Dobrodošli na forum HSDU-a!
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
- o pumpi smo pročitali jako puno što se može naći na netu, al nam opet nije jasno šta bi se prelaskom na terapiju pumpom kod mene promijenilo? Znači li to da mogu jesti neke stvari koje mi se sada "ne preporučuju".Molim da mi netko tko je na terapiji pumpom iz svog iskustva kaže što im se promjenilo.
Što se tiče trakica, moja doktorica opće medicine (nisam kod pedijatra, pošto sam iz manje sredine, a u cijeloj županiji imamo mislim tri pedijatra), izgleda, pojma nema koliko trakica mogu dobiti. I ne zna gdje da to pročita. Stalno govori da joj program neda upisati više od 375 trakica tromjesečno, a ja sam svojih 375 slistio već za mjesec dana. Sada ih kupujem preko oglasnika. Što se tiče zamjene trakica urina za trakice za mjerenje GUK-a u našoj ljekarni neće ni čuti za to.
Pozdrav mami i tati,nemojte ovo krivo shvatiti, al me kopka dal ste svjesni jednog 'detalja' vezanog uz doze inzulina. Kada govorite o dozama kažete Actrapid 1,5 + 3,5 Insulatard 1,5+1,5 To znači da Ivan uvijek dobija toliko jedinica bez obzira na to što, kada i koliko pojeo? Ili znate procijeniti kalorijsku vrijednost hrane i prilagoditi tome količinu inzulina?Da li dobija inzulin prije nego počne jesti ili nakon što pojede, pa ste već vidjeli koliko je pojeo?Što činite kad on odbija pojesi međuobrok, jer mu se ne da ili ne sviđa? A što ako pojede više nego uobičajeno?------------------------------------------------------------------------------------------------Slažem se s vama da je pen neprecizan tj. dio inzulina iscuri nakon vađenja igle. Odrasli dijabetičari to najčešće ignoriraju, ali pola jedinice na dozu od 1,5 je zaista značajan faktor. No taj faktor je relativno uvijek isti, odnosno ako se ustabilite na npr. 1,5 ili 2,0 jedinica noćnog insulatarda, on će zapravo biti 1,0 ili 1,5. Al to je manje važno (odnos između ubrizganog i realno apsorbiranog inzulina), važno je naći dozu koja 'radi'.