Neke sam radio stvari koje inače ne radim. Prvi dan sam cijelo jutro bio (po)dosta gladan, sa stabilnim šećerima, ali tijelu nikako dovoljno hrane. Jeo jesam u malim količinama (20-40g CH), ali nikako da se organizam zadovolji.
U skladu s tim, kad sam stigao doma, pojeo sam dosta. Iako su šećeri bili normalni tokom jutra (4-9 mmol), te u rano popodne kad sam stigao s posla na donjoj granici (3.5), ja sam se osjecao kao da mi je hipo. Počeo sam i jesti onako na brzinu i pojeo 70g CH. Sat vremena nakon toga (ili malo više) još 90g CH. U ta dva navrata dao sam manje inzulina nego inače, ali znao sam da ne može sve odjednom izreagirati. Kako se šećer postepeno dizao tj. pokušao se dizati, tako sam ja davao tzv. Korekcije (2 puta po 2j i jednom 1j – u nekih 2h, ne odmah sve). E sad, taj inzulin ipak nisam napucao odjednom jer da jesam, bacilo bi me u hipo. Sat vremena nakon zadnje od ovih korekcija na aparatu glukoza oko 20h 5.3, a prije spavanja u 23h 3,8. Osjetio sam da nisu svi ugljikohidrati odreagirali, te da je ova niska granica u 23h ili od viška inzulina ili od znojenja kad mi je zamalo sve ispalo iz koze (sto sam u prethodnom postu spomenuo). Mislio sam da će mi ujutro biti visoko/više, ali nije. Izmjereno u 06.30 – 7,8.
Slicnu stvar (citaj gresku jer tako se ne radi) sam napravio i sutradan. To je moj najveci problem, pregladnim tokom jutra i onda pokusam silom nadomjestiti sve sto sam propustio. Navecer/predvecer, cini mi se negdje oko 19-20h sam pojeo 2 reda čokolade za kuhanje koje mi tijelo nije zahtijevalo (ali...da vidim). Inače taj dan šećeri unutar željenih razina, ali osjećaj u tijelu te lako zavara (glad i sl.). Nakon ove noći je stvar ujutro bila ipak drugačija, možda čak zbog te čokolade koja inače djeluje svojstveno, pogotovo ako čeka na red. Kad je stigla noć i spavanje, svi ostali ugljikohidrati (u zalihi) počeli su se otpuštati i do jutra je glukoza porasla na nekih 15. Počelo je rasti oko 1 ujutro tj. nešto prije i nije se zaustavljalo do jutra. Dakle, cijelu noć preko 10 mmol/L. To sam uredno smanjio i držao razinu u granicama normale (tj. držala se sama).
Moj je problem noć i popodne. Nosio sam ovo jer imam minimed-M508 staru pumpu i moram je promijeniti. Hemoglobin mi se tokom vremena uvelike pogorsao bez obzira na pumpu. No to je tako, čovjek uči dok je živ, dijabetičar i dulje

Ovo za senzore po osobnom trošku sam mislio u kombinaciji s novom pumpom. Imas pumpu, s vremena na vrijeme kupis senzor i proucavas svoje reakcije.
Ove info su moja iskustva, pomogao nekome ili ne, moja je namjera pozitivna.