Autor tema: Vrijeme davanja inzulina  (Posjeta: 2188 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Dada

• Ja znam...
Vrijeme davanja inzulina
« : Nedjelja, 18.04.2010 u 14:57:55 »
Pitanje:
dajete li inzuline uvijek u isto vrijeme i koliko to smatrate važnim? Primjer: ako nekad spavam duže, automatski ću pomaknuti vrijeme davanja inzulina, tj. obroka... Ima li to utjecaja na cijeli moj metabolizam, pošto jedno utječe na drugo u organizmu, riječ je dakle o cijelom sustavu - a inzulin je karika u lancu, ili to nije tako važno?
isprika ako ste već negdje raspravljali o tome... ne mogu sve pregledavati, pa mi je komotnije otvoriti novu temu  :)

pretpostavljam da većina vas smatra da se to podrazumijeva, ali obratite li pažnju na statistiku toga svega, oscilacije će postojati, vjerujem, i u najdiscipliniranijih...ja nisam takva pa sam se eto spontano zapitala...

Offline krcko

• Administrator
Odg: Vrijeme davanja inzulina
« Odgovori #1 : Nedjelja, 18.04.2010 u 21:54:15 »
Levemir dajem po rasporedu, prije spavanja i kad se probudim. To naravno nije uvijek u isto vrijeme, ali obicno ne varira vise od sat-dva amo-tamo. Nisam primijetio da zbog toga imam losiju regulaciju. Mislim da bi bilo gore kad bih vikendom navio budilicu da ne prespavam vrijeme za Lev (ionako me klinci uvijek probude :azdaja:).

Novorapid dajem ovisno o obrocima, fizickoj aktivnosti i rezultatima mjerenja. To stvarno moze varirati. Nekad si dam samo 3 puta dnevno, nekad 6 ili 7. Kontrola je bolja kad imam vise manjih obroka i odgovarajucih malih bolusa, ali ne uspijem svaki dan tako.

Mislim da je bit "intenzivirane terapije" i bazal-bolus rezima upravo u tome da inzulin (a preko njega i metabolizam) mozes prilagoditi dnevnom ritmu. Kad bi ti svaki dan izgledao isto, mogao bi uzimati pre-mixed uz manji broj uboda. Jednog dana ce mi vjerojatno tako bolje odgovarati  :amen:
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Nedjelja, 18.04.2010 u 22:57:35 »
vi ste tako upućeni na ovome forumu, tako da ćete nam oprostiti ovakva "početnička" pitanja (bez obzira na staž)

jednostavno mi se u jednom trenutku sve to učinilo puno kompliciranije nego što smo svjesni, ali očito samo možda nama koji imamo nekih problema s regulacijom  :)

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : Nedjelja, 18.04.2010 u 23:34:27 »
Bazal (Levemir) nastojim držati u ritmu 12+12 sati. Ako je moguće (a nije uvijek) hranim se u "standardno" vrijeme (kad mogu i smanjiti broj mjerenja jer u pravilu ne trebam korekciju bolusa - Novorapid) iako po potrebi mogu jesti uvjek. Onda trebam jaču kontrolu šećera poslije obroka i eventualnu korekciju.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 19.04.2010 u 09:21:19 »
vi ste tako upućeni na ovome forumu, tako da ćete nam oprostiti ovakva "početnička" pitanja (bez obzira na staž)

jednostavno mi se u jednom trenutku sve to učinilo puno kompliciranije nego što smo svjesni, ali očito samo možda nama koji imamo nekih problema s regulacijom  :)

Ma daj, Dada, pa važno je pitati i razgovarati... tvoja su pitanja i opservacije vrlo korisni i uopće nisu početnički.

U shemi Levemir ili Lantus kao bazal, te Novorapid ili Humalog ili Apidra kao bolus, to treba funkcionirati ovako kako su napisali Vedran i krcko. Moje iskustvo, otkako sam na Levemiru kao dugodjelujućem, je slično. Važno je da ga uzimam svakih 12 sati, a kratkodjelujući (ja uzimam Humalog) je "po potrebi". Međutim, puno mi je jednostavnije imati dobre šećere onda kada i Humalog uzimam okvirno u isto vrijeme. Razlog leži u činjenici da (KOD MENE) i Humalog pokriva dio bazala. Drugim riječima, kada cijeli dan ne bih ništa jela, moje trenutne doze Levemira ne bi u potpunosti pokrile bazalne potrebe. Postoji par razloga zašto je tomu tako, ali nije ni bitno, dokle god mi trenutna shema odgovara ovakva kakva je, i dokle god mogu "upravljati" situacijom.

