dogodi da jedno vrijeme budeš "presavršen" pa onda popustiš i odeš u drugu krajnost - jer je pritisak bio prevelik. Važno je postaviti realistične ciljeve i stalno raditi na tome.
Druga stvar koja izrazito koristi kod tipa 2 jest povećanje tjelesne aktivnosti. Ako nemaš vremena ili uvjeta za organizirano bavljenje nečim takvim, opet kreni od najmanjih promjena. Posavjetuj se sa stručnjacima oko toga, s obzirom na dijagnozu koju imaš od prije. Ali, vjeruj mi, i 15-30 minuta dodatnog hodanja dnevno ima dobar utjecaj.
Treća stvar su lijekovi, to ide u dogovoru s liječnikom, cilj je postići dobre šećere. Kako ćemo znati jel nam neka terapija odgovara i postiže li se cilj: provjeravajući šećere svakodnevno. Šećere je dobro bilježiti, voditi dnevnik, i onda analizirati što se događa i raditi eventualne prilagodbe (prehrane, terapije i/ili aktivnosti). Kod tipa 2, ako je terapija lijekovima uopće potrebna, obično se kreće od tableta. Tek ako se uz sve to nikako ne mogu dobiti dobri šećeri kroz dan, ide se s inzulinom, nekada i s kombinacijom tableta i inzulina. Ali to te ne treba brinuti unaprijed.
U principu, već gubljenje viška kila može dovesti do značajnog poboljšanja.
Ljudi koje viđaš imaju tzv. dugotrajne komplikacije dijabetesa. To znači da su godinama imali neprihvatljivo visok šećer, da se nisu odgovarajuće liječili (ili bili liječeni). Nemoj se bojati, samo potraži liječničku pomoć. Bilo bi dobro kada bi uspio doći i do dijabetologa, iako je ponekad dovoljno imati dobrog liječnika u primarnoj zaštiti.
Jako je važan osobni angažman pacijenta. Ali to nije dovoljno, naročito ako mu nije pružena odgovarajuća edukacija, ali i podrška.
Ovo sam sve pisala kao da imaš tip 2, ali imaj na umu da ja to u stvari ne znam, niti mi pada napamet postavljati dijagnoze ikada i ikome (nisam medicinarka). Napisala sam ti samo što mislim da je bitno u slučaju da imaš tu dijagnozu.
Eto, drži se i svakako navrati razgovarati s nama.
Evidentirano
Dada
Ja znam...
«
Odgovori #2 :
Subota, 15.05.2010 u 10:19:11 »
Pošto imaš upalni proces u tijelu - kako kažeš već duže vrijeme - uz nezdravu prehranu itd. čini mi se da nije iznenađujuće što su ti se šećeri poremetili. Ja ne znam što je tu uzrok a što posljedica, ali svakako prvi korak je otići dijabetologu.
Imam prijatelja kojem su šećeri tako podivljali zato što je išao na neku operaciju - ne znam točno dijagnozu, ali isto je u pitanju bila neka rana - debljina, masnoće, i dr. - pa su ga hitno stavili na inzulin dok se nije smirio, oporavio, dok se upale nisu utišale, i sad je registriran kao tip 2, mislim čak samo na dijetalnoj prehrani...
Dakle, svi se u početku ustrave tih visokih vrijednosti, ali ovdje nas ima koji u svojoj paleti izmjerenih šećera imamo i više brojke (na koje ni ne trepnemo:-) tako da se ne brineš...
Dijabetolog će te poslati na potrebne pretrage - hba1c (vrijednost u zadnja 3 mjeseca) po čemu ćeš vidjeti otkad imaš problema sa šećerima, dakle, stavit će te pod kontrolu...
Sigurno nije ugodno gledati dijabetičare s takvim groznim komplikacijama, ali, vjeruj, to su oni krajnji slučajevi, zona u koju ti sigurno ne pripadaš... Možda je to i dobro da vidiš, ne bi li se pobrinuo za sebe:-)
Zato, ne brini, i polako, gledaj to s druge strane, budi sretan što si to otkrio i što će ti život dati priliku da se pobrineš za sebe, jer ako si se tako zanemario, kad-tad ti se nešto takvo spremalo...
Pozdrav
Evidentirano
IVICA40
Tek učim pisati...
«
Odgovori #3 :
Subota, 15.05.2010 u 13:03:50 »
Hvala Vam na objašnjenju i rijećima utjehe.
Evo i sam sam se malo smirio jer je nakon 3 dana pažnje oko prehrane jutros na tašte bio 8,2 te mi lječnik u barokomori kaže da samo tako nastavim te če u ponedjeljak ponovo prekontrolirati s aparatićem na tašte prije terapije.
Pošto sam na terapijama daleko od svoga ljčnika privatne prakse poslao mi je uputnice ( crvenu i crnu ) pa da ovdje prekontroliram laboratorijski, ali oni ovdje u Crikvenici u domu zdravlja ne primaju takve uputnice jer lječnik nije iz iste županije.
Probat ču iza nedjelje otići do Rijeke pa tamo pokušati u kliničkom laboratoriju, možda tamo primaju.
Ako ništa pokušat ču platiti laboratorij privatno.
Naravno obavjestim vas o rezultatima i sigurno ču biti Vaš redovan posjetitelj jer sam masu informacija našao upravo na Vašem forumu
Hvala
Evidentirano
krcko
Administrator
«
Odgovori #4 :
Subota, 15.05.2010 u 18:43:14 »
Bok Ivica!
Prvo mala utjeha: visok secer ne pravi stetu preko noci. Za dobiti rane i gangrenu mora biti visok godinama ili desetljecima. Prije toga vjerojatno ce se javiti mnoge druge komplikacije, ali ni jedna ne nastaje u roku od tjedan ili dva.
S druge strane secer nataste 8,2 nikako ne znaci da si sada OK. Po definiciji dijabeticar si ako ti dva puta nataste secer bude 7 ili vise. Samostalna mjerenja aparaticem sluzbeno se ne racunaju, tj. dijagnozu ipak mora postaviti doktor. No meni se cini da se vrijednosti koje si napisao kod nedijabeticara ne bi trebale javljati ni u kojim okolnostima (bez obzira sto si jeo). Dakle ozbiljno shvati savjet da prvom prilikom posjetis dijabetologa.
Dijabetes nije kraj svijeta, ako se na vrijeme ustanovi i ozbiljno shvati kvaliteta zivota nece biti ugrozena. Ako epizodu visokih secera pospremis u ladicu i iduci puta je se sjetis nakon vise godina, postoji ozbiljna vjerojatnost da ces tada vec imati nepopravljive stete.
Evidentirano
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
«
Odgovori #4 :
Subota, 15.05.2010 u 18:43:14 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.
Ispis
Str: [
1
]
Gore
« natrag
naprijed »
»
Dijabetes
»
TIP 2