Kod dijabetesa mi se uvijek najgorom činila  situacija kada se stvari odvijaju mimo mene, i kada moji postupci i trud nisu dovoljni za pristojan rezultat.

Edit: nema ništa loše u tome kada netko postavlja početnička pitanja, nitko se nije rodio sa svim odgovorima. Iako velim, tvoja baš i nisu "početnička". Usput, rado bih bila početnica u dijabetesu ;D
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 19.04.2010 u 10:50:10 cathy »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 19.04.2010 u 22:37:18 »
Razlog leži u činjenici da (KOD MENE) i Humalog pokriva dio bazala. Drugim riječima, kada cijeli dan ne bih ništa jela, moje trenutne doze Levemira ne bi u potpunosti pokrile bazalne potrebe.

Vidis vidis, zanimljivo. Mislim da je kod mene obrnuto - jutarnji Levemir oko rucka ima peak i tada vjerojatno djeluje jace nego sto bi mi trebalo bazala. Prilicno sam siguran da bih bez klope oko toga doba bio hipo. Za eksperimentalnu provjeru morao bih preskociti rucak, sto mi se ne radi bez debelog razloga :angel:

Nekako mi se cini da je rezim u kojem dobivas veci udio inzulina kroz bazal stabilniji nego ovo tvoje. Probao sam nekoliko dana biti bez Levemira onomad kad mi je stvarao otekline. Osim sto sam morao davati 2x ili 3x vece boluse da bih pokrio iste obroke, secer je bio puno trzaviji nego inace. Naravno, tvoj rezim je bolji za mrsavljenje jer mozes preskociti obrok. Kad si spucas vise dugodjelujuceg onda moras jesti. Sto meni ne pada tesko jer volim papati :angel: :angel:

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 19.04.2010 u 23:34:37 »
Glavni razlog ovoj mojoj situaciji (dio mojih bazalnih potreba pokriven je Humalogom) lezi u cinjenici da si zapravo dajem vise Humaloga nego sto bih trebala za bolus, e da bih efikasnije izbjegla postprandijalne skokove.
Ali to nije sve... npr. ujutro pa sve do 11 treba mi vise bazala nego od 11 pa nadalje...tj. kad bih bila na pumpi, jutarnji basal rate bi bio veci. Buduci da to ne mogu postici s dvije doze Levemira, onda si ujutro dam 4 j. Humaloga, od cega mi za hranu trebaju mozda dvije.
Mogla bih se igrati s uvodjenjem trece doze Levemira, ali to bi vjerojatno ukljucivalo neka rana budjenja, pa mi se ne da ;D

Ne preskacem obroke nikada. Istina je da sam bila na redukcijskoj dijeti, ali bez preskakanja obroka, jer nemam zivaca trpjeti glad osim ako bas moram. Dapace, dok sam bila na manje kalorija dnevno, redoviti obroci su mi bili vazniji, iako su sadrzavali manje hrane... "nije puno, al covjeka veseli" :lol:   

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Subota, 20.11.2010 u 01:56:53 »
koliko dugo drži levemir, zna li se to točno ili je individualno, i zna li se koliko nakon uzimanja počne djelovati i kad mu je peak?

i, glede tzv. honeymoona - koliki prosječni iznosi GUK-a znače da je riječ o njemu?

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #8 : Nedjelja, 21.11.2010 u 21:46:19 »
Proizvodjac tvrdi da djeluje ovako (glargine je Lantus). Mnogi korisnici kazu suprotno, da Lantus djeluje dulje i "ravnije" od Levemira. Imam iskustva samo s Levemirom i rekao bih da nakon 12 sati djelovanje mozes zanemariti. Proradi 2-3 sata nakon uzimanja, a peak mu je negdje po sredini (nakon 6 sati ili malo prije). Ovo su ti sasvim pjesnicke procjene temeljene na "gut feelingu". Nemam nikakvih konkretnih podataka kojim bih potkrijepio tvrdnje.

Slicno je sa hanimunom, uglavnom nema egzaktnih pokazatelja (osim ako si je netko jako cesto mjerio C-peptide nakon dijagnoze). To ti je vise kao stilska figura kad dijabeticari zabriju na insajderske spike :mig:

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Nedjelja, 21.11.2010 u 22:05:26 »
Proizvodjac tvrdi da djeluje ovako (glargine je Lantus).

e to me zanimalo!

Mnogi korisnici kazu suprotno, da Lantus djeluje dulje i "ravnije" od Levemira. Imam iskustva samo s Levemirom i rekao bih da nakon 12 sati djelovanje mozes zanemariti. Proradi 2-3 sata nakon uzimanja, a peak mu je negdje po sredini (nakon 6 sati ili malo prije). Ovo su ti sasvim pjesnicke procjene temeljene na "gut feelingu". Nemam nikakvih konkretnih podataka kojim bih potkrijepio tvrdnje.

ja imam ultrakratko iskustvo s oba, i više volim levemir  :kiss: , od lantusa sam imala neke neugodne osjete i glavobolje. a na ovo kraće djelovanje levemira su me unaprijed pripremili, ali na moje čuđenje, ja ga ne uočavam. možda sat nakon što ga uzmem (dakle, dok ne "proradi" novouzeta doza). moram još malo analizirati, al čini mi se - štanga. :)

Slicno je sa hanimunom, uglavnom nema egzaktnih pokazatelja (osim ako si je netko jako cesto mjerio C-peptide nakon dijagnoze). To ti je vise kao stilska figura kad dijabeticari zabriju na insajderske spike :mig:
:laugh:

Offline Provincijalka

• Tek učim pisati...
  • **
    • My Website
« Odgovori #10 : Četvrtak, 03.03.2011 u 09:57:35 »
...Ovo su ti sasvim pjesnicke procjene temeljene na "gut feelingu". Nemam nikakvih konkretnih podataka kojim bih potkrijepio tvrdnje...

...ja imam ultrakratko iskustvo s oba, i više volim levemir  :kiss: , od lantusa sam imala neke neugodne osjete i glavobolje. a na ovo kraće djelovanje levemira su me unaprijed pripremili, ali na moje čuđenje, ja ga ne uočavam. možda sat nakon što ga uzmem (dakle, dok ne "proradi" novouzeta doza). moram još malo analizirati, al čini mi se - štanga. :)
 ...

Jedem i uzimam inzulin uvijek u isto vrijeme i (9h doručak - Novorapid, 14h ručak, 19h večera - Novorapid, 22h - Levemir).
Mene zanima kak vi sve to osjećate? Ja ništa ne osjetim. Dal mi je dobro ili loše (osjetim jedino niski GUK, od 3.7 nadolje), dal sam dala dovoljno jedinica, dal sam pojela premalo/previše, dal je inzulin proradio, ništa..  :(

“Excellence is not a destination; it is a continuous journey that never ends.” - Brian Tracy

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #11 : Četvrtak, 03.03.2011 u 14:53:25 »
Osjetimo tako da izmjerimo secer. Ako je vise od ocekivanog, znaci da smo dali premalo inzulina za te okolnosti i obrnuto. Nazalost "okolnosti" ovise o puno varijabli (kolicina pojedenih UH, fizicka aktivnosti, stres, bolesti itd.). Direktno se osjeti samo hipoglikemija, kao i kod tebe.

Offline andreja

• Diabetes junior
« Odgovori #12 : Ponedjeljak, 24.10.2011 u 18:55:44 »
Dali ima tko iskustva sa davanjem inzulina inzulatada i actrapida,kod male dijece i injektor junior

Offline ivan

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Utorak, 25.10.2011 u 11:10:55 »
Dali ima tko iskustva sa davanjem inzulina inzulatada i actrapida,kod male dijece i injektor junior
Pozdrav.
Kad su mi otkrili dijabetes (imao sam 7 mjeseci), davali su mi inzulin junior penom, ali ne dugo, zbog one kapljice koja ostane na vrhu kad se pen izvuče. Na količinu od pola jedinice ta kap mi je igrala veliku ulogu, pa smo relativno brzo prešli na klasične šprice inzulinke. Inzulin se iz ampule navlači u špricu (prvo Actrapid, pa onda Inzulatard), točnije je doziranje i smanjuje se broj uboda. Mjesto uboda je bilo guza, natkoljenica ili nadlaktica, rijeđe trbuh.

Offline andreja

• Diabetes junior
« Odgovori #14 : Srijeda, 26.10.2011 u 15:42:49 »
Pozdrav.
Kad su mi otkrili dijabetes (imao sam 7 mjeseci), davali su mi inzulin junior penom, ali ne dugo, zbog one kapljice koja ostane na vrhu kad se pen izvuče. Na količinu od pola jedinice ta kap mi je igrala veliku ulogu, pa smo relativno brzo prešli na klasične šprice inzulinke. Inzulin se iz ampule navlači u špricu (prvo Actrapid, pa onda Inzulatard), točnije je doziranje i smanjuje se broj uboda. Mjesto uboda je bilo guza, natkoljenica ili nadlaktica, rijeđe trbuh.

Koliko jedinica inzulatard i actrapida je dobivao ujutro i tijekom dana?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 26.10.2011 u 15:42:49 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